Första målet vinner

Förra helgen gjorde Karlstad Fotboll 1-0 redan i första halvleken, borta mot favorittippade Vasalund, och därefter var matchen resultatmässigt över.
Nu gjorde jumbogänget Friska Viljor matchens första mål efter en dryg minut och det räckte för bortaseger på Sola Arena.

Dagen före den här division 1-matchen berättade KF-tränaren Kjell Jonevret att han tyckte det skulle bli ”lite läskigt” att möta nollpoängaren från Örnsköldsvik, som han analyserat som klart bättre än vad tabelläget visade. Läskigt blev det för hemmalaget och det väldigt snabbt.
– Efteråt känns det som om slantsignalen delvis avgjorde matchen, säger Jonevret.

Bortalaget fick börja med bollen, lyckades relativt lätt få en hörna och efter hörnan kom målet. Hugo Nilsson slog en höjdpassning  till Adam Näsmark, som ganska ostörd kunde nickskarva in 0-1 från nära håll.

Tidigt mål banade väg för Friska Viljors seger
Kompakt försvar
Därefter körde Friska Viljor med låg press och samtidigt en relativt hög fembackslinje. Det fanns stora ytor bakom bortaförsvaret, men KF hade ett långsamt passningsspel och bollarna på djupet blev för oprecisa eller uteblev helt.
I 14:e minuten skapade dock KF en riktigt bra målchans. Moustafa Benshi nickade mot högerklykan, men FV-målvakten Hugo Backman lyckades slänga sig och få bollen utanför målramen.
Resten av halvleken präglades av lågt tempo, dåligt spel och få målmöjligheter.

Kamp om varje centimeter på planen

Stuvade om

I halvtidspausen stuvade Jonevret om sitt lag en del. Mittbacken William Sonntag flyttades upp som target-forward och hans plats i försvaret tog mittfältaren Lukas Rhöse. KF:s anfallsspel blev bättre och laget skapade bland annat ett fint nickmålsläge för Sonntag i 60:e minuten. Filip Johansson Bahars inhopp bidrog också till en mer bestämd och fartfylld offensiv, men det var inte mycket som ville sig för hemmalaget denna vackra, soliga majdag.

Efter drygt fyra minuters övertidsspel fick de 652 åskådarna bevittna Friska Viljors första segerfirande i ettan 2024.
Gästernas första seger i årets serie
Besviken på mycket
Efter matchen var Kjell Jonevret rejält frustrerad över förlusten, den svaga insatsen och den svårspelade hybridgräsmattan.
– Jag skyller inte förlusten på planen. Vi är väl inte tillräckligt skickliga för att kunna hantera ett sådant här miserabelt underlag.
KF tränar på Våxnäs naturgräs, som frodas i vårvärmen och klipps för att ge en fin spelyta.
– Sedan kommer vi till Sola arena för att spela match och här verkar inte ett enda jäkla grässtrå växa. Planen såg illa ut redan i seriepremiären och den  är inte ett dugg bättre nu.
– Jag tycker synd om våra killar som måste spela på en sådan här plan. Vi kan mycket bättre och försöker bygga spel, men det är ju helt omöjligt när bollen bara hoppar och far lite hur som helst.
Nära var det vid några tillfällen
Ettan-debutant
Ett av få glädjeämnen för hemmaklubben denna dag var att unge forwarden Nils Andersson Gärds (född 2005 och barnbarn till gamle Kilslöparen Kjell-Åke Andersson) fick göra division 1-debut.
– Det var kul att få släppa in honom. Han har tränat en hel del med A-truppen sedan i vintras, spelat träningsmatcher och gjort det jättebra, berömmer Jonevret.
Redan på onsdag, den 8 maj, spelar KF nästa seriematch, hemma mot en annan nykomling, Karlberg från Stockholm. Matchen är planerad att spelas på Sola arena.
-Men det vore nog bättre om vi kunde hitta en annan godkänd plan. Nu går det inte att spela en markboll på Sola arena och det verkar som om ingen förstår varför det blivit så här, suckar Kjell Jonevret.