Hallå där Magnus Nyström på Expressen

I påskhelgen publicerade Expressen en stor artikel om Karlstad Fotboll. Riktigt roligt naturligtvis med den härliga uppmärksamheten. Jörgen Kalitzki fick tag i artikelförfattaren för att kolla hur tankarna gick innan avresan till Karlstad, samt hur artikel har tagits emot av läsarna.  

Hallå där, Magnus Nyström. Varför är en hockeyskribent på Expressen så intresserad av Karlstad Fotboll att han åker hit och gör ett reportage över fyra sidor i en av Sveriges största tidningar?

-Jag skriver inte så mycket hockey längre, 15 år som hockeykrönikör räcker, men jag är fortfarande genuint nyfiken på en massa saker och inte minst på den här satsningen och jag ville veta mer och det var därför jag åkte till Karlstad och gjorde reportaget.

Hur har reportaget tagits emot?

-Det är faktiskt på topp-fem av alla premiumartiklar på webben den här månaden, så det är tydligen många fler än jag som också är nyfikna på ”Svennis” och Karlstad Fotboll och deras gemensamma satsning.

Vad är ditt intryck av mötet med Karlstad Fotboll?

-Att det är en satsning som är på riktigt och som görs på rätt sätt. Det är alltför ofta det finns en känd person som draghjälp, men ofta stannar det där. Satsningen faller efter en tid. Det här känns mer seriöst och på riktigt och att det dessutom görs i en fantastisk idrottsstad gör det ännu mer intressant. Jag ska erkänna att jag faktiskt blev mer imponerad än jag trodde jag skulle bli. Jag har sett många satsningar av det här slaget, men det här känns riktigt seriöst.

Vad är nyckeln för att det ska lyckas tror du?

-Att man vågar tro på det fullt ut och har tålamod. Det är ingen tvekan om att man kommer att sättas under press – titta på Superettan där redan två tränare fått sparken efter bara tre omgångar. Karlstads satsning kommer att testas, men jag tror det finns en medvetenhet och en ledarstab som kan hantera förväntningarna. Jag hoppas verkligen inte att det slutar som det brukar för svensk JVM-hockey…

Hur menar du då?

-Där pratar alla om hur kul det ska bli och hur förberedda man är – bara för att sedan gå ut och förlora mot Kanada när det verkligen gäller.

Hur ser du då på fotbollssatsningen i hockeystaden Karlstad. 

-Jag tror på den. Det är ett ungt och spännande lag med en ledning som har en tydlig plan. Jag fick ett bra intryck både av klubben och satsningen, men det krävs också ett rejält lagarbete för att ta det hela vägen.

Du kommer själv från Eskilstuna där olika satsningar gjorts med varierande framgång…

-Ja, det är min hemmaplan med tidningen Folket som min ”moderklubb”. Jag har jobbat på DN och Expressen – gör mitt sjuttonde år som Expressenjournalist, mitt 30:e år som journalist.

Du är inte helt vilsen i Karlstad heller – eller hur?

-Nej, jag hittar nog runt i stan efter bortåt 20 hockeyslutspel med Färjestad. Jag var ju med redan på gamla Ishallens tid, haha.

Kommer du följa Karlstad Fotboll lika intensivt som Färjestad framöver?

-Helt ärligt så gläder det mig mycket att det finns en hel del Stockholmslag i serien och jag tänker nog gå och se så många matcher jag kan av privat intresse på plats.