En trotjänare lägger skorna på hyllan

Stefan Zarkovic, 29, lämnar den aktiva karriären efter 13 säsonger på seniornivå. Men det blir en snabb comeback.
– En karaktär som Stefan vill vi absolut behålla i vår organisation, säger klubbchefen Per-Johan Karlsson om sin nye assisterande U19-tränare.

För Stefan Zarkovic har beslutet vuxit fram den senaste säsongen.
-Mer och mer. De två senaste säsongen har jag varit småskadad till och från, säger han själv och pekar på skador, jobbig rehabträning och den tid fotbollen tagit som skäl till sitt beslut.

Det är en veteran och stabil karaktärsspelare i Karlstadfotbollen som nu kliver av.

Totalt 255 matcher under 13 säsonger på elitnivå sedan starten i KBK:s verksamhet 2009, upplyft i A-laget året därpå av dåvarande tränaren Per-Johan Karlsson.

-En kille som med sin karaktär som betytt mycket för alla lag han varit med i. Bra vinnarattityd, stark på att ta bort motståndarnas bästa spelare och jätteduktig i närkampsspelet. En ledartyp som alltid ger hundra procent, berömmer P-J som nu sett till att Zarkovic finns kvar i föreningen i en tränarroll.

En stark arbetsmoral vill Zarkovic ta med sig in i sitt ledaruppdrag.
-Jag har alltid gillat ett rakt och tydligt ledarskap, med en serbisk mamma och pappa och uppvuxen på Rud har det inte funnits plats för så mycket gullegull, säger han halvt på skämt och med litet allvar.

-Det man ska göra, ska man göra till hundra procent. När man blir bekväm slutar man att utvecklas. Det har alltid varit min inställning.

Zarkovic tar nu ett tydligare steg ut i det civila livet som webutvecklare och teknisk kundrådgivare på IT-firman 2c8 i Karlstad, men släpper inte fotbollen.

-Det ska bli kul att få vara med och utveckla unga talanger, förhoppningsvis har man något att bidra med från sin egen karriär, säger Stefan.

# Viktigaste biten att lära unga fotbollstalanger?

-Träning är så klart en del, men kost, sömn och återhämtning så att du orkar köra tuffa träningsveckor är minst lika viktigt. Att leva och förbereda sig professionellt är saker som jag hoppas kunna bidra med.

Snabba beslut, högre tempo och god positionering är andra viktiga detaljer i klivet från juniorfotbollen och i steget upp på seniornivå. 

Tanken är att Stefan ska jobba tillsammans med U19-tränaren David Dronsfield i akademieverksamheten bland de äldre spelarna.

-Vi tror att Stefan kan bidra med mycket goda erfarenheter där, säger P-J.

Stefan Zarkovic har trots många år i Karlstad BK, Norrstrand som moderförening.

Stefans föräldrar kom till Sverige och Värmland från Serbien 1992. Han växte upp på Rud i Karlstad och spelade ungdomsfotboll för Norrstrand och senare i alliansen tillsammans med bland andra Jakob Ericsson och Govend Haidar.
Han plockades upp i KBK:s A-lag som 16-åring 2010 och skrev efter en rad stabila säsonger 2017 kontrakt med Gefle i Superettan.

-En enormt lärorik säsong, mitt mest lärorika år i karriären, tycker han själv.

Han återvände till Karlstad efter bara ett år och har sedan 2020 spelat med Karlstad Fotboll där han var startspelare i 17 matcher den senaste säsongen. En säsong han inte var helt nöjd med.

-Hela laget underpresterade efter en bra höst året innan, säger han. Men vi har hela tiden haft en bra stämning i laget.

Statistiken visar Stefan Zarkovic betydelse för Karlstad Fotboll.

-Han har gett defensiven en trygghet och med Stefan på planen alla matchens 90 minuter har vi haft betydligt större poängskörd än utan, vilket säger en del om hans betydelse för laget, säger Per-Johan Karlsson.

Föreningens önskan om en nystart med en annan struktur i spelartruppen välkomnar Zarkovic.
-Det är ett bra beslut och ett sätt som Karlstad Fotboll ska jobba efter, ta in yngre egna talanger som blandas med en stabil stomme som brinner för föreningen och 3–4 rutinerade nyckelspelare.

Zarkovic kliv in i organisationen i en ledarroll signalerar också ett arbetssätt som vi kommer få se mer av i Karlstad Fotboll framöver.

-Det är så vi vill jobba som förening, behålla duktiga spelare och starka karaktärer i ledarroller, säger Per-Johan Karlsson.

TEXT: JÖRGEN KALITZKI

FOTO: CHRISTER HÖGLUND