Svettig seger mot serieledarna

Efter en svajig vår börjar Karlstad Fotbolls division 1-lag visa musklerna ordentligt.
Uddamålsförlusten mot tabelltrean Sandvikens IF följdes av 2-1-seger över serieledaren Dalkurd från Uppsala.

Sola arena gjorde verkligen skäl för sitt namn då 13:e-placerade KF tog emot tabellettan Dalkurd. Temperaturen påstods pendla mellan 26 och 29 grader. När domaren Vildan Gërxhaliu blåste av matchen efter 99 spelade minuter låg flera spelare i båda lagen utmattade i hybridgräset.

KF:s Moustafa Benshi hade tidigt i matchen en bra chans men fick tiull sist bollen litet för långt ifrån i det avgörande läget.
– Det gick bra att springa de första 20 minuterna i båda halvlekarna, men sedan var det som att möta en varm vägg. Jag började till och med frysa av frossa, berättade KF:s löpstarke vänsterbreddare Samuel Nielsen.

Två vätskepauser hjälpte bara för stunden.

Började bäst

Jämfört med Sandvikenmatchen senast startade nu KF betydligt bättre. Hemmalaget tog tag i spelet, visade mod, självförtroende och beslutsamhet. Passningarna hamnade oftast dit de skulle och det satsades i närkamperna.
Redan i tredje matchminuten kunde KF ha tagit ledningen. Jacob Ericsson passade fram Samuel Nielsen, som rushade fram nästan en hel planhalva, men avslutet från vänsterkanten ändade med hörna.
Samuel Nielsen sköt segermålet för Karlstad Fotboll. Här gratulerad av Moustafa Benshi.
Bara minuten senare kom hemmaforwarden Erik Björndahl fri på högerkanten. Dalkurds målvakt Senne Vits kom ut från straffområdet och fällde Karlstadsspelaren. På läktaren ropades det på frilägesutvisning, men domaren ansåg att gult kort och frispark räckte.
1-0 kom istället i sjunde minuten. Jacob Ericsson kom i en raid på vänsterkanten och spelade in bollen framför Dalkurds mål där försvararen Rassa Rahmani stötte in den i eget mål.
Jacob Ericson var en av Karlstad Fotbolls bästa från sin vänsterkant. Jacob tvingades dock lämna matchen skadad i den andra halvleken.

KF kunde ha utökat ledningen i 18:e minuten när snabbe ”evighetsmaskinen” Ericsson spelade fram Ibrahim Habib till ett bra läge nära målet. Målvakten parerade till hörna.

Benshi omkull

Elva minuter senare kom Moustafa Benshi fri, men ramlade när han skulle skjuta eller försöka runda målvakten. Det fanns en handpåläggning från en jagande försvarare, men samtidigt blev Benshis bolltouch inte av högsta kvalitet.
– Jag fanns strax bakom, men kan inte säga om det var ett regelbrott eller den långa touchen som gjorde att Benshi föll, sa Samuel Nielsen.
Karlstads målvakt Mathias Karlsson var planens bäste spelare med ett par matchavgörande räddningar mot slutet av matchen när Dalkurd pressade hårt för en kvittering.

Nu hade KF:s starka inledning mattats av och Dalkurd tog över allt mer av spelet. Dock utan att skapa några feta målchanser. Bland det farligaste att avvärja var Fardin Rabets spektakulära inkast med volt. Hemmaledningen stod sig halvleken ut.

Sprang ifrån alla

Blott två minuter in i andra matchhalvan gjorde Samuel Nielsen 2-0 efter att Erik Björndahl fightat fram bollen ur en gröt med spelare. Nielsen sprang helt enkelt ifrån Dalkurdsförsvaret.
– Det kändes som om vi var snabbare än Dalkurds ytterbackar på båda kanterna och vi kunde nog ha lyckats ännu fler gånger där om det inte hade varit så fruktansvärt varmt, sa Nielsen.
I 54:e minuten nickade Björndahl en hörnboll strax utanför Dalkurdsmålet och tre minuter senare sköt Habib över ribban efter en av många Ericssonattacker.
Liksom i första halvleken tog Dalkurd över allt mer av spelet och i 67:e minuten skruvade avbytaren Rinwar Othman omarkerad elegant in 1-2, assisterad av Karlstadsbekantingen Oskar Alvers, som inledde som vänsterback, men fick en mer central roll i slutet av matchen.

I försöken att kvittera hade Dalkurd gjort alla sina fem byten redan när mer än 20 minuter av matchen återstod. Det gav effekt i form av fler pigga ben, men var förstås samtidigt en chansning med tanke på eventuella sena skador.

Ericsson skadad

I 72a minuten blev Jacob Ericsson skadad och ersatt av energiknippet Yasouka Takuto. Fem minuter senare hade Erik Björndahl, Ibrahim Habib och Agon Beqiri kämpat klart och ersattes av Haris Avdiu, Ludvig Steen plus Henrik Cederin.

Värmen under matchen – stundtals uppåt 29 grader – blev en tuff motståndare och efter slutsignal var det många trötta kroppar i båda laget.

Dalkurd fortsatte att ha mest boll och skapade en del målchanser, men säkre Mathias Karlsson (planens bäste spelare i konkurrens med Jacob Ericsson) klarade allt.

När Uppsalalaget låg på kunde Karlstad kontra några gånger och i 94:e minuten blev Avdiu frispelad av Cederin, men Karlstadsforwarden blev för ivrig och sprang offside.

”Bästa vi spelat”

Trots att Karlstad fick slita ont i slutet av båda halvlekarna var den efterlängtade och lite överraskande segern inte alls oförtjänt.
– Det här är nog det bästa vi spelat på hela säsongen. Kanske inte över 90 minuter plus tillägg, men långa stunder, tyckte Samuel Nielsen.
I frånvaro av huvudtränaren Kjell Jonevret var det Stefan Remner och Jonas Rehnberg som framgångsrikt coachade laget till seger mot serieledarna.
Han gladdes också åt publiknoteringen, 1 011.
– Publiken hördes verkligen och det var extra kul med två olika klackar.

Dalkurd hade bra publikstöd på ståplats där det trummades matchen igenom och viftades med Kurdistans flagga.

”Kollektiv seger”

Assisterande tränaren Jonas Rehnberg, som coachade laget när Kjell Jonevret var upptagen av gamla åtaganden, var förstås också nöjd med insatsen och trepoängaren.
– En kollektiv seger, även om några gjorde avgörande insatser. Det var hårt arbete, fokus ända in i 97.e matchminuten och ett mycket bra, samlat försvarsspel.
Det var sång, jubel och highfives i Karlstads omklädningsrum efter segern mot serieledande Dalkurd

Från KF:s omklädningsrum hördes länge sång, ramsor och jubel som om det gällt seriesegern och inte en enskild match.

Från 13 till 10

Karlstad avancerade tre placeringar i tabellen och ligger nu tia. Dalkurd är i fortsatt serieledning, men bara två poäng före Sandvikens IF och Nordic United.
KF fortsätter att träna den kommande veckan och på lördag möter klubben Högsäter från Dalsland på bortaplan i Svenska cupen. Därefter får spelarna två veckors ”sommarsemester”.
Huvudskyddet räddade Karlstad Fotbolls anfallare Erik Björndahl från en huvudskada när han i matchens slutskede träffades av en spark i huvudet.
– Då får de fortsätta träna individuellt. Det är ett gemensamt träningsprogram vi skickar med dem, men alla vet dessutom vad var och en bör träna lite extra på, berättade Jonas Rehnberg.
Det återstår faktiskt en omgång av vårsäsongen i norrettan. För Karlstads del handlar det om bortamatch mot Piteå den 29 juli.
Nästa division 1-match på Sola arena spelas mot Sylvia från Norrköping den 5 augusti.
Text: Håkan Kamp
Karlstad var under stora delar av matchen steget före serieledande Dalkurd som inför mötet med Karlstad bara förlorat två av de 13 inledande omgångarna.