karlstad-fotboll-ico

Jesper Swedlund om helgens matcher för Utvecklingslaget

I helgen som gick spelade vårt utvecklingslag två träningsmatcher, FBK i fredags och Munkfors i lördags. Matcherna slutade med en förlust och en seger, och vi har ställt några frågor till lagets huvudtränare Jesper Swedlund.

Nästa match för utvecklingslaget är redan nu på tisdag 17/3 när Nordvärmlands FF kommer på besökt till Airdome med avspark 17.00.

Två matcher på två dagar, först mot FBK Karlstad i fredags och sen mot IFK Munkfors i lördags. Hur kom det sig?

FBK sökte motstånd för en match på fredag och vi nappade på det. Vi såg en möjlighet att ge samtliga spelare som är tillgängliga mycket speltid över två matcher och dessutom lyfta upp många spelare från våra ungdomslag.

Bortamatchen mot FBK Karlstad slutade med förlust (4-1), vad säger du om matchen?

Vi genomför egentligen en väldigt bra match där siffrorna kan spela ett spratt. Som helhet jobbar vi väldigt bra utifrån de principer och grunder vi har satt hittills i vårt spel, däremot så missar vi alldeles för många klara målchanser. Matchen borde varit stängd med 4 eller 5 – 0 efter första 45. Oavsett resultatet så tar vi med oss många bra saker och tar lärdom utifrån det vi vill förbättra för framtiden.

I lördags hemmavann ni mot Munkfors med 5-0, vad säger du om den matchen?

Vi är ganska röriga i första halvlek och inte så metodiska i vårt sätt att spela. Vi krånglar till det lite för mycket, vilket är lätt att göra mot motstånd från lägre divisioner. Det finns flera sekvenser men också många tendenser till att spela utifrån våra principer och grunder även i denna matchen, trots att 18 spelare matchas där en tredjedel var från ungdomslagen. Det skapar ju en viss osäkerhet att lira med spelare som man inte spelat med tidigare, det påverkar relationerna på plan och tankesättet.

En hel del glädjeämnen i att ha några spelare tillbaka från skador och att våra unga spelare tar för sig som de gör.

Två matcher på två dagar kräver en hel del spelare, hur var lagen disponerade respektive match?

Som jag redan nämnt luftade vi många spelare och hade på lördagen med oss ett flertal från ungdomssidan för att förstärka truppen. I fredagsmatchen fanns det även spelare från div1 med. Några av spelarna fick lira i båda matcherna men vi kunde inte matcha alla på det sättet då vi även har match redan nu på tisdag igen.

Drygt tre veckor kvar till seriepremiären, hur tycker du att försäsongen sett ut hittills?

Den har varit bra, det var en knackig inledning och en turbulent start men vi har börjat få rätt många saker på plats. Resultatmässigt är det klart att det blandar och ger på försäsongen då vi vill testa lite olika delar i vårt spel för att få svar.

Största fokuset ligger egentligen på att få ut det mesta av varje individ och att hela tiden förbättra det fotbollsmässiga. Sedan behöver vi självklart ha ett gemensamt synsätt på vad vi vill göra tillsammans.

I mångt och mycket har vi fått ganska mycket på plats. Det är ett bra gäng att jobba med, samtliga som ingår i truppen, både i ledarteamet och i spelartruppen har ett jäkla driv.

Hur ser det ut för er fram till serien drar igång? 

Vi har nu två träningsmatcher och en ledig helg framför oss innan tävlingssäsongen förhoppningsvis drar igång. Vi möter Nordvärmland på tisdag 17 mars och sedan möter vi FBK i vårt genrep 29 mars.