KF tappade segern på övertid

Tre Karlstad Fotboll-poäng blev en med matchens sista spark när Umeå kvitterade i matchens 94:e minuten efter en supertilltrasslad situation efter frispark.
-Det är förbannat surt, men vi tog en poäng och måste se framåt, menade KF-tränaren Kjell Jonevret efter matchen mot Umeå FC som slutade 2-2 (2-1).

Knappast någon uppfattade hur det självmålsliknande snubbelmålet hamnade bakom Mathias Karlsson.

Umeås striker Kerfala Cissoko styrde en frispark från mittplan i ribban innan den via ett antal studsar hamnade i nät, officiellt ditförpassad av inhopparen Anton Nyholm i den fjärde av de tre tilläggsminuterna.

Början till slutet. Kerfala Cissoko styr frisparken i ribban i matchens 94:e minuten. Några sekunder senare hade Umeå kvitterat. Foto: Håkan Strandman

Ett supersurt slut för Karlstad Fotboll.

– Det sitter 11-12 killar därinne med kramp sedan alla krigat stenhårt. Jag tycker jävligt synd om dom, en seger och tre poäng i en sådan här match så hade det varit mycket roligare att komma till träningen på måndag, menade Kjell Jonevret.

KF-tränaren hittade dock ljuspunkter.

– Vi tog en poäng och den kan vi ha nytta av framöver. Och det var även ett steg i rätt riktning efter matchen i Sandviken, tyckte Jonevret.

Efter 0-6 mot Sandviken senast har träningsveckan handlat om att hämta tillbaka självförtroende och energi, något som till en början såg ut att ha lyckats i en match med mer kamp än skönspel som bjöds de 684 på Sola Arena.

– Det gick nog att se ända upp läktarna att det var ett lag med höga axlar, men vi gjorde ändå en OK första halvlek, tyckte Jonevret som för dagen återvände till en fyrbackslinje för att stabilisera upp försvarsspelet

Och det började bra.

Noel Björk, 20, debuterade i div I från start och blev målskytt redan efter 24 minuter. Foto: Håkan Strandman

Noel Björk, 20, startspelare för första gången i div I, sköt sitt första A-lagsmål efter 24 minuters spel när han som tredje man förvaltade skottförsök i Umeås straffområde.

– Jag fick bollen på vänsterkanten och såg David (Johannesson) på andra sidan och sedan stod jag på rätt ställe i straffområdet när chansen dök upp. Det var kul att få göra sin debut från start, men riktigt tungt att vi släppte två mål i slutet av båda halvlekarna, menade Noel Björk som trots förlusten fick beröm av tränare Jonevret.

– Noel har gjort det bra, vi ville få igång honom och han fick spela en del i div III-laget när han kom tillbaka efter tio månader i lumpen och det kanske inte var så kul, eller det han drömt om, men han har visat att han vill vara med och stod för en bra arbetsinsats.

Militärtjänst i Skövde höll Björk utanför truppen under fjolårssäsongen, men nu är han tillbaka och fyllde upp luckan efter skadade Moustafa Benshi på ett bra sätt med ett stabilt och gediget närkampsspel på mittfältet.

Jonevret var nöjd med intensiteten i samband med Björks 1-0.

-Vi gör det bra där, är hungriga i straffområdet.

2-0 för Karlstad genom Yasuoka Takutos nick och allt såg bra ut. Foto: Håkan Strandman

Mungiporna upp var det även efter Yasuoka Takutos 2-0-mål. Kantspelaren drog själv upp anfallet som ledde fram hörnan där Oscar Kihlgren pricksköt och Takuto nickade in ”tvåan”.

– Sedan hamnade vi lite lägre i vårt försvarsspel och blev lite slarvigare, tyckte Jonevret kritiskt.

Det mer passiva KF-spelet skapade läge för en Umeå-omställning med minuten kvar till halvtid. Vasse Kerfale Cissoko föll aningen billigt och lätt omkull i straffområdet i duell med Mathias Karlsson. Straffen slog Cissoko själv in, hans 12:e mål för säsongen.

Bistra miner runt KF-bänken Foto: Håkan Strandman

Den andra halvleken blev till stora delar en enda lång Umeå-jakt efter en kvittering.

– Det blir en lång halvlek där de trycker på för en kvittering och många av våra spelare fick jobba kopiöst hårt. Vi har begränsat med alternativ till byten och på så sätt förändra matchbilden och slutet blir ju förbannat surt, tyckte Jonevret om upplösningen på matchen.

I den fjärde av de tre tilläggsminuterna fick Umeå en frispark mitt på KF:s planhalva. Kerfala Cissoko styrde bollen i ribban och resten var kaos. Alla sparkade efter bollen och till sist låg den bakom Mathias Karlsson i KF-målet efter vad som liknat ett halvt självmål. Anton Nyholm, inhoppande Umeå-spelare, tilldelades målet officiellt.

KF bytte fyra spelare i andra halvlek utan att egentligen få ny kraft för att lyfta upp spelet.

Fyrbackslinjen skapade dock trygghet där ytterbacken Yasuoka Takuto var bäste hemmaspelare tillsammans med Andreas Bellander. En för fortsättningen spännande insats svarade Noel Björk för. Nyss fyllda 20-åringen visade både arbetskapacitet, fysik och löpvillighet från sin mittfältsposition.

Med Jacob Ericsson, Moustafa Benshi och Erik Björndahl skadade blir dock truppen avsevärt försvagad.

David Johannesson försöker få hål på Umeås försvar. Foto: Håkan Strandman

 

Karlstad Fotboll-Umeå FC
2-2 (2-1)

Mål: 1-0 (24) Noel Björk, 2-0 (31) Yasuoka Takuto, 2-1 (44) Kerfala Cissoko (straff), 2-2 (94) Anton Nyholm.

KF: Karlsson – Takuto,van Schaik, Bellander, Marigliano – Nielsen (Wallenborg 92), Kihlgren, Björk, Habib (Bahar 77)  – Beqiri (Cederin 70) – Johannesson (Forsberg 92)

Domare: Fredrik Alknäs, Hjo.
Publik: 684

 

Text: Jörgen Kalitzki
Foto: Håkan Strandman