SvennisEfterTio

Efter tre raka segrar på de fyra senaste matcherna och en topp-fem placering i tabellen efter de första tio omgångarna summerar Sven-Göran ”Svennis” Eriksson första tredjedelen av säsongen.
– Vi är lika bra som alla lag i serien – och har fortfarande litet mer att ta av, säger ”Svennis”.

Efter första tredjedelen är Karlstad bara två poäng från kvalplats på den andraplats där två lag (Vasalund och Gefle) för närvarande parkerar på samma poäng.
– Vi är två poäng från andraplatsen trots att vi förlorat tre och spelat tre oavgjorda, det visar hur jämn den här serien är, säger ”Svennis”. 

Den supermeriterade tränarlegendaren är som alltid försiktig i sina omdömen, mycket mån om att peka på att ansvaret för laget och det dagliga arbetet ligger hos huvudtränaren Konstantinos Panagopoulos, i dagligt tal ”Kostas”.

Den smått ofattbart  framgångsrike tränaren – han har vunnit de inhemska ligorna i Sverige, Portugal och Italien, vunnit UEFA-cupen och Cupvinnarcupen, och varit förbundskapten under tre VM-turneringar, varav två som engelsk förbundskapten – sitter med ”Kostas” och resten av tränargänget och ger sin syn på spelade matcher i anslutning till minst två träningar i veckan. 

# Vad är din roll när du träffar tränargänget?
– Jag ger mina åsikter – men har absolut ingen beslutande roll, säger ”Svennis”.

Han ser flera ljuspunkter och en uppåtgående trend hos Karlstad Fotboll.
– Det var glädjande att se vår lagkapten Andreas Bellander spela nittio minuter och att han dessutom gjorde ett viktigt mål. Han är väldigt viktig för laget.
– Det ser bra ut, mycket bättre än för två-tre veckor sedan. Vi ser en stigande kurva.

Svennis och Linus Langer i samspråk under en träning

# Vad är din uppfattning om kvaliteten totalt på spelartruppen?
-Vi är minst lika bra som alla lag, vi har aldrig varit sämre än våra motståndare i någon match hittills i en otroligt jämn serie där dagsform, individuella prestationer och små misstag avgör, menar ”Svennis”.

Målaptiten finns redan där. Bara serieledande Sandviken har gjort fler mål. Oskar Alvers har sju fullträffar (fyra straffar), Boye fem på de tio spelade och Djurgården-lånet Mattias Mitku har skjutit tre mål på sex matcher från start. Alvers är tvåa i ligans skytteliga bakom Sandvikens Naeem Mohammed (11 mål).

Nu återstår bara litet skruvande på defensiven.

-Ett bra försvarsjobb är grunden för allt, menar Svennis som är noga med att påpeka att det är små justeringar som behövs och att klubben redan har det mesta som krävs.
– Även om det inte varit champagnefotboll i alla matcher har laget varit värt att vinna och de senaste matcherna har det sett riktigt positivt ut. 

Närmast – lördag – väntar ett högintressant toppmöte på Tingvalla mot serieledande Sandviken den 11 juni, en dag som för övrigt föregås av en inbjudan till klubbens toppsponsorer till ett exklusivt event, ”Svennis-dagen”.

# Vad är de viktigaste nycklarna för en fortsatt topplacering för Karlstad Fotboll?

-Det är väldigt viktigt att de ledarfigurer som finns i truppen är på planen och att de kliver fram och driver på och gör sin omgivning bättre, att de tar rollen som ledare, säger ”Svennis”.

 

Svennis medverkar vid flera träningar varje vecka

Glädjande är också att Karlstad ligger på topp-fyra i publiksnittet så här långt.
Trots hemmastart borta (två inledande matcher på Ilanda) har Karlstad Fotboll snittat 420 åskådare, bara Gefle, Umeå och Sandviken har bättre siffror.

Vore kul med avancemang även i den tabellen med hjälp av storpublik i hemmamötet med serieledarna.

Text: Jörgen Kalitzki
Foto: Jörgen Kalitzki och Christer Höglund