”Matte” spelklar när KF ska ta revansch

Med nio omgångar kvar av norrettan är det skarpt läge för Karlstad Fotboll.
Det är fyra poäng ner till kvalspel, sex till en trappa ner i seriesystemet,
– Vi ska inte skapa någon stress kring strecken, vi har haft en bra vecka, repat oss och pratat ut om insatsen i Sandviken och går till två raka hemmamatcher med tillförsikt, säger KF-tränaren Kjell Jonevret.

Karlstad Fotboll möter Umeå på lördag (Sola Arena 13.00) och Sollentuna, även den hemma, på Sola Arena, om en vecka.

Två viktiga matcher för fortsättningen av hösten.

Jonevret tvekar inte att prata klarspråk om 0-6-insatsen i Sandviken senast.

– En svag prestation. Det fanns egentligen inget som tydde på att matchen skulle få den utvecklingen, men vi har repat oss och pratat ut och haft en träningsvecka med mycket och bra energi. Vi vet att vi kan vinna mot alla lag och tar läget på fullaste allvar, men försöker att inte stressa upp oss.

Glädjande besked har Jonevret fått kring målvakt Mathias Karlssons status. Karlsson gick av i halvtid i Sandviken efter att ha startat alla 21 matcher i serien.
– ”Matte” har tränat i det närmaste fullt de senaste dagarna och vi räknar med att han kan spela mot Umeå, säger Jonevret.

# Hur ser skadeläget ut för övrigt? 

-Vi räknar med att ha (Moustafa) Benshi i full träning nästa vecka, hans rehab har gått lite snabbare än vi först trodde. Jacob (Ericsson) har också rehabtränat under veckan men är inte riktigt redo ännu, vi får se nästa vecka och Erik (Björndahl) testar fullt torsdag och fredag och där väntar vi fram till matchdag innan vi tar beslut.

Erik Björndahl testas för spel matchdagen Foto: Håkan Strandman

– Som helhet ser det ganska positivt ut, nu handlar det ju inte om slitageskador, som tidigare, utan mest smällar som killarna har fått.

Karlstad har inför mötet med Umeå spelat 16 serie-, cup- och DM-matcher med den från i juni nya tränarkonstellationen med Kjell Jonevret och Jonas Rehnberg.
Bara fem förluster sedan 1 juni ser naturligtvis positivt ut.
Mindre roligt är att laget bara har två segrar på de sju senaste matcherna, och i takt med skador på viktiga spelare bara en seger på de fem senaste i serien.

KF hoppas få stöd av den talrika hemmapubliken – bästa hemmasnittet (868) i Ettan Norra och tredje bäst av alla landets div I-lag efter Falkenberg (1 414) och Trollhättan (896) i söder.
Med två raka hemmamatcher, Umeå och Sollentuna (lörd 30/9), ska KF skaffa sig ”luft” neråt i tabellen och stabilisera den mittenposition som nyss såg ganska stabil ut.

Även Umeå har haft en tuff trend med bara två segrar på sex senaste matcherna och gick på en litet överraskande pärla, 3-5 hemma, mot Stocksund senast.

Vid det senaste mötet (21 maj) med Karlstad Fotboll gjorde Umeå 3-0 och missade dessutom en straff under matchens första 48 minuter i mötet på Umeå Energi Arena SOL. Vasse nummer tio, Kerfala Cissoko, (11 mål hittills, topp fem i ligans skytteliga), sköt ett mål och spelade fram till ett den gången.

Cissoko, som kom från Örebro Syrianska i år, har rutin från Superettan med Dalkurd. Han har så här långt svarat för elva mål och fyra assists och är Umeås vassaste spelare tillsammans med Jonathan Lundbäck som svarat för åtta mål på 18 matcher. Även Lundbäck har Superettanrutin (Brage).

Gbenga Arokoyo, med allsvensk rutin från Mjällby och Kalmar FF, meddelade tidigare i år att han lägger skorna på hyllan efter fyra säsonger i klubben för att satsa på en tränarkarriär som  huvudansvarig för UFC Akademi U21.

Precis som för Karlstad Fotboll gäller det för Umeå att skaffa avstånd till de undre strecken i tabellen. Tabellsexan har nio poäng ner till kvalplatsen, KF har fyra, ett avstånd som skulle kännas betydligt behagligare med en seger mot Umeå.

Med 36 inspelade poäng lyckades Umeå ifjol med nöd och näppe (tolva) klara sig undan kvalspelet där i stället Täby (33 poäng) hamnade. Laget tog den gången poäng i 16 matcher. 2021 krävdes 28 poäng för att klara sig över kvalstrecket och 2020 behövde Örebro Syrianska 34 poäng för att undvika kvalplatsen.

Motala, just nu på 13:e och kvalplats, står på 23 poäng, KF har 27 på en niondeplats.

Matchen på Sola Arena startar klockan 13.00