Tätt mellan matcherna för Karlstad Fotboll

Det blir ett tufft matchande för Karlstad Fotbolls herrar den närmaste perioden. Tre seriematcher på lite drygt en vecka.
Lördag 4/5 Friska Viljor hemma, onsdag 8/5 Karlberg hemma och söndag 12/5 Sollentuna borta.
– Då är det extra viktigt att inte chansa med några småskadade spelare. Risken för att skadorna blir värre skulle ju bara öka, säger KF-tränaren Kjell Jonevret.

Skadeläget i truppen blir dock allt bättre. Brasilianske forwarden Romulo stod över mot Vasalund förra helgen, men är tillbaka i träning. Mittfältaren Hampus Dahlqvist tvingades avbryta Vasalundsmatchen efter en smäll, men kunde vara med på torsdagsträningen.
– Vi får se om någon av dem är redo för spel på lördag, säger Jonevret.
Även långtidsskadade Johan Bertilsson, Andreas Bellander och målvakten Mathias Karlsson är med på träningarna, men ännu inte fullt ut.
– Bertilsson och Bellander ville köra hela träningen senast, men av säkerhetsskäl plockade jag av dem efter ungefär halva tiden. ”Matte” är med ute på planen, men kör mest greppövningar.  Hans hälsena är ännu inte redo för hård belastning. Alla har rehabat på bra och de ska få den tid som krävs för att bygga upp sig helt igen. Det känns riktigt hoppfullt.
I övrigt finns det inga nya skador eller sjukdomar i truppen.

Viktig seger
Segern mot tippade serievinnaren Vasalund senaste helgen kändes förstås skön för Jonevret och hans spelare.
– Den rätta energin var tillbaka och nu gäller det att fortsätta göra det vi kommit överens om. Vi hade en dipp med två stora förluster (2-5 mot Umeå FC och 1-4 mot Stockholm Internazionale), men kan mycket bättre än så. Att hålla nollan i de tre övriga matcherna är inte så illa.
Sola arenas hybridgräs har ännu inte återhämtat sig efter den hårda vintern och kalla våren.
– I fjol tyckte jag att vi hade Sveriges bästa underlag, men just nu är det nog Sveriges sämsta. Tråkigt att vi i Karlstad inte kan bjuda på en bättre plan, men det är inte så mycket vi kan göra åt det och det blir väl snart bättre när vårvärmen kommit. Nu tränar vi på bra naturgräs på Våxnäs, men kanske skulle vi försöka hitta något stampat jordgolv istället, för det är så som matcharenan känns. En stor nackdel för vårt spel, säger Jonevret.

Utan poäng
Nykomlingen Friska Viljor har hittills kammat noll på de fem inledande division 1-omgångarna. Öviksklubben ligger på sista plats bland de 16 som finns med i serien. KF har tagit nio poäng och ligger nia.
– Till skillnad mot en annan nykomling, FBK Karlstad, har Friska Viljors spelare väldigt liten erfarenhet av division 1-spel. Men de är unga och hungriga och efter chocken i premiären (0-6 mot Stocksund) har de lärt sig mycket och blivit bättre och bättre för varje omgång. Ofta har de varit med länge i matcherna, men ändå förlorat till slut. Exempelvis hade Friska Viljor länge 0-0 mot Hammarby TFF senast.

”Lite läskigt”
Jumbolaget är absolut ingen favoritmotståndare för KF.
– Nej, det känns nästan lite läskigt, för Friska Viljor kommer snart att vinna. De är inte alls så dåliga som tabelläget visar, är välorganiserade, jobbar stenhårt och har haft en hel del otur med skador, säger Kjell Jonevret.
För att komma utvilade till Karlstad lämnade Friska Viljor-truppen Ångermanland redan på fredagsförmiddagen. Lördagsmatchen startar klockan 13.
Friska Viljor har planerat att förstärka sin trupp med mittfältaren Alexandros Junghagen Pliatsikos från Umeå, men enligt klubben är ingen övergång klar. I Örnsköldsviks Allehanda framhålls Elias Cederblad som Friska Viljors mest lovande spelare.
Friska Viljor FC från Örnsköldsvik bildades 1994 eftersom ursprungsklubben IF Friska Viljor, grundad redan 1905, inte längre ansåg sig ha råd att ha fotboll på programmet. Klubben med det hurtiga namnet har haft störst framgångar i backhoppning (Paradiskullen hemmabacke och Kjell Sjöberg olympier) och nordisk kombination.
Fotboll på landets näst högsta nivå spelade ursprungsviljorna sex säsonger, varav en i Superettan. 2023 vann Friska Viljor FC division 2 Norrland.

Text: Håkan Kamp