Inför Sandviken hemma

Hej fotbollskompisar!

Med lite distans till förra helgen och med ytterligare en träningsvecka gjord, kan vi konstatera att ordet revansch är högst relevant och levande i gruppen. Träningarna har flutit på bra och betyget, i dessa studenttider, kan inte bli annat än A. Då vi tidigare, för det mesta, gjort bra prestationer utan att resultatet varit med oss får vi nu erkänna att den senaste matchens resultat inte var något annat än rättvist.

Prestationerna var helt enkelt inte tillräckligt bra samtidigt som Hammarby var bättre än oss. Jag diskuterar mycket (för mycket kanske en del tycker) med A-landslagens fotbollspsykologiska rådgivare; Rasmus Lijleblad (tidigare Wallin-Tornblad) och Daniel Ekvall, där mycket av vårt surr handlar om spelarnas nästa aktion och att hjälpa lagkamrater att bli bättre. Så enkelt och så svårt.
Vikten av att kunna bortse från den nyss gjorda aktionen och direkt fokusera på nästa, parat med att hjälpa lagkamraten är i många fall helt avgörande för att man vinner en fotbollsmatch eller inte.

I vår senaste match kanske vi omedvetet fastnade i den gjorda aktionen i stället för att direkt göra det som behöver göras nu. Kanske.
Kanske var det också så att vi inte hjälpte vår lagkamrat till att fokusera på rätt saker, det kan bero på trötthet eller att man faktiskt uppfattat situationer på ett annorlunda sätt än vad som var tänkt från början. Man kan stötta på många olika sätt men grunden är alltid att göra det som ska göras nu och att hjälpa kamraten där kontexten är laget.

Att ovanstående kommer att bli av allra yttersta vikt i morrondagens match mot en så stark motståndare som Sandviken är solklart. Sandviken står för en, i många stycken, direkt fotboll där kvicka kombinationer följt av snabba djupledslöpningar kommer att vara en stor del som vi måste hantera. Detta gäller både som individ och tillsammans med flera, vi ska göra nästa aktion så bra som möjligt och behöver vi hjälpa så gör vi det.

Vi ses på Tingvalla!

/Fotbollshälsningar
Jonas Gradin

Foto: Faisal Aimal