Träningen fortsätter för herrlaget

Idag startar en ny vecka av försäsongen som inleddes i början av januari och som ännu inte är över. Startdatum för division 1 är fortsatt satt till 21/5, men besked ifall detta kvarstår eller inte väntas under den här veckan.

Herrlaget tränar på, och i strålande solsken intog laget i torsdags gräsplanen på Våxnäs IP för efterlängtad träning utomhus och på gräs. Inklusive Christian Marigliano, Samuel Nielsen och Mommo Qassem från division 2 laget var 24 spelare ombytta och deltog i den inledande delen av träningen, varefter Oscar Kilgren och Kardo Aso klev av för att jobba med rehab. Humöret var på topp, även om bollen hoppade och for lite mer än vad spelarna är vana vid från den helt jämna konstgräsmattan i Karlstad Airdome.

Vi har ställt några frågor till tränare David Ekelund och till Oskar Alvers om hur verksamheten ser ut just nu, vad som är viktigt och hur tankarna går.

David, en lång försäsong blev som bekant längre. Hur ser era träningar ut just nu och vad fokuserar ni på?

Helt klart en speciell situation för alla inblandade. Även de restriktioner från Folkhälsomyndigheten och SvFF som vi följer påverkar verksamheten. Spelarna byter om hemma och spenderar minimialt med tid i gemensamma ytor inomhus, som exempelvis omklädningsrummet. När det gäller fotbollsträningen som sådan så tränar vi fyra eller fem pass varje vecka där vi spelar ganska mycket på större ytor och egentligen bara jobbar med att fokusera på fart, intensitet och att bibehålla den uthållighet och styrka som vi byggt upp under försäsongen. Och kanske till och med förbättra den lite.

Seriestart är satt till 21/5, hur sannolikt tror du att det är och hur jobbar ni med planeringen?

Hur sannolikt det är kan jag inte svara på, det blir när det blir. Just nu har vi 21/5 som startdatum och det är mot det vi har lagt en planering. Skulle det datumet komma att ändras igen så anpassar vi oss till det och gör en ny planering. Svårare än så är det inte. Sen vill vi såklart komma igång så fort det bara går, men som sagt så blir det när det blir och det förhåller vi oss till.

Det vi och alla andra klubbar i division 1 sagt till SvFF gällande seriestart är att vi behöver två veckors heads-up för att hinna göra de sista förberedelserna och även hinna med en varsin träningsmatch innan seriestart. Det är klubbarna önskemål, men vi får se vad det blir helt enkelt.

Hur tycker du att spelarna har tagit den här perioden? Är det svårt att hålla uppe moralen och drivet?

Självklart påverkar det spelarna. I normala fall skulle vi varit en bit in i tävlingssäsongen, men får istället bara träna och träna. Det märks då och då på spelarna att de går och väntar lite på ett tydligt besked när vi får komma igång. Trots det är det överlag och allt som oftast bra drag och fart på träningarna. Spelarna jobbar på riktigt bra och det tror jag de kommer att fortsätta med.

En av anledningarna att vi tränar som vi gör just nu med ganska lite taktiska instruktioner är just för att låta spelarna spela på och inte belasta dem så mycket med det taktiska. Sen finns såklart vissa taktiska inslag med hela tiden, men vi tror att det bästa sättet att hålla uppe motivation är att låta spelarna göra det de tycker är roligast, spela.

Oskar Alvers, ni hade ett kortare uppehåll men är sedan några veckor tillbaka i träning. Ni vet fortfarande inte om det blir seriestart 21/5. Hur förhåller man sig till det som lag och som spelare?

Som lag och spelare får vi utgå från att det börjar 21/5 och förbereda oss fysiskt och mentalt för det.

Hur ser det ut på träningarna? Kan ni hålla samma driv som innan eller är det svårt att hålla fokus uppe?

Jag tycker det har varit förvånansvärt bra. Jag tror aldrig att jag varit med om en grupp där alla individer på sitt eget sätt driver på sin egen och lagets utveckling och bidrar till positiv energi, vilket gör att vi faktiskt har haft riktigt bra träningar.

En fotbollsspelare vill ju alltid avsluta en träningsvecka med match. Just nu är inte möjligt. Hur känns det att just nu bara träna och inte spela matcher?

Det är väldigt tufft för mig personligen och jag tror de flesta känner samma. Det är framförallt i vardagen när det inte finns något mål att se fram emot på helgerna.

Som sagt, en speciell tid och en lång förberedelse inför seriestart, kan man hitta några fördelar med att seriestarten skjutits fram?

Jag tror att våran fördel är att vi hållit uppe kvalitet och motivation till skillnad från andra lag. Vi kommer definitivt vara ett utav lagen som tränat bäst.

Vad händer närmaste tiden för er?

Vi kommer träna fram till seriestart 21/5 förmodar jag.