835 såg ”seriefinal” på Tingvalla

Karlstad Fotboll förlorade den tidiga seriefinalen med 0-3 mot serieledande Sandvikens IF:
Det mest glädjande för hemmaklubben var publiksiffran: 835 åskådare på ett soligt Tingvalla.
Gästrikeklubben kom utan John Junior Igbarumah, publikfavorit i Carlstad United 2018 och den säsongen prisad som Värmlands främste mittfältare. Den snabbe nigerianen var avstängd efter tre gula kort.
Båda lagen inledde matchen optimistiskt, men det var Sandviken som dominerade under de 20 första minuterna. När bortalaget inledde sina anfall såg det överraskande ofta ut som renässans för den gamla klassiska femmannakedjan.
Hemmalaget jämnade sedan ut spelet allt mer. Men det dröjde ända till den 25:e matchminuten innan KF fick sin första klara målchans. Isaac Boye passade till Oskar Alvers, som dock blev trängd när han skulle avsluta. Skottet blev snarare till en passning dit ingen lagkamrat stormat fram.
Tio minuter senare svarade kaptenen Andreas Bellander för ett distansskott cirka decimetern över ribban och bara minuten senare skruvade Alvers över på samma ställe.
I andra matchhalvans fjärde minut fick Christian Marigliano ett bra målläge, men Sandvikenmålvakten Hannes Sveijer befann sig i bollbanan, lång ut i straffområdet, efter en målsituation strax innan.
I 55:e minuten passade allt mer offensive ytterbacken Jacob Ericsson in till Alvers, men avslutet hamnade utanför målramen.
Det var dock inte bara KF som hade bud på mål och i 62:a minuten kom det så viktiga första målet i matchen. Efter hörna gjorde Tim Hartzell 0-1. Hemmamålvakten Mathias Karlsson blev länge liggande efter situationen, men domaren Erik Matsson valde bortamål före hemmafrispark.
I 69:e minuten bytte KF ut David Johannesson och Marigliano mot Mohammed Quassem och Samuel Nielsen.
Sandviken bytte in storväxte toppforwarden Jabir Abdihakim Ali, som i 76:e matchminuten  gjorde 0-2 i misstänkt offsideläge.
Bara två minuter senare fortsatte KF:s motgångar när domaren ansåg att Linus Sahlin fällt Danilo Al-Saed inne i straffområdet. På straffsparken gjorde Naeem Mohammed 0-3.
KF piggnade till när Mattias Mitku, Govand Haidar och Success ersatte Agon Beqiri, Bellander och Alvers i 80:e minuten. Men poängchansen var i praktiken redan borta och KF:s farligaste målchans de sista 14 minuterna skapade faktiskt en Sandvikenförsvarare när han nickade mot eget mål.
På läktarplats var Sandvikens samtliga mål omdiskuterade, men det rådde knappast oenighet om vilket som var matchens bästa lag. Men tre måls marginal känns väl mycket sett till matchen som helhet.
Andreas Bellander den klart bäste hemmaspelaren. Sandviken hade många toppar och såg ut som ett lag som kan behålla serieledningen hela säsongen ut.
Den 104-åriga gästrikeklubben har spelat 21 säsonger i allsvenskan, men den senaste var 1961. På den näst högsta serienivån har inte Sandvikens IF funnits sedan 1991 och klubben har alltså aldrig spelat i Superettan, som hade premiär 2000.
Text: Håkan Kamp