Äntligen matcher för alla!

Efter många om och men ser vi nu äntligen fram emot att alla lag ska få kunna spela fotbollsmatcher igen. Knattefotbollen och ungdomslagen har hunnit börjat spela och det är kul att se energin och glädjen hos barnen när det är dags för match. Jag har följt knatteverksamheten från nära håll i år och att se när barn på 6 år spelar sina första organiserade matcher är faktiskt en höjdare kan jag lova. Linjerna existerar inte för barnen som inte tvekar att driva bollen i alla riktningar hur långt som helst inklusive bakom mål. Riktigt underhållande men en tuff utmaning för vilken rutinerad domare som helst.

Nästa helg (5-6 juni) kliver våra äldsta akademilag P17 och P19, samt föreningens övriga seniorlag utvecklingslaget och damlaget, in i seriespel. Det känns riktigt spännande att se var dessa lag står rent sportsligt utan en träningsmatch efter denna långa försäsong med idel träningar. Både P17 och P19 har kört på bra i vår och har många duktiga spelare som vi hoppas utvecklas och tar kliv under säsongen. Internutbildningen hos tränarna på Klasmossen är också igång och ett viktigt inslag då även våra tränare ska ta kliv under säsongen.

Utvecklingslaget, inklusive spelare och ledare, har imponerat på mig under våren med sin attityd till träning och utveckling. Det är inte så många år sedan de bästa Karlstadlagen spelade i division 2 Norra Götaland med motståndare som IK Gauthiod, IK Oddevold och Stenungsunds IF och nu ska vårt unga orutinerade utvecklingslag mäta sig med dessa lag, som alltid gör anspråk på att vara topplag i denna serie. Jag tror killarna kommer överraska positivt även om de säkert går på en och annan ”mina” men när den ”minan” kommer, drar tränare och spelare massor av lärdomar som de kommer ha nytta av framöver. Det är jag helt övertygad om.

Damlaget har under en längre tid nu tränats av förra årets assisterande spelande duo Elsa och Emelie och även om vi både letat och varit nära att hitta ett komplement till dem har jag känt, och känner fortfarande, att laget är i trygga händer inför seriestarten. Ambitionen i år är att ta steget upp och inte snubbla på målsnöret som i fjol och en dubbelserie är alltid sportsligare och roligare att spela även om det bara är 7 lag med i år i division 4 östra. Det beror emellertid på att det är 2 serier i division 4 i år eftersom fler lag anmält sig vilket dock är positivt helhetsmässigt för damfotbollen.

Nästa söndag 6 juni klockan 13.00 är det hemmapremiär inför publik för vårt division 1-lag och i skivande stund jobbas det febrilt på för att undersöka möjligheterna att faktiskt kunna ta in 500 åskådare på ett bra och tryggt sätt utifrån de riktlinjer som gäller. Kan vi ta emot sittande publik på ståplatsläktare på Tingvalla är en av de frågor vi brottas med i nära samarbete med Ettanfotboll, Karlstad Kommun och andra aktörer. Mer information kommer i nästa vecka på olika forum.

Sportsligt sett har herrlaget i Ettan blandat och gett under första fjärdedelen av säsongen med 12 poäng på 8 spelade matcher. Vi närmare laget ser ändå en positiv utveckling den senaste tiden med ett lag som är på rätt väg och med lite publik i ryggen hoppas vi kunna vända en svag hemmastatistik, från både i fjol och i år, till att vi blir ett hemmalag som bärs fram av en tolfte spelare i en entusiastisk hemmapublik. Karlstad Fotboll har fortfarande inte, 18 månader efter sammanslagningen, visat upp sig för Karlstadsborna men det ser vi verkligen fram emot att få göra. På nationaldagen blir det upp till bevis för laget och en del sugna fotbollsfans att skapa en härlig atmosfär på Tingvalla.

Fotbollshälsningar P-J