”Svennis” sportchef och två nya tränare

Karlstad Fotbolls nysatsning tar en allt fastare form.
Med Sven-Göran ”Svennis” Eriksson i en tydligare sportchefsroll presenterar klubben nu vid en presskonferens en seriös treårsplan med ny sportchef, två nya tränare, nya adjungerade styrelsemedlemmar och en egen sportchef på damsidan.
– Vi har haft stora ambitioner men små resurser, nu vill vi med ödmjukhet bygga en ny stabilare struktur där vi inom en treårsperiod vill utmana på allvar, sade Patrik Hjelte.

Hjelte är föreslagen av valberedningen som ny ordförande vid årsmötet i februari. Till dess finns han med i en adjungerad roll i den nuvarande styrelsen.

Valberedningens ordförande Per Hyllienmark presenterade ytterligare ett namn som kommer föreslås årsmötet. Thomas Hallgren, mångårigt verksam runt Färjestad BK men också i styrelsearbete i Hertzöga BK, önskar valberedningen se i en styrelseroll.

– Glädjande är också att vår nuvarande ordförande, Annelie Larsson, fortsatt kommer vara kvar i styrelsen och jobba med Karlstad Fotboll, menar Hyllienmark.

Hjelte ser med förväntan fram mot uppdraget.
-Vi ska göra ett seriöst försök att nå elitfotbollen, men för att kunna göra det måste vi också driva intäkter säger han och skickade ett tack till storsponsorn Daniel Pettersson och hans Infrakraft.

Klart är också att McDonalds går in som ny storsponsor och att ytterligare ett antal företag går in i samarbete med klubben.
– Vi har klart med tio företag som alla går in med sexsiffriga belopp, säger Hjelte.

Sedan tidigare är Daniel Pettersson och Infrakraft klubbens överlägset största sponsor. Nu kliver även Hjelte in med en satsning vid sidan av det åtagande som redan finns i Degerfors IF.

– Jag har haft många möten med Karlstad Fotboll och satt mig in i det nuläge som föreningen befinner sig i. Vi har steg att ta, men jag gillar utmaningar och tror att vi inom en treårsperiod ska kunna avancera. Många har försökt med fotbollssatsningar i Karlstad och jag är ödmjuk inför uppgiften.

Hjelte har trots ett antal år i Färjestads styrelse ett fotbollsförflutet i både i Karlstad BK:s och Carlstad Uniteds styrelse.

– Karlstad Fotboll har en gedigen verksamhet med över 500 barn och ungdomar i organisationen. Min bild är att föreningen har stora ambitioner men haft små resurser, menade Hjelte som jämförde Karlstad Fotbolls 7 miljoner i omsättning med seriekonkurrenterna Gefles 18 miljoner, Sandvikens 15 miljoner och Sollentunas 12 miljoner kronor.

– Vi tillhör topp-30 i landet men vi vill vara med och utmana på riktigt och har nu anställt klubbens första marknadschef i David Johannesson. Välkommen David – we need the money, hälsade Hjelte utan att sätta press på sin marknadschef.

På den sportsliga sidan presenterades två nya sportchefer och lika många nya tränare.

# Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 74, tar ett kliv upp från en rådgivarroll och blir ny sportchef i föreningen.

-Jag tror på människorna och jag tror på projektet, säger ”Svennis” vars fotbolls-cv är Sveriges häftigaste med tränaruppdrag för bland annat Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Manchester City, Lazio, Notts County och Leicester och förbundskaptensjobb för England, Mexico Elfenbenskusten och Filippinerna.

Under karriären har Eriksson bland annat vunnit Allsvenskan och ligorna i Portugal och Italien, samt flera europeiska cuper – bland annat UEFA-cupen och Cupvinnarcupen. Han har varit förbundskapten under tre VM-turneringar; med England VM 2002 och VM 2006 liksom Elfenbenskusten VM 2010.

Efter att ha varit verksam i tio länder och rådgivare i KF under den senaste säsongen, landar han nu på nya Sola Arena och hos Karlstad Fotboll på Våxnäs IP. Häftigt är bara förnamnet.

– Det är bättre att vara chef och få bestämma än bara rådgivare, skojade han på presskonferensen. Jag tror på projektet, och är jag är övertygad om att det ska gå att göra fotbollen stark här.

Han medger dock att han behöver luta sig mot sin sportgrupp i jobbet med att få koll på ettanfotbollen, där ”Svennis” medger att hans egna kunskaper är aningen begränsade.

# Albert Bunjaki, 51, blir ny tränare. Han kommer närmast från uppdraget som ansvarig för Kosovos U21-landslag. Bunjaki har tidigare även varit verksam som coach för Kosovos herrlandslag, Kalmar FF och Degerfors IF.

– Albert har jobbat med Tord Grip i sju år, och när Tord säger ja på frågan om han är bra då vet man att han är bra, skojade ”Svennis” med ett visst mått av allvar.

Bunjaki kommer från Pristina i det forna Jugoslavien där han spelade elitfotboll. Han kom till Sverige som 20-åring och inledde tränarkarriären i klubben Torsö Hassle. Han har varit verksam i ytterligare tre svenska klubbar; Örebro SK, Degerfors IF och Kalmar FF.
Han har varit förbundskapten för hemlandet Kosovos landslag under åren 2009 till 2017. Som förbundskapten jobbade han tillsammans med värmländske legendaren Tord Grip.

– Men efter 14 år utomlands började jag längta hem så det här uppdraget kom lägligt och kändes klockrent efter att jag pratat med ”Svennis”, säger Bunjaki.

# Stefan Remnér, 51, med tolv år som målvaktstränare i IFK Göteborg, blir ny målvaktstränare i klubben. Värmlänningen från Västra Ämtervik har även hunnit med ett år tillsammans med ”Svennis” i den kinesiska klubben Shenzhen FC 2017

– Jag kan utan att överdriva säga att Stefan är den bästa målvaktstränare jag haft i alla mina klubbar, och det har passerat några stycken, säger ”Svennis” om klubbens nye målvaktstränare.

Remnér är glad över att vara tillbaka i Värmland.
– Jag känner mig stolt och priviligierad över det här uppdraget, menar han.

# Paul Bouzy, 65, blir ny sportchef på damsidan och ansvarig för damernas satsning i division II, dit laget fick en gratisplats. Bouzy har ett mångårigt förflutet som ledare på olika nivåer i flera klubbar, bland annat ansvarade han för Carlstad Uniteds U19-lag.

-Jag ska försöka sätta en struktur och skapa en så stark trupp som möjligt, säger Bouzy.

KF-ordföranden Annelie Larsson menar att förväntningarna på laget måste vara rimliga, men att tillsättandet av Bouzy går i linje med föreningsbygget i stort.
-Även utanför de kritade linjerna krävs en trygg och bra organisation för att vi ska lyckas.

Några stora pusselbitar för nästa säsong är lagda, en hel del återstår innan säsongen 2023 kan starta.

-Nästa gång hoppas jag det även står några fotbollsspelare här framme, sade ”Svennis” som direkt efter presskonferensen samlade sportgruppen och delar av styrelsen till ett möte.

TEXT: Jörgen Kalitzki
FOTO: Christer Höglund