Talangen Veis blir KF:s förste landslagman

Från Karlstad Fotbolls akademi rakt in i landslaget.
Det klivet tar Veis Brkanovic.
Den 16-årige KF-målvakten är uttagen till landslagsläger med Montenegros pojklandslag.
– Jag räknar med att få stå en av matcherna under lägret, säger Veis.

Utvecklingen har gått med rasande fart sedan Veis lämnade moderklubben FBK Karlstad, tackade nej till Degerfors akademi och landade i högklassig målvaktsträning hos Karlstad Fotboll.

Och nu blir han Karlstad Fotbolls förste landslagsman. I Montenegro.

Men vi tar det från början.

 

Veis är uppflyttad i U17 och har även tränat med U19-laget under ledning av Marcus Wendling sedan han kom till KF från moderklubben FBK.

– Jag är tacksam för allt jag fått med mig från FBK, men såg möjligheterna att få ännu mer och utvecklande målvaktsträning hos Karlstad Fotboll, säger Veis som i höst börjar fotbollsgymnasiet på Sundsta.

Att Karlstad Fotbolls målvaktstränare heter Stefan Remnér och har tolv säsonger i IFK Göteborg under västen var såklart heller inget minus för KF.

Veis är tacksam mot FBK:s U16-tränare Isak Ahlquist, och till pappa Emil.

– Pappa satte ihop lite highlights-klipp från när jag spelade med FBK och skickade till Montenegro. De kontaktade oss men sedan var det tyst länge så jag trodde att chansen var borta innan jag fick ett mail via FBK.

Veis är född och uppvuxen i Sverige men hans föräldrar är från Montenegro och därför har chansen dykt upp när han i mitten av juli reser till Bijelo Polje i Montenegro för att träffa släkt och vänner och därefter till ett veckolångt pojklandslagsläger i Serbien. Förhoppningen är att få stå minst en match, mot Kuwait.

Montenegro utropades efter en folkomröstning 2006 sin självständighet från unionen med Serbien, som var det enda som återstod av det tidigare Jugoslavien. Landet har drygt 600 000 innevånare där drygt 150 000 bor i huvudstaden Podgorica.

Fram till avresan sommarjobbar Veis på fotbollskollo med unga fotbollskillar i Molkom

 

Hittills i år har Veis startat fyra av sju matcher i U17. Tränaren, Simon Dahlén, vittnar om en spännande utvecklingskurva.

-Veis har utvecklats mycket och snabbt sedan han kom till oss i oktober. Han är engagerad, träningsvillig och vill verkligen nå vidare med sin fotboll, säger Dahlén.

KF-keepern har satt upp höga och spännande mål.

-Först vill jag nå så långt jag kan här i klubben och sedan ta ett steg upp till elitfotboll i Allsvenskan eller Superettan och sedan få komma ut i Europa till Tyskland eller Frankrike.

Ambitionsnivån har hög ribba, men kvaliteter finns.

Bra med fötterna, fysisk, stor och stark (193 cm – 86 kg), bra positionering och kommunikativ är plusfaktorer som Veis själv listar.

Hans snabba utveckling är också ett kvitto på att det målmedvetna utvecklingsarbete som görs i KF-akademien, där Anders Bademo och Albert Bunjaki tillsammans med tränarna kartlagt och systematiserat hela akademiarbetet, bär frukt och över tid kommer att skapa en stabil bas i arbetet med att vidareutveckla talanger.

Text: JÖRGEN KALITZKI
Foto: CHRISTER HÖGLUND