Musikern Marcus ska få fart på Karlstads fotbollsfans

Marcus Gustafsson har på eget initiativ dragit igång en supporterklubb för Karlstad Fotboll. Riktigt kul och det ska bli spännande att följa utvecklingen för supporterklubben. Här följer Per Mårtensson artikel om Marcus. Foto: Christer Höglund. Artikeln har tidigare varit publicerad i Värmlands Folkblad.

Karlstad Fotboll har siktet inställt på Superettan. Och nu ska det bli drag även på supporterverksamheten. Fritidspedagogen Marcus Gustafsson,47, från Karlstad älskar att spela musik med sina två band. Och så älskar han fotboll och supporterkultur. Nu har han dragit igång det som ska bli unga föreningen Karlstad Fotbolls första supporterklubb.

– Jag har saknat det här sommartid i Karlstad. Nu jobbar vi för att få till en upptaktsträff för supportrarna inför  hemmapremiären mot Gefle 10 april. Vi har fått klartecken för bra priser på mat och dryck på Leprechaun, berättar Marcus.

Marcus kommer från en riktig fotbollsfamilj. Hans pappa heter Håkan Andersson och spelade i Allsvenskan med Elfsborg och värvades sedan hem till KBK. Marcus själv lirade i division tre med Kil.

– Men från jag var 19 tog musiken över. Jag har två egna band, Greenfreaks, som spelar traditionell irländsk musik, och The Second Face, som gör punkig folkrock.

Hans band har spelningar över hela landet. Men fotbollsintresset har funnits kvar hela tiden hos Marcus och han har länge saknat festlig supporterinramning i fotbolls-Karlstad.

– Jag åker till England varje år och tittar på mitt favoritlag Crystal Palace. Jag brukar även se lag i lägre divisioner när jag är där. Överallt, oavsett nivå, är det ju fantastisk stämning där, både före och under matcherna. Gamla tanter i rullstol sitter med på puben och tar en bira före matcherna.

Marcus konstaterar:

– Det måste gå att gilla både ishockey och fotboll i Karlstad. Jag har kontaktat FBK:s supporterklubb Wolfpack med en förfrågan om intresse av att vara med runt fotbollen sommartid. Deras ordförande ska ta upp det på nästa styrelsemöte. Vi får se vart det leder. Ju fler vi blir desto roligare!

Marcus konstaterar:

– Jag förstår förstås att det aldrig kommer att bli riktigt som i England men bara vi kan få igång något, få folk intresserade och vända trenden. Visst ska det vara kul att gå på fotboll även i Karlstad, träffa nytt folk, umgås och ha trevligt tillsammans före och under matcherna. Hockeyn har fått för mycket av det här. Det måste gå att gilla båda sporterna här i stan. 

Embryot till supporterklubben är Facebookgruppen Karlstad Fotboll Fans.

– Jag har blivit lite mer involverad i det här än vad som var tanken från början. Nu hoppas jag på en snöbollseffekt. 

Marcus tycker det är helt rätt läge nu.

– Vi såg ju ifjol att Superettan inte alls var långt borta. Satsningen inför den här säsongen är väldigt intressant, nya arenan blir ett lyft och så har Karlstad Fotboll fått med Svennis. Jag blev inspirerad och ville också gärna vara med på det tåget. Hoppas många brinner för det här nu och vill ställa upp för vi försöker få fart på supporterkulturen runt fotbollen också, säger Marcus.

Hans sambo Matilda Carlsson spelar i Marcus band, men henne får han knappast med på fotbollståget.

– Haha, nej Matilda är inte alls intresserad av fotboll. Trots att hon kommer från Mallbacken!

 

Följ Karlstad Fotboll under säsongen på VF.se här: https://www.vf.se/if-karlstad-fotboll/