Jacob Ericsson

Ålder: 28

Familj: Sambon Annie Linder samt barnen Ellen 3, och Fred, 1 (som inte fått sitt namn efter Manchester Uniteds brasilianske mittfältare).

Bor: Nyligen flyttat till villa i Götetorp på Hammarö.

Äter: Fredagstacos, lite modernare husmanskost och pastarätter.

Dricker: Vatten och Pepsi Max.

Gör: Spelar vänsterback i IF Karlstad och är pappaledig fastighetsskötare hos Löfbergs fastigheter. Försöker få livspusslet att gå ihop.

Kör: V90 Volvo och Kia Ceed.

Läser: Många sagoböcker. Just nu är Bamse dottern Ellens allra störste favorit.

Lyssnar: Tidigare ofta Housemusik. Nu blir det mer sång och dans med dottern. Mest Pippi Långstrump, Frost och Miriam Bryants Tystnar i luren.

Ser: Serier och filmer. Mycket blandat men gärna kriminalserier.

Fritid: Diverse aktiviteter med familjen, annan släkt och vänner.

Jacob Ericsson

Ålder: 28

Familj: Sambon Annie Linder samt barnen Ellen 3, och Fred, 1 (som inte fått sitt namn efter Manchester Uniteds brasilianske mittfältare).

Bor: Nyligen flyttat till villa i Götetorp på Hammarö.

Äter: Fredagstacos, lite modernare husmanskost och pastarätter.

Dricker: Vatten och Pepsi Max.

Gör: Spelar vänsterback i IF Karlstad och är pappaledig fastighetsskötare hos Löfbergs fastigheter. Försöker få livspusslet att gå ihop.

Kör: V90 Volvo och Kia Ceed.

Läser: Många sagoböcker. Just nu är Bamse dottern Ellens allra störste favorit.

Lyssnar: Tidigare ofta Housemusik. Nu blir det mer sång och dans med dottern. Mest Pippi Långstrump, Frost och Miriam Bryants Tystnar i luren.

Ser: Serier och filmer. Mycket blandat men gärna kriminalserier.

Fritid: Diverse aktiviteter med familjen, annan släkt och vänner.

Jacob Ericsson och barnen Fred och Ellen hemma på altanen.

Flygande Jacob har allsvensk speed och precision

IF Karlstad Fotboll blickar mot Superettan och kisar mot allsvenskan.
Ytterbacken Jacob Ericsson vet vad som krävs för att nå hela vägen. Han har redan erfarenheter från tre klubbar i Sveriges högsta liga och en i den näst högsta.

Snabbe backen Jacob Ericsson vill ha offensivt spel.

– De största skillnaderna mellan ettan och de två högsta serierna är den genomgående höga kvalitén på spelarna, tempot och intensiteten. Självklart även publiktrycket. Jag tycker vi har en bra läktarkultur i Sverige, speciellt i allsvenskan.

Jacob Ericsson föddes den 17 september 1993 och växte upp på Sommarro i Karlstad. Fotbollen fanns i generna. Pappa Thomas spelade i Boråsklubben Norrby och juniorlandslaget innan han flyttade till Karlstad för lärarjobb och spel i Norrstrands IF. Pappan blev senare ungdomstränare i Sommarro IF där Jacobs äldre bröder Daniel och Simon inledde sina fotbollskarriärer och sedan blev A-lagsspelare. Daniel fortsatte i Karlstad BK, FBK Karlstad, Hammarö, Västerås IK och spelar nu i Grums. Simon har spelat i Carlstad United, FBK samt Hammarö.
– Jag hängde ofta med till brödernas träningar och blev härdad av att spela med och mot äldre. Vi spelade även mycket hemma och bröderna lät mig nog aldrig vinna bara för att jag var yngre, berättar Jacob.

Även om det var bröderna och pappan som fick Jacob att gilla fotboll poängterar han mamma Anna Blomquists roll.
– Hon har bland annat skött marktjänsten och alltid funnits där som ett starkt stöd.

Jacob Ericsson blev förstås också pojklagsspelare i Sommarro, redan som fem-sexåring. Ronaldinho, David Beckham och Henrik Larsson var hans största idoler.

Han fortsatte sedan till Skattkärrs IF där man en säsong samlade ihop de flesta av Karlstadsområdets bästa 93:or till ett slagkraftigt äldre pojklag. Carlstad United blev nästa anhalt och Jacob flyttades upp till seniortruppen och fick göra A-lagsdebut redan när han gick första året på Tingvallagymnasiet.
– Per Lander, min ungdomstränare i Carlstad United, hade stor betydelse för att jag ville satsa på fotbollen.

Jacob spelade vänsterytter i det värmländska distriktspojklaget och på rikslägret i Halmstad imponerade Unitedyttern på flera av storklubbarnas utsända scouter. AIK, Hammarby, IFK Göteborg och IFK Norrköping lockade Ericsson med ungdomskontrakt och efter mycket funderade valde han till slut tre år med Solnaklubben (2010-2012).

Det blev byte till Solna gymnasium och delad lägenhet med tränaren Jonas Malm, som också kom från Carlstad United och hade fått ungdomstränarjobb hos AIK.
– Det var mycket som var nytt och annorlunda för mig. Då var det viktigt och skönt att bo tillsammans med en värmlänning.

Både Fred och Ellen ger pappa Jacob Ericsson extra fotbollsträning på hemmaplan.

Först blev det utlåning till Solnaklubbens samarbetspartner Väsby United, som då låg i Superettan. Han tränade med Väsby , men spelade matcher med AIK:s juniorer och Råsunda. I Väsby fanns bland andra Robin Quaison, Daniel Sundgren, Magnus Ericsson, David Fällman och Sotirios Papagiannopoulos.

2011 flyttades Ericsson upp till AIK:s A-lagstrupp, men spelade med Väsby United i division 1. Det blev även fem träningsmatcher med AIK:s representationslag och fyra allsvenska matcher som avbytare utan spel.

2012 fortsatte Jacob Ericsson att bli utlånad, men nu till Karlstad BK i ettan.
– Det blev Tingvallagymnasiet igen och en sista termin tillsammans med mina gamla klasskompisar.

Förutom klubblagsspel hann Jacob Ericsson som junior även med tio matcher i U17-landslaget och två i U19.
När kontraktet med AIK upphörde blev det flytt till Göteborg och spel i Örgryte i Superettan.
Efter en halv säsong i Öis kom Marcus Lantz in som tränare och placerade mig som vänsterback. Jag debuterade på den positionen mot Hammarby inför 30 000 åskådare på Tele 2 arena. Det var mäktigt och eftersom matchen slutade 0-0 blev det väl en godkänd start som försvarare.

Jacob Ericsson är den spelare i årets Karlstadslag som har mest rutin från Sveriges två högsta ligor.

Sedan dess har Jacob Ericsson alltid spelat vänsterback, vänster wingback eller yttermittfältare till vänster.
Vänsterfotad och både snabb och konditionsstark har han alltid varit.
Jag har aldrig hållit på med löpning i friidrott, men när jag gick på Mariebergsskolan sprang jag ett terränglopp i Jakobsbergsskogen på rekordtid. Löpstyrkan har väl alltid varit min främsta egenskap som fotbollsspelare och framför allt snabbhet med boll.

2015 fortsatte spelarkarriären i Gävle där det blev två allsvenska säsonger och 50 matcher med Gefle IF där även Carlstad United-bekantingen Jonas Olsson huserade.
När Gefle åkte ur högsta serien 2016 bytte Ericsson klubb ännu en gång. Tillbaka till Örgryte och Superettan igen och ytterligare två spelår.

2019-2020 var Jacob Ericsson åter en allsvensk spelare. Nu i Falkenberg där det blev 55 matcher.
Säsongen 2019 toppade Ericsson den allsvenska statistiken över inlägg till rätt adress och han låg även i topp då det gällde spelade minuter.

Jacob Ericsson är nybliven Hammaröbo. Flytten från Karlstad skedde i mitten av juni 2022.

Vilken är den svåraste motståndare du hittills mött?
– Markus Rosenberg i Malmö FF är i alla fall den klart tuffaste. Han var en smart spelare och hittade alltid farliga ytor inne i straffområdet.

Inför 2021 var han nära byte till en annan allsvensk klubb, men vilken vill han inte avslöja.
Alla bitar föll inte på plats och det blev ju ingenting. Det var inte Degerfors i alla fall. Men tidigare år har Degerfors hört sig för.

Istället blev det ettåringen IF Karlstad som lyckades locka Jacob Ericsson och hans sambo Annie Linder (före detta spelare i Hertzöga och Qbik) tillbaka till Värmland.
Ett stort steg från allsvenskan ner till division 1, men när Karlstads två bästa klubbar gått samman och gör en serös satsning mot högre serier kändes det bra att flytta hemåt. Det var helt rätt göra en gemensam satsning istället för att kriga om samma spelare och sponsorer. Jag har ju erfarenheter från båda klubbarna och nu känns allt som det är på en högre nivå. Det är också viktigt att ungdomsfotbollen i klubben fungerar bra med duktiga ledare som kan ge de unga spelarna utbildning med hög kvalitet.

Det blev 30 matcher, ett mål och åtta målgivande passningar för Jacob Ericsson i IF Karlstad 2021.
Jag trivs bra i klubben. Det här är en helt annan satsning jämfört med när jag var i Carlstad United och KBK. Kostas är en passionerad tränare och jag gillar det offensiva spelsättet där vi försöker få in många spelare i motståndarboxen.

Jacob Ericsson tillsammans med barnen Ellen och Fred.

Hur långt tror du klubben kan nå?
Absolut till Superettan. Det är aldrig lätt att vinna serier, men Karlstad har de rätta förutsättningarna. Det finns ett stort fotbollsintresse i och runt Karlstad, men vi måste spela bra och vinna matcher för att locka fler åskådare. Storpubliken kommer när det blir välkända motståndare, det har både Uniteds och KBK:s matcher i Svenska cupen visat.

Var spelar Karlstad Fotboll 2025?
I Superettan med ett stabilt lag som är där för att stanna. Därifrån kan man ta nästa steg mot allsvenskan.

Vilken position spelar du helst på?
Vänsterback i en fyrbackslinje. Det är så jag har spelat många säsonger och både som försvarare och i offensiven känns det bäst att ha spelet framför sig.

Du har ytterligare ett år kvar på ditt kontrakt och ni har nyss köpt ett hus på Hammarö…
Man ska aldrig säga aldrig, men vi vill nog bo kvar i Värmland. Vi trivs bra här och det känns bra för barnen. Och jag kom ju tillbaka för att jag ville vara med om att ta Karlstadsfotbollen till elitnivå.

Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund