En intensiv vecka för utvecklingslaget

Under loppet av fyra dagar begav sig utvecklingslaget norrut för att spela mot Nordvärmland FF vid två tillfällen. En på papperet tuff utmaning, som laget bemästrade på ett mycket bra sätt. Sedan avslutades seriespelet på lördagen mot topplaget Stenungsunds IF

Förra lördagen gällde det näst sista omgången i serien och där både lagen hade möjlighet att säkra nytt kontrakt i division 2 under nästa år. Som alltid när det står mycket på spel och det är lite av en derbykaraktär blev det en tät match. Matchbilden blev den väntade med Karlstad som spelförande och Nordvärmland som utnyttjade sitt vassa omställningsspel med Claes Nyman som spets.

Vi fick en tung start när Nordvärmland gjorde 1-0 redan i 7:e minuten. Viktigt är då att vi snabbt kunde kvittera genom att Jesper Karlsson för andra matchen i rad gör mål och den här gången med huvudet då han nickar in 1-1 i 17 minuten. 1-1 blir också halvtidsresultatet.

15 minuter in i andra halvlek tar Nordvärmland på nytt ledningen och även denna gång är det Claes Nyman som är målskytt när han gör sitt 12 mål på 11 spelade matcher. Våra killar viker inte ner sig utan fortsätter metodiskt att bygga sitt spel. Det dröjer ända till 86 minuten innan Joel Gustafsson kan slå in det förlösande 2-2 målet. Ett resultat som sedan står sig tiden ut.

Eftersom lagen nedanför oss inte lyckas ta poäng har vi med 12 poäng säkrat fortsatt spel i division 2 inför den sista omgången. En riktigt bra prestation av ett ungt spelande lag som har växt för varje match under säsongen.

På tisdagen var det sedan dags att ge sig av på en lite kortare resa norrut för att spela DM semifinal i Torsby mot Nordvärmland. Förutom äran innebar en finalplats även spel i svenska cupen nästa år. Den här matchen fick en helt annan karaktär. Karlstad Fotbollutveckling roterade en del i startelvan och på samma sätt som mot Dalkurd visade laget att det finns en bra bredd i truppen. Efter en väl genomförd match där vi i andra halvlek gör två mål och håller tätt hela matchen säkrar laget finalplatsen med en klar 2-0 seger. Den här gången är det två Mommo som hittar nätet. Mommo Lashkari öppnar målskyttet och Mommo Qassem stänger matchen med ett snyggt fotbollsmål.

På lördag avslutades sedan serien på Klasmossen med ett möte med topplaget Stenungsund IF. Matchen saknade betydelse för lagets serieplacering, men de ville avsluta seriespelet med en bra prestation. Stenungsund spelade för att säkra en tredjeplats. Inledningsvis var matchen jämn och Karlstad hotade vid ett par omställningslägen, men utan resultat. I matchminut 27 tar gästerna ledningen och har efter det en bra period i matchen. 12 minuter senare gör Jesper Widenbäck matchens prestation när han från vänsterkanten ger sig av på en dribblingsraid, som tar honom förbi halva Karlstadlaget och efter lite flipperspel hamnar bollen i nät. Stenungsund stänger sedan matchen med 3-0 direkt i andra halvlek och 4-0 5 minuter sedan. Matchen spelas av utan att Karlstad trots en bra forcering lyckas få in något mål. Därmed är serien slutspelad och hatten av för alla spelare och ledare som har jobbat hårt under året.

Nu ser vi fram emot DM-finalen på onsdag som avslutning på säsongen.

Vi avrundar med några frågor till huvudtränaren Jesper Swedlund.

Stort grattis till två starka insatser mot Nordvärmland. Vad är det som skiljer de två matcherna åt förutom att den första går på naturgräs och den andra på konstgräs?

Tack! Precis som du skriver är ju konstgräset en avgörande faktor. Jag tror väl också att vi hade lite för mycket respekt för NVFF i första matchen, där deras kontringsspel satte sig i våra huvuden efter 7 min. Vi kändes mer avslappnade och lät tålamod spegla den senaste matchen, vi visste att vi skulle få lägen så vi behövde inte leta/stressa fram dem på samma sätt som vi kanske gjorde i första matchen.

Att du roterar en del i startelvorna i de tre matcherna och att de som kommer in gör det bra måste glädja en tränare. Anpassar ni hur ni spelar efter vilka som finns på planen eller kör ni efter samma principer?

Givetvis glädjer det, många spelare har tagit stora kliv i år och när det öppnar upp för att ge chanser till spelare som kanske inte fått det förtroende i tidigare matcher vill man ge det. När samtliga av de spelarna dessutom tar vara på sådana chanser går det inte att bli annat än nöjd.

Tufft schema nu med många matcher på kort tid. Hur har ni hanterat det?

Ja, hittills har vi hanterat det väl både belastningsmässigt, prestationsmässigt och även resultatmässigt. Vi har något lugnare träningar och har gett spelarna en extra ledig dag. Vi har dessutom en DM-final att ta hänsyn till.