Äntligen comeback för Bertilsson

Walter Bertilsson, 10, upplever en andra julafton just nu.

Äntligen kan pappa Johan knyta på sig fotbollsskorna.

Fjolårets prestigevärvning och affischnamn är redo för spel i Karlstad Fotboll igen, efter nästan ett år av rehab sedan korsbandsskadan 18 mars.

– Haha, ja Walter är min största supporter. Han blev lite kaxig under min skadefrånvaro och sa att han är bättre än vad jag är, så på lördag får jag visa honom, säger Johan med ett brett leende.

Fotbollstokige Walter är garanterat på plats på lördag klockan 13.00 när farsans KF möter Örebro Syrianska utomhus på konstgräset på Sola Arena.

Äntligen! Lördag blir en ny julafton för Walter Bertilsson, tio år. Då är pappa Johan äntligen tillbaka på fotbollsplanen igen, efter en nästan ett år lång rehabträning av korsbandsskadan. Och nu kan farsan äntligen lira med sin störste supporter igen. Det gör de ofta på Ilanda.

Familjen Bertilsson bor på Skåreberget. Far och son åker ofta ner till Ilanda och lattjar fotboll tillsammans. Dottern Wilma, 5, gillar kiosken bäst än så länge.

– Walter spelar i Hertzöga. Han har alltid föredragit fotbollsplanen före lekparken. Men hela förra sommaren fick jag nöja mig med att kasta bollar till honom. Först efter ett halvår kunde jag börja spela med honom igen. Det hade Walter längtat efter länge!

Men det dröjde ända fram till januari innan Johan kunde delta på Karlstad Fotbolls träningar. Inte förrän då var det också möjligt att börja avlossa skott igen. Detta efter oändliga och enformiga timmar i KMTI:s träningsmaskiner på Våxnäs.

– Det var först i måndags, efter knätestet i fredags, som  jag fick klartecken att börja köra med fullkontakt. Fast killarna i laget var lite väl snälla mot mig på träningen igår, haha.

Efter fredagen gav också sjukgymnasten Per Ingemarsson, som jobbat med Johan under hela rehabtiden, klartecken för spel på lördag.

– Ja, nu är jag uttagningsbar och jäkligt taggad. Det ska bli skitkul.

Johan Bertilsson har svettats under oändliga timmar i KMTI:s träningsmaskiner, under överinseende av fysioterapeuten Per Ingemarsson i KF:s medicinska team.

Johan har varit förskonad från svårare skador under karriären och var inte förberedd på den tunga rehabperiod som väntade efter korsbandsskadan i träningsmatchen mot Skövde AIK den 18 mars ifjol.

Men idag är han stolt över sig själv. Fysioterapeuten Per Ingemarsson jobbade med rehab av ett 70-tal korsbandsskador ifjol och kallar Johans resultat för årets mest framgångsrika korsbandsrehab!

Ingemarsson ingår i Karlstad Fotbolls medicinska team.

KF:s stora prestigevärvning hann alltså inte ens seriedebutera för sin nya klubb innan olyckan var framme och korsbandet gick av på försäsongen ifjol.

Spelar du från start på lördag?

– Nej, det tror jag inte. Jättesvårt att säga hur mycket jag orkar. Fem eller 30 minuter? Det får bli en dialog mellan tränarna och medicinska teamet.

På träningarna har Johan placerats som offensiv mittfältare, i en nummer 10-roll.

Vad vill du få för svar av dig själv?

– Att känna och hitta tajmingen. Att bygga relationer med medspelarna på planen, var de och jag vill ha bollen, hitta rörelserna. Det tar också lite tid.

Vad har varit svårast sedan du kom tillbaka i träning med laget?

– Till att börja med kopplingen mellan hjärna och fötter. Att ställa fötterna rätt när bollen kom snabbt, tajmingen i att sätta passningarna i rätt tid och ta avslut i rätt lägen.

Startklar. Fjolårets prestigevärvning och affischnamn i Karlstad Fotboll Johan Bertilsson knyter på sig skorna och är redo för comeback på lördag i träningsmatchen mot Örebro Syrianska på konstgräset vid Sola Arena. 

Johan tränade ensam med boll fram till januari.

– Så det kändes annorlunda att plötsligt ha med- och motspelare runt mig och inte koner. Nu får jag fortsätta ha tålamod, börja med x antal minuter i första matchen och sedan stegra det successivt.

Efter matchen mot Örebro Syrianska väntar ytterligare fyra träningsmatcher innan serien startar med hemmamatch mot Hammarby TFF den 1 april.

Kontraktet med Karlstad Fotboll går ut efter säsongen. Men här kommer ett kul besked:

– Jag och min familj stortrivs i Karlstad och i vårt hus på Skåreberget. Här blir vi nog kvar. Och jag stortrivs i Karlstad Fotboll och kan mycket väl tänka mig att fortsätta i klubben efter säsongen. Vi har inte börjat prata om det än. Vi får se hur det funkar under året.

Johans berättar att målsättningen är att fortsätta spela fotboll fram till han är 40. Skadan har blivit till en nytändning.

Det låter väl perfekt!

Text: PER MÅRTENSSON
Foto: HÅKAN STRANDMAN