David Ekelund inför premiären mot IFK Haninge

Imorgon drar fotbollsserierna äntligen igång, och för divison 1 laget väntar en bortamatch mot nykomlingen IFK Haninge. Avsparkstiden är flyttad till 16.30 och du kan se matchen live på Sportexpressen via den här länken.

Vi har ställt några frågor till David Ekelund inför matchen och om säsongen fram tills idag.

David, en okänd egen form och nya motståndare. Hur känns det inför en sån premiär?

Jo men det känns bra, ska bli otroligt skönt att få komma igång på riktigt. Sen är det såklart en speciell start på många sätt. Det är ju svårt för alla lag att veta var man står, och vad man står inför när det blir match.

Vi möter en nykomling som har en hel del vassa spelare, och som så sent som idag (lördag) presenterade två välmeriterade nyförvärv som nog går rakt in i laget.

Kombinationen av ett för oss nytt lag och att inga matcher spelats sedan mitten av mars gör ju scoutingen aningen mer utmanande, minst sagt.

Desto viktigare att vi jobbar med vårt egna spel, och ser till att vi sätter våra grunder offensivt och defensivt.

Vilka har varit era största utmaningar när det gäller att skapa en trupp av två?

Jag tycker inte utmaningarna varit särskilt många fler eller större än det jobb som måste göras varje gång en stor del av truppen byts ut mellan säsonger. Sen är det ett helt nytt lag, vilket spelar roll såklart.

Det mesta jobbet har lagts på att hitta en samsyn gällande hur vi ska agera i gruppen, vilka förväntningar vi kan och ska ställa på varandra och hur vi ska spela.

Det har varit ett hårt jobb, men spelarna har varit lyhörda och villiga att hjälpa till med gruppens utveckling, så det har ändå flutit på bra tycker jag.

Vilka nya möjligheter gällande spelsätt har det inneburit att jobba med en helt ”ny” trupp?

Vi har ju kunnat gå in i det här med fräscha ögon, och med en möjlighet att sätta en identitet från noll så att säga.

Jag och Hans (Prytz, red. anm.) har försökt ta med oss saker vi var nöjda med förra året från våra respektive verksamheter, och förändra vissa delar där vi kände att vi ville bli bättre.

Vi har kommit en bit på vägen, men har fortfarande en del kvar. Det är ett jobb som nog aldrig blir färdigt, så det är viktigt att vi under hela säsongen gör allt vi kan för att komma så långt som möjligt.

Hur har det fungerat med koncentration och intensitet under en rekordlång försäsong?

Överlag har det fungerat riktigt bra. Spelarna har verkligen kämpat på och försökt pusha sig själva och varandra.

Vi har även givit dem lite längre ledigheter här och där för att ladda om. Men som sagt, spelarna har skött sig riktigt bra.

Vad har ni förlorat pga bristen på försäsongsmatcher?

Vi har ju inte kunnat testa vissa delar av vårt spel i match. Vi har då varken kunnat veta om vissa grejer skulle funka i praktiken på det sätt vi vill, samtidigt som vi inte blir synade på det vi gör.

Så vi har försökt mäta oss med oss själva, var ser vi en utveckling, hur långt har vi kommit fysiskt osv. Men det är vad det är, och det är samma för alla, så det är bara att köra på.

Hur skulle du beskriva Karlstad Fotbolls spelsätt denna säsong?

Ja, intressant fråga. Här skulle jag kunna bli ganska långrandig. Men ett förkortat svar skulle vara att vi vill driva på matcherna med ett metodiskt och effektivt bollinnehav, men även klara av ett snabbare omställningsspel.

Vi ska vara adaptiva i vårt spel beroende på vilka spelare vi spelar och vad vi vill göra taktiskt i matcherna, och vi ska lägga ner ett ordentligt jobb i försvarsspelet.