1 378 såg hemmapremiären

Sol, nästan vindstilla, några plusgrader, en fin grön spelplan, publikrekord och en hel del propagandafotboll.
Det var i stort sett bara segern som fattades i IF Karlstads hemmapremiär mot Nordic United i norrettan.

Karlstad startade med exakt samma elva som klubben inledde med när man 3-0-besegrade Stocksund i seriepremiären.

De 1 378 åskådarna på Sola arena fick inledningsvis se rena rama fotbollspropagandan. Hemmalaget hade högt bolltempo, spelade kreativt, vann bollar i höjd med Nordic Uniteds straffområde och massvis med närkamper mot det mer storväxta Södertäljelaget.

Jacob Ericsson oroar bortaförsvaret

I fjärde och åttonde minuten sköt Agon Beqiri strax över ribban och i den tionde hade både Erik Björndahl och Andreas Bellander jättelägen för 1-0 efter en Oscar Kihlgren-frispark. Istället slutade lägena med en enorm parad av målvakten William Björklund plus en boll i ribban.

-Där borde jag gjort mål. Men ibland har man inte marginalerna på sin sida, säger lagkaptenen Andreas Bellander.

”Falsk trygghet”

I ytterligare en kvart fortsatte Karlstad att spela ut sina motståndare, men därefter blev spelet allt jämnare.

-Det handlade inte om trötthet. Men kanske blev vi invaggade i lite falsk trygghet, drog ner på tempot och blev för bekväma, säger Andreas Bellander.

Och i 32:a matchminuten hände det som för hemmalagets del absolut inte skulle få hända. I ett högeranfall fanns plötsligt tre fria Nordic United-spelare inne i Karlstads straffområde. Inspelet gick bakom de två första men tredjemannen Anas Al Abahi fick oattackerad skjuta in 0-1, utan chans för hemmakeepern Mathias Karlsson.

Blott fyra minuter senare var det bud på 0-2, men Karlsson kom långt ut från sitt målområde och avvärjde den presumtiva frilägesattacken.

Läcker kvittering

Karlstad höjde spelkvalitén i andra halvleken, men nu var Södertäljelaget svårare att tampas med. Inte minst i närkamperna.

Det av den stora publiken så efterlängtade 1-1 kom dock i 54:e matchminuten. Ytterbreddaren Filip Johansson Bahar skruvade elegant bollen i mål från vänsterkanten.

Målskytten Filip Johansson Bahar

Sex minuter senare bytte Ludvig Steen av Johansson Bahar och inhopparen jobbade snart fram två mållägen. Först ett skott utanför ena stolpen och sedan en situation där Steen tacklades bakifrån utan straffsignal.

Fetaste 2-1-chansen hade dock Erik Björndahl i 81:a minuten. Öppet mål, men skott över.

”Borde vunnit”

-Trots att vi hämtade upp ett underläge är det ändå viss besvikelse med oavgjort. Vi var tillräckligt bra och skapade såpass många målchanser att vi borde ha vunnit, säger Andreas Bellander.

Mest nöjd var lagkaptenen med publiksiffran.

-Kul att det kommer så mycket folk. Vi behöver många åskådare på läktarna och en del av matchen fick vi i laget i alla fall visa oss från våran bästa sida, säger Bellander och syftar förstås på den bländande matchinledningen.

Kapten Bellander blev för övrigt mycket välförtjänt utsedd till Matchens lirare.

I nästa omgång möter Karlstad Stockholm Internazionale borta. Nästa hemmamatch på Sola arena spelas mot Täby den 22 april.

Text: Håkan Kamp