Hyllade konstnären stöttar Karlstad Fotboll med signerad upplaga

Allt fler tunga namn sluter upp bakom Karlstad Fotbolls satsning. Nu även hyllade konstnären Joakim Johansson från Karlstad. Han är stor fotbollsfantast och själv gammal fotbollsspelare i Norrstrand.

– Jag vill stötta Karlstad Fotboll genom att lämna ett bidrag. Jag ska välja ut tre av mina verk och göra en signerad och numrerad upplaga ett till 50 på fine art print. De får Karlstad Fotboll sälja och lotta ut och alla intäkter ska gå till klubben, berättar Jocke.

Han fanns på plats på Ilanda IP i söndags och förde uppenbarligen tur med sig. Karlstad Fotboll tog säsongens första trepoängare, mot Piteå. Här träffade Jocke även en annan tungviktare som backar upp KF, Sven-Göran Eriksson.

– Ett väldigt fint initiativ av dig, fick Jocke höra av Svennis.

Han uppskattade att få träffa legendaren Svennis.

– Det var första gången, men jag har faktiskt målat av honom en gång. Det var till Torsby IF:s 100-årsjubileum 2009. Jag minns att han hade en blå tröja på sig på målningen.

Hyllade konstnären Joakim Johansson går in och stöttar Karlstad med en signerad och numrerad serie med tre av sina verk i fine art print. I lördags träffade Joakim en annan tungviktare som backar upp Karlstad Fotboll, Sven-Göran Eriksson, och klubbchefen P-J Karlsson. Det skedde under segermatchen mot Piteå på Ilanda. De hade kul ihop, som synes! Foto: Christer Höglund

Karlstad Fotbolls klubbchef P-J Karlsson uttrycker stor tacksamhet för Joakim Johanssons initiativ.

– Fantastiskt kul och ett lite annorlunda grepp som inte var planerat. Det är roligt med alla initiativ och allt som kan stötta vår klubb och hjälpa oss att flytta fram positionerna på olika arenor. Det är jättepositivt att vi får stöttning även av en så fantastisk konstnär som Joakim Johansson. Vi är mycket tacksamma, säger P-J.

Det var indirekt genom fotbollen som Joakim Johanssons i dag hyllade konstnärskarriär inleddes. En spännande målare som gått spikrakt upp på konsthimlen.

Fotbollsfantasten Joakim Johansson såg Karlstad Fotboll ta första trepoängaren tillsammans med nye styrelsemedlemmen Lennart Åhs, tidigare chef för Löfbergs Arena, i FBK:s ledningsgrupp och vd för Great Event of Karlstad.
Foto: Per Mårtensson

Jocke är född 1965 i Karlstad.

– Jag hade fallenhet för måleri som ung men inte intresset. Då var det bara idrott som gällde. Fast jag fick faktiskt femma i teckning i femte klass. När alla andra gjorde askkoppar, när vi jobbade med lera, gjorde jag en soffa där det satt en katt med en gubbe som rökte pipa, haha! Jag har kvar den än.

När Jocke gick i tvåan på gymnasiet drabbades han av ett tungt slag.

– Vi hade svenska vid niotiden på morgonen. Plötsligt såg jag inte texten i boken. Jag gick ut på toaletten, såg mig i spegeln men kunde inte se ansiktet och fick jätteångest.

Han lyckades med nöd och näppe ta sig hem på cykel.

– Synbortfallet kom tillbaka med jämna mellanrum. Jag hade drabbats av migrän med aura, som påverkar synfältet. I dag finns medicin men inte då.

Tillvaron förändrades.

– Jag kunde inte fortsätta med fotbollen. Under ett halvår vågade jag mig inte ens ut och jag började måla för att ha något att göra.

Senare träffade han en två år yngre engelska på en resa med sitt fotbollslag.

– Alla i laget stötte på Debbie, men hon valde mig, haha! Tyvärr vågade jag inte resa och hälsa på henne i England men vi brevväxlade i sju år. Debbie hade gått konstskola och jobbade på konstmässor. Vi ritade lite till varandra i breven och jag skickade en målning till henne. Det fick fart på mitt mitt måleriintresse.

Joakim gjorde även comeback i fotbollen långt senare.

– Ja, jag spelade med Norrstrands veteraner några år, ihop med bland andra Janne Lander.

Joakim Johansson har en helt egen stil med sina häftiga, fantasieggande och mystiska verk. Han fångar ögonblick, inte det du ser utan det som just passerat eller kommer att ske. Bukowskis, som är Nordens största auktionshus, skriver på sin hemsida:

”Joakim Johanssons arbeten utmärks av en stor nyfikenhet, en resa mellan olika sinnestillstånd och motivkällor”.

Joakim Johansson i sin ateljé på Norrstrand i Karlstad.
Foto: Per Mårtensson

PER MÅRTENSSON