Knapp förlust mot topplaget Sandviken

Nu vet Karlstad Fotbolls tränare Kjell Jonevret även hur det är att förlora med sin nya klubb.
– Det var en jäkla skillnad på stämningen i omklädningsrummet, sa han, med glimten i ögat, efter 1-2-förlusten mot topplaget Sandvikens IF.
KF-forwarden Erik Björndahl var tillbaka som startspelare efter hjärnskakning. Men lagkaptenen Andreas Bellander saknades efter skada i senaste matchen
Med två raka segrar och hemmaplan fanns det förväntningar på att Karlstad Fotboll skulle starta optimistiskt och med återfunnet självförtroende, även om tabelltrean Sandvikens IF stod för motståndet. Men det såg ängsligt ut redan från starten och passningsspelet var omständligt. Många passningar bakåt och i sidled och många tillslag på bollen innan det togs beslut.
Tät kamp i regnet, men efter 90 minuter fick Karlstad Fotboll se sig besegrade med 1-2.

Gästrikarna var inte sena med att attackera och utnyttja tveksamheterna. Redan i fjärde matchminuten tvingades KF-målvakten Mathias Karlsson till en räddning på ett närskott och på den efterföljande hörnan kunde Sandvikens toppforward Emil Engqvist oattackerad göra 0-1.

Bortalaget vände spelet snabbt med ett ganska rakt och effektivt anfallsspel. I 20:e minuten kunde Engqvist ha blivit tvåmålsskytt, men bollen träffade ribban.

Utjämnat spel

Erik Björndahls friläge var nära att resultera, men vinkeln blev för snäv.
Det tog lång tid innan KF jämnade ut spelet. I matchminut 25 fick Erik Björndahl ett friläge. Han rundade målvakten Felix Jakobsson, men fick samtidigt en snäv vinkel och skottet hann en Sandvikenförsvarare rädda. Bara minuten senare träffade KF-mittfältaren Oscar Kihlgren ribban.
I 37:e minuten fick KF:s Moustafa Benshi ett ypperligt läge inne i straffområdet, efter att ha blivit frispelad av vikarierande kaptenen Jacob Ericsson, men bollträffen blev för svag.
I halvtidspausen kändes det som om att KF var ur inledningssvackan och att en kvittering kunde vara nära. Men istället tappade hemmalaget boll på mittplanen, Sandviken kontrade och efter diverse bollturer fram och tillbaka kunde Sandvikenkaptenen Gustav Thörn göra 0-2.

Samuel Nielsen fixade reduceringen till 1-2 efter en fint slagen frispark från Oscar Kihlgren (övre bilden).

Spelet fortsatte att vara relativt jämnt och i 55:e minuten fixade Samuel Nielsen 1-2 efter en precis Oscar Kihlgren-frispark. Sex minuter senare hade Nielsen en ny gyllene målchans, men avslutet hamnade strax utanför ena stolpen.

Beqiri i spel igen

I 64.e minuten fick Agon Beqiri göra comeback efter ett längre skadeuppehåll och kreativiteten på KF:s mittfält ökade direkt.
I 75:e hade inbytte Haris Avdiu ett distansskott som bortamålvakten fick stort besvär med.
KF låg självklart på för kvittering och i slutet byttes långe William Sonntag in på topp. Några fler jättechanser till mål blev det dock inte för KF.
KF radade upp chanser i en offensiv mot slutet av matchen utan att få bollen i nät. Erik Björndahl var tillbaka efter skada.

Samtidigt var Sandvikens motattacker farliga och Mathias Karlsson (bäst i hemmalaget) tvingades göra flera räddningar. Speciellt minns man räddningen på Adam Klanis friläge i 80:e matchminuten.
Sett till hela matchen var 1-2 ett ”rättvist” resultat, men Karlstad skapade tillräckligt mycket för oavgjort och kanske även seger.

– Sandviken har ett bra lag, men om inte topplagen i serien är bättre än så, ska vi nog kunna ta lite poäng i höst, sa den optimistiske nye tränaren Kjell Jonevret.

Vi ska nog kunna ta en del poäng i höst. menade nye tränaren Kjell Jonevret som nu fick uppleva sin första förlust med Karlstad Fotboll. Lagkapten i Andreas Bellanders frånvaro var Jacob Ericsson.

”Lite att jobba med”

Sandvikens båda mål grämde Jonevret:
– Ett hörnmål och en bjudning. Här har vi lite att jobba med.
Inte oväntat var han inte heller nöjd med passningsspelet.
– Det tas en hel del dåliga beslut och flera enkla passningar slås bort. Troligen sitter det i huvudena, för jag ser ju på träningarna hur mycket bollkänsla och -säkerhet som finns hos spelarna. Man ska inte heller skylla allt på passningsläggarna, för det måste ju också finnas medspelare att slå bollen till. När vi bytte in Agon Beqiri märktes det tydligt att då fanns det alltid minst en spelare på mittfältet som ville ha bollen.
På knä för Sandviken – eller bad Jacob Ericsson till högre makter? KF gjorde som helhet en skaplig match men enkla misstag och felpass gjorde att Sandviken bjöds på lägen.
Lagkaptenen Jacob Ericsson är redan sugen på revansch och nästa match, hemma mot ännu ett topplag, Dalkurd.
– Det är svårt att säga varför det blev det blev så många felpassningar och felbedömningar. Det är väldigt bra stämning i laget och finns en jäkla energi. Men nästa match måste vi slå på fokus direkt när det blåses till spel och inte som nu släppa in mål tidigt i både första och andra halvleken.”Kul på jobbet”

Inte heller Jonevret tror att det handlar om nervositet eller prestationsångest.
– Om vi är oroliga och rädda kan vi inte spela fotboll. Det måste vara kul att vara på jobbet och kunna säga ”Nu kör vi!”
En enda seriematch återstår innan sommaruppehållet och det ryktas förstås om att KF kommer att förstärka truppen.
– Det brukar alltid kunna hända en del när transferfönstret öppnas, några kommer och några går. Men efter Karlstads vår behöver vi kanske inte vara livrädda för att hela truppen kommer att försvinna.
Sandvikens 1-0 kom efter hörna redan efter bara fyra minuters spel. Hemmamålvakten Mattias Karlsson var ytterst nära att rädda läget.
Framför allt hoppas Kjell Jonevret att hans lag ska kunna bli ännu bättre tränat inför höstsäsongens start.
– Det här är inte ett gäng som dricker Pina Colada hela sommaren. Vi är sugna på att göra en riktigt bra höst. Lagen i serien är såpass jämna att alla kan slå alla. Jag tror vi kan ta en hel del poäng, för det finns mycket fotboll i det här gänget.
Glädjande var den fina publiksiffran (715) trots TV-sänd match i både CMore, Ettanplay och Sportkanalen och regn hela dagen.

Sista vårmatchen spelas mot Dalkurd från Uppsala på Sola arena klockan 16 söndag i midsommarhelgen.

Text: Håkan Kamp

Deppigt naturligtvis i KF efter förlusten – men stämningen i truppen är starkt på uppåtgående efter den tunga serieinledningen.

Regn hela matchen men efter utflykten till det miserabla Tingvallagräset fick KF spela på utmärkta underlaget på Sola Arena.

Mål för topplaget Sandviken. 2-1-segern för gästerna hade lika gärna kunnat vara ett kryssresultat efter en bra andra halvlek av KF.