Mathias Karlsson

Ålder: 27

Familj: Sambo Felicia, hunden Lego (”en Tollare döpt efter Legolas i Sagan om Ringen”).

Bor: Lägenhet på Norrstrand.

Äter: Gärna grytor av olika slag, annars mest husmanskost.

Dricker: Mest vatten, Cola Zero om jag ska lyxa till det.

Kör: Opel Insignia.

Gör: I Göteborg mycket långa promenader med Lego. Hobbiesarna i Karlstad har jag inte riktigt hittat ännu. Jobbar halvtid på Kroppkärrsskolan som lärarresurs.

Läser: Mest ledarskapsböcker, annars typ Game of Thrones, Sagan om Ringen och sådant.

Lyssnar: Rock, gillar AC/DC, Iron Maiden och sådant. Litet nyare grejer också.

Ser: Mycket historiska äventyrsserier, gärna med svärd och pilbåge. Sagan om Ringen ligger nära hjärtat.

Fritid: Läser mattekurs, matte 3B för att skapa behörighet till vidare utbildningar med sikte mot något inom ledarskap eller företagsekonomi i näringslivet. Kursen öppnar många dörrar så har man mer möjligheter att välja på.

Mathias Karlsson

Ålder: 27

Familj: Sambo Felicia, hunden Lego (”en Tollare döpt efter Legolas i Sagan om Ringen”).

Bor: Lägenhet på Norrstrand.

Äter: Gärna grytor av olika slag, annars mest husmanskost.

Dricker: Mest vatten, Cola Zero om jag ska lyxa till det.

Kör: Opel Insignia.

Gör: I Göteborg mycket långa promenader med Lego. Hobbiesarna i Karlstad har jag inte riktigt hittat ännu. Jobbar halvtid på Kroppkärrsskolan som lärarresurs.

Läser: Mest ledarskapsböcker, annars typ Game of Thrones, Sagan om Ringen och sådant.

Lyssnar: Rock, gillar AC/DC, Iron Maiden och sådant. Litet nyare grejer också.

Ser: Mycket historiska äventyrsserier, gärna med svärd och pilbåge. Sagan om Ringen ligger nära hjärtat.

Fritid: Läser mattekurs, matte 3B för att skapa behörighet till vidare utbildningar med sikte mot något inom ledarskap eller företagsekonomi i näringslivet. Kursen öppnar många dörrar så har man mer möjligheter att välja på.

Pusselbitarna börjar falla på plats. En av de viktigaste heter Mathias Karlsson.
Den 27-årige målvakten är hemma igen för att ta klubben vidare. Och nu är det inte bara snack.
– Om man jämför med de klubbar i Allsvenskan och Superettan där jag varit, motsvarar det vi har just nu en bra nivå i Superettan, redan där är vi långt på väg jämfört med mina tidigare år i United, säger han.

Likt favoriten Legolas från Sagan om Ringen-trilogin är han beredd att slåss med alla medel för att ta klubben uppåt. Kanske inte med svärd eller pilbåge, men med ett stabilt målvaktsspel som trygg sista utpost mellan stolparna. Och till skillnad mot Legolas har han andra demoner att slåss mot. Som historien till exempel.

Karlstad och elitfotboll har inte varit den smakfulla blandningen den borde var, tvärtom. Har Karlstad den mindre smickrande stämpeln av att, tillsammans med Karlskrona, vara den enda residensstaden i landet som aldrig spelat på elitfotbollsnivå.

Satsningarna och de stora orden har avlöst varandra. Förhoppningar och förtroende har dock oftast förvandlats till sand. Höga mål har sällan gått hand i hand med den sportsliga prestationen.

Men då var då och nu är nu. Det är roligare att se den ljusnande framtiden än det mörka som varit.

Ett nytt och seriöst bygge på en betydligt stabilare grund är på väg att ta form. Ett bygge som övertygade Mathias att ta steget hem till fjolårets seriefyra i norrettan efter fyra säsonger i Allsvenskan och Superettan. Mathias blir därmed utan tvekan en av de viktigaste byggstenarna i det nya lagbygget. Och när han jämför nu med då och de andra klubbar han varit i kommer Karlstad Fotboll en bra bit upp.

– Grunden och stabiliteten finns i Karlstad Fotboll, KF har kommit långt, det finns fortfarande steg att ta, men jag ser även viljan att förbättra sig, att inte stanna av i den satsningen, säger Mathias när vi träffas en solig eftermiddag på KF-kansliet. En dag som tillfälligt förmörkats av att snösmockan fått Airdomen att säcka ihop och gett klubbchefen P-J Karlsson ett tufft jobb att hitta anständiga och tillfälliga träningsmöjligheter i avvaktan på att åter få flytta tillbaka inomhus.

Karlstad Fotbolls sportchef, Tobias Johansson, känner Mathias sedan många år tillsammans i Carlstad United och har mer eller mindre varje år kollat läget, om Mathias kan tänkas vara på väg hemåt. Mest för att fråga, med realistiska förhoppningar om ett positivt svar från en målvakt i sina bästa år i karriären och med hemvist en våning ovanför Karlstad Fotboll.

Men till sin glädje fick Tobias den här gången napp.

Mathias lämnade Gais efter två säsonger, ett negativt kval och som etablerad startspelare i samtliga 60 matcher i Superettan.
– Jag vill vara med och bygga något här i Karlstad, komma hem och ta nya steg. Av det jag sett hittills finns absolut förutsättningarna den här gången, säger Mathias.

Givetvis tog Karlstad Fotboll emot Mathias med öppna armar.
– Mathias blir absolut en nyckelspelare för Karlstad Fotboll i ambitionen att få elitfotboll till Karlstad för första gången i historien och vi är självfallet jättenöjda att få hem en sådan oerhört proffsig kille, säger klubbchefen Per-Johan Karlsson.

Och det är utan tvekan ett hyperintressant nyförvärv med stabil bakgrund som klubben landat.

Mathias är uppvuxen i en idrottsfamilj. Pappa var spelare och tränare i handboll, mamma tidigare judoutövare och lillasyster Lisa handbollsmålvakt i Aranäs. Idrott var en naturlig del av uppväxten. Mathias började i handbollsmålet fram till gymnasieåldern. Men efter hand tog fotbollen över när handbollen i Karlstad inte riktigt nådde elitnivå.

Mathias var med redan på Carlstad United-tiden, resan som startade när FBK Karlstad, Hertzöga, IFK Kronoparken, Norrstrand, Innerstaden, Råtorp och Sommaro gick samman för att skapa elitfotboll i Karlstad genom samarbete.

Ni kan historien. Klubben tog FBK Karlstads plats i trean säsongen 2000 och siktet var tidigt högt ställt, men tidiga rubriker om höga målsättningar och spel i Champions League förföljde klubben. Inte minst när planerna grusades.

Mathias debuterade i United som 17-åring 2013, dit han kom från samarbetsklubben Råtorp. Startade två matcher i cupen mot kvalificerat motstånd (BP och Jönköping) och startade på bänken mot Åtvidaberg. Efter ytterligare ett cupinhopp mot Norrköping hösten 2014 utvecklades Mathias till startspelare i norrettan våren 2015 och startade 14 matcher under sin första riktiga A-lagssäsong som via en höstspurt innebar att United landade en sjundeplats. Ett magert bortafacit med bara tre segrar bidrog starkt till det.

Ambitiöst och målmedvetet jobb utvecklade målvaktstalangen Karlsson. Han snuddade vid 20 matcher i startelvan 2016, gjorde 22 året därpå – och höll nollan tio matcher.
– Jag utvecklades för varje säsong och hade bra hjälp av David Ekelund (tränare i United 16-19 och KF 2020), säger Mathias.

Den 23-årige målvaktstalangen värvades av allsvenska Örebro SK, där han debuterade i april 2018.
Debuten skedde som backup på bänken och så såg det ut hela säsongen frånsett ett möte i cupen mot Norrköping (2-2).
En tävlingsmatch i den allsvenska uppställningen på två säsonger. U21-spel istället för Allsvenskan.

Ett bortkastat år?
Inte om du frågar Mathias.
– Målet var att få träna och tävla mot och med de bästa i en professionell miljö och det fick jag. Oscar Jansson fick pris som lagets bäste spelare två år i rad och bara att vistas i den miljön utvecklade mig som spelare och lärde mig att leva som en fotbollsspelare på elitnivå, med allt vad det innebär.

Vad tog du med dig från tiden i ÖSK?

– Förutom den hårda träningen mot de bästa också att en elitsatsning kräver disciplin och noggrannhet på alla områden. Sömn, kost, dialog med tränare och att lyssna på kroppens signaler. Jag kan lova att varje pizza numer är välplanerad…

En kraftfull förebild fanns i Oscar Jansson
– Han var allsvenskans bäste måvakt vid den tidpunkten och uppträde otroligt professionellt i allt runt träningen som är viktigt – kost, sömn, kontakt med tränare, de val man gör utanför fotbollsplanen. Kolla på honom – han är inne på sin 150:e – 160:e match eller något sådant – i rad. Oerhört imponerande och en fantastiskt bra förebild.

Örebro gjorde två stabila säsonger under Mathias tid där. Efter två säsonger på bänken i ÖSK var det dags att gå vidare. Anbud saknades inte och till sist föll valet på Gais och Superettan sedan även Öster varit med i bilden.
Frågan kom även från Tobias Johansson, men det var för tidigt att vända hemåt.
Den gången.

– Jag sökte en klubb där jag på heltid kunde få spela på elitnivå och exponeras och det fick jag i Gais, säger Mathias.

Som förstemålvakt i samtliga 60 matcher i Superettan hamnade både Mathias och resten av laget i fokus hos fans som krävde, hoppades och trodde på en mer framgångsrik utveckling än en tillvaro på den nedre halvan av serien och till sist nedflyttning efter en kvalfylld förlust mot Dalkurd.

– Jag utvecklades sportsligt genom att få stå många matcher och tvingades ta snabba kliv som människa, säger Mathias.

Från noll matcher, nästan, till alla matcher. Ett stort steg?

– Jag var mentalt inställd på det, sista året i Örebro förberedde jag mig på att nästa år ska jag spela alla matcher. Jag hade det som målsättning när jag skrev på kontraktet med Gais. Ibland skrek kroppen att ”nu får du ge dig”, men då bet jag ihop och hade som princip att inte ge upp.

Fotbollsmässigt har Mathias utvecklats kraftigt sedan ha senast lämnade Karlstad. God spelförståelse, bra tajming och utmärkt spänst. Mod och skicklig positionering gjorde honom till en av Superettan allra bästa målvakter i luften.

Lärorika år, men på senare tid också mentalt tuffa när förväntade framgångar uteblev och omgivningens tilltal blev hårt och empatilöst.
Nu är Mathias tillbaka i Karlstad för att starta om och få perspektiv på sitt fotbollsliv.
Ett lägenhetsköp på Norrstrand, där Mathias, sambon Felicia och hunden Lego slagit ner bopålarna, visar att hemflytten är seriös.

– Målsättningen är solklar; att gå upp. Vi vet att det krävs extremt hårt arbete för att lyckas. Grundstabiliteten finns där, vi ska vara nöjda med det vi har, men inte stanna av utan fortsätta utveckla klubben och spelet. Intresset finns för fotbollen i Karlstad. Vi behöver bara få stan att tro på det.

Efter några varv av sammanslagningar, ute blivna framgångar och tal om Champions League – hur övertygar man Karlstad och Värmland om att det är på riktigt den här gången?

– Genom att visa resultat!

Svaret kommer blixtsnabbt och tveklöst och speglar förmodligen den hårda sanningen.

– Vi vet vad som krävs och vi är beredda att göra jobbet och vi har goda möjligheter men det är också mycket som ska komma på plats. Satsningen får inte sluta här.

Det finns en grund och en stabilitet, Karlstad Fotboll har kommit långt – men det finns fortfarande steg att ta.

– Viljan att förbättra sig dagligen finns där, vi ska ta de steg som krävs.

Mycket av tiden utanför fotbollen och halvtidsjobbet som lärarresurs på Kroppkärrsskolan tillbringas tillsammans med hunden Lego, en tollare, eller Nova Scotia duck tolling retriever som är det fullständiga namnet på rasen. Från början en apporterande fågelhund utvecklad på Nova Scotia-halvön i början på 1800-talet för att ”tolla” (locka) och apportera sjöfågel.

– Lego är döpt efter karaktären Legolas i Sagan om Ringen, förklarar Mathias namnvalet.

Den som kan sin Ringen-historia minns kung Thranduils son, hjälten som med pilbågen, svärd och två dolkar som vapen med pricksäkerhet, smidighet och mod löste det mesta och sänkte både motståndare och hiskeliga djur.

Legolas har gröna kläder och blont hår.
Sådan herre, sådan hund? Kanske. Likheterna finns där mellan målvakten och hans vän hunden:

  • Tollaren hälsar vänligt på främlingar, men de spar på den sanna entusiasmen åt sin familj och nära vänner.
  • Tollaren är en hund med begåvning i överflöd. Att som förare hålla hundens intelligens och livlighet fokuserad är en stor utmaning.
  • Tollaren är en energisk hund och behöver mycket motion. De är inte överdrivet hyperaktiva som vissa andra raser, men de behöver mycket engagemang, såväl fysiskt som mentalt.
  • Tollaren är bedrägligt söt, men har ett tufft inre, Envis, intelligent, arbetsglad, lättlärd, rolig, krävande, glad, viljestark, slug, pigg, intensiv, lurig och reserverad.

 

Mycket som låter bra där – och som kanske stämmer in på Karlstad Fotbolls nye målvakt.
En av nycklarna för att äntligen skapa elitfotboll i residensstaden.

Och kom ihåg att Legolas startade ett nytt kungarike efter kriget.

Text: Jörgen Kalitzki
Foto: Christer Höglund