Jonevret inför heta derbyt: ”Blir en riktig holmgång”

Första fotbollsderbyt i Karlstad på fem år!

Fredag kväll klockan 19 kolliderar Karlstad Fotboll och FBK Karlstad på Sola Arena.

– Jag förväntar mig en riktigt holmgång, säger KF:s tränare Kjell Jonevret.

Han medger att han blev lite överraskad i vintras, då lagen möttes i en träningsmatch och FBK vann klart.

– En vanlig träningsmatch och vi ställde upp med ett blandlag med många unga spelare. Men FBK gick bara in och körde, skrek och gormade. Det var ett jäkla liv och folk utanför planen skrek och gormade också. Jag förstår att det här derbyt betyder mycket för klubbarna, kanske ännu mer för FBK.

Jonevret säger det direkt:

– Som stockholmare längtar man alltid efter derbymatcherna. Det är speciella kvällar, speciellt om man vinner!

Matcher med eget liv

KF är nia i tabellen, FBK på 14:e och nedflyttningsplats. Det skiljer sex poäng mellan lagen.

– Men derbymatcher lever alltid sitt eget liv. Tabellen spelar ingen roll. I ett derby är det helt andra saker som gäller. Det vet jag av erfarenhet,  som spelare och tränare både i Stockholm och utomlands. Men det håller inte att bara gå in och köra. Man måste hålla huvudet kallt och följa sin matchplan. Förhoppningsvis gör vi det. Då har vi en bra chans att vinna.

I lördags förlorade KF med 0-3 borta mot serieledaren Nordic United.

– Vi var aldrig riktigt nära. Nordic var för bra, åtminstone den dagen, så vi har inte analyserat överdrivet mycket. Vi laddade om och studsar förhoppningsvis tillbaka nu också. Det har vi varit bra på. Varannan match – fast det är i och för sig kanske inte så kul.

Alla tillgängliga

Jonevret står nu inför ett trevligt dilemma i laguttagningen.

– Alla är tillgängliga utom ”Bella” och ”Matte”. Det innebär att vi för första gången tvingas ställa över folk. Vi har varit 20 man på träningarna den här veckan, och det betyder förstås mycket för träningarnas kvalitet.

Johan Bertilsson är redo för spel från start efter två inhopp i andra halvlek. Brassen Rômulo tvingades vila senast men kan också vara en startspelare. Han är tillgänglig igen.

Rômulo tillgänglig för spel

– Fast än är ”Berra” och Rômulo kanske inte helt redo för 90 minuter.

När det gäller långtidsskadade lagkaptenen Andreas Bellander närmar sig hans första seriematch för säsongen med stormsteg!

Bellas comeback närmar sig

– Jättekul. ”Bella” tränar för fullt med laget nu och hans återkomst ligger inte alls långt borta. Men inte redan på fredag.

För likaså långtidsskadade Mathias Karlsson ser det också allt ljusare ut.

– ”Matte” har börjat kunna springa, kasta sig och köra enklare målvaktsträningar. Fast jag räknar inte med honom förrän efter semestrarna.

Både ”Bella” och ”Matte” följer med laget till bortamatcherna, lite då och då.

Det har varit bra fart och god stämning på träningarna under hela veckan.

– Och så har vi fått äta tårta två gånger. José fyllde år i måndags och Måns i onsdags. Det höjde stämningen ytterligare i omklädningsrummet.

När Jonevret passerade Sola Arena i onsdags fick han ett annat kul besked:

– Planen är inte helt perfekt än men nu ser den grön och fin ut. Mycket bättre än tidigare. Det finns förutsättningar för en riktigt trevlig kväll.

Bra fart på biljettförsäljningen

Med mycket folk! Förhoppningen är en publiksiffra på över 2000.

– Redan nu har vi sålt lika många förköpsbiljetter som vi brukar sälja totalt, berättade KF:s biljettansvarige Johan Kemi för NWT i början av veckan.

Jonevret tar derbymotståndaren FBK på största allvar:

– De fick en bra lottning i början, kom igång jäkligt bra och skaffade sig självförtroende. Nu har de förlorat sex raka men har varit nära i många matcher och borde kanske fått några poäng till. Och som sagt, derbymatcher lever alltid sitt eget liv. Vi måste hålla uppe farten och skärpan.

TEXT: PER MÅRTENSSON
FOTO: CHRISTER HÖGLUND