Ex-allsvenskar och landslagsspelare hos Karlstads motståndare

På söndag möter Karlstad Fotboll Piteå, som ligger precis ovanför norrettans nedflyttningsstreck.
-Jag är överraskad över deras tabelläge, för det är ett riktigt bra lag. Vi måste spela som vi gjort i alla andra segermatcher för att kunna vinna igen, säger Karlstadstränaren Kjell Jonevret.

När de båda klubbarna möttes i Piteå den 29 juli i år vann Karlstad med 2-1. Då svarade Takuto Yasuoka och Moustafa Benshi för bortamålen. Benshis mål gjordes på en bejublad cykelspark och blev matchavgörande.

Nu missar Benshi returen på Sola arena. Han är fortfarande knäskadad efter cupmatchen mot Östersund (1-2)  men prognosen för en snar återkomst i full träning och spel är god.
Flera spelare som vanligtvis startar Karlstads matcher stod över eller byttes ut när Karlstad Fotboll mötte FBK Karlstad i DM-semifinalen i onsdags (2-0).
-På söndag spelar vi vår femte match på 14 dagar och det är väl inte så många av våra spelare vana vid. Vi har försökt vila och rotera så mycket som möjligt, men det är möjligt att några är lite slitna. Men vi har inga nya skador eller avstängningar och stämningen i truppen är mycket god. Nu återstår en träning under lördagen och därefter ta ut de elva med de piggaste benen, säger Kjell Jonevret.
Ericsson spelklar igen  Foto Christer Höglund

Ericsson tillbaka

Ytterbacken Jacob Ericsson utgick efter en halvlek i senaste seriematchen, 3-0 mot Örebro Syrianska, men han ska vara spelklar igen.
KF-forwarden Ludvig Steen flyttade på transferfönstrets allra sista dag till grannen FBK Karlstad där han spelade 2019-2020 innan han gick vidare till Degerfors IF. Även mittbacken William Sonntag har lämnat Karlstad Fotboll, men i Williams fall det fråga om en utlåning under resten av den här säsongen. Ny klubbadress är IFK Haninge i Div 2.
-Sånär som på förlusten och den usla insatsen mot Vasalund (1-2) tycker jag att vi haft en lång bra trend och de två senaste matcherna har vi ju hållit nollan. Det ser bra ut, men vi måste upp på vår högsta nivå för att kunna vinna på söndag.
Kjell Jonevret har haft bra koll på Piteås matcher i serien.
-Piteå spelar bra fotboll och har både teknik och fysik. Men de verkar ha hittat ett sätt att förlora på. Det har varit självmål och andra konstigheter sent i matcherna. Om Piteå lyckas rensa bort dom där sakerna är det ett farligt lag för alla motståndare i serien.
Allsvensk i Blå-vitt
Piteå IF har en ganska anonym trupp, men med flera duktiga och intressanta spelare. Exempelvis har mittfältaren Lawson Sabah från Ghana spelat i hemlandets ungdomslandslag plus allsvenskt för IFK Göteborg och även representerat Varbergs Bois och AFC Eskilstuna. Sydafrikanske mittbacken Dean Salomons har också spelat i allsvenskan, men bara en match, för Varbergs Bois 2021. På hans meritlista finns också flera ungdomsår hos Ajax i Nederländerna. Målvakten Filip Eriksson har spelat i IFK Värnamo och mittfältaren Gustav Nordh i Varbergs Bois.
Piteå spelar vanligtvis 3-4-3. Främste målskytt så här långt är ytterforwarden Fredrik Johnsson, som svarat för sex mål.
Öppet sommarfönster
Under sommarfönstret har Piteå förstärkt sin trupp med försvararen Mendik Brevik från Kristiansund i Norge, afghanske landslagsforwarden Moshtaq Ahmadi, som spelat i Ariana, Linköping City och Räppe, samt anfallaren Jack Aronsson, som återvänt från Åtvidaberg.
Norrbottenklubben har samtidigt förlorat nederländske mittbacken Bram van Donken, som flyttat tillbaka till hemlandet, samt Isac Stubbfeldt och Filip Nordin.
Piteås Filip Berglund är avstängd efter alltför många gula kort. Lawson Sabah blev skadad redan i januari, men har gjort inhopp i laget senaste månaden. Dean Salomons drabbades av hjärnskakning under sommaren och det är tveksamt om han kan spela mot Karlstad.
Nyligen vann Piteå Norrbottens DM-final. Seriekollegan Boden besegrades efter förlängning och straffar.
Lite kuriosa i sammanhanget: Karlstads Filip Johansson Bahar testade för något år sen i Piteå och klubben fick ett gott intryck av honom, men det blev aldrig något kontrakt och flytt norrut.
Karlstad åtta
IF Karlstad Fotboll har tre segrar och en oavgjord på de fem senaste seriematcherna. Piteå har på motsvarande matchrymd en seger och en oavgjord.
KF ligger på åttonde plats i tabellen med 27 poäng, elva efter Dalkurd, som har kvalplatsen till Superettan. Till Vasalund på sjundeplatsen skiljer tre poäng.
Piteå finns på 13:e plats efter att ha samlat ihop 18 poäng. Placeringen innebär kval för att klara sig kvar i serien, men det är bara målskillnad som skiljer norrbottningarna från nedflyttningsplacerade Sylvia, Boden och Örebro Syrianska. Till Stocksund på tolfteplatsen har Piteå blott en pinne. Det är mycket tätt mellan klubbarna i norrettans nedre del. Det skiljer endast två poäng mellan tabellens elfte och 16:e lag.
Karlstad ligger tvåa i norrettans publikliga, med ett totalsnitt på 570 personer. Tabellettan Sandvikens IF har 598. Räknar man bara hemmamatcherna är Karlstad etta med 888 åskådare per match, Sandviken har 712. Piteå har ett totalsnitt på 470, men bara 402 på hemmaarenan.
Vann SM
Piteå IF, som började spela fotboll 1920, vann SM 2018, men då gällde det Damallsvenskan. I guldlaget spelade bland andra Julia Karlernäs och Madelen Janogy från Mallbacken samt Faith Ikidi från Qbik.
Herrlaget har som bäst kommit tvåa i näst högsta serien, 1998. De tre senaste säsongerna har Piteherrarna spelat i norrettan och nått slutplaceringarna åtta 2021 och elva 2022.
Text: Håkan Kamp