Stark start av Karlstad Fotboll – nu väntar derby på Tingvalla

Seger mot QBIK i torsdagskvällens intressanta damderby och Karlstad Fotboll kan – tillfälligt – ta steget upp som Värmlands bästa lag bakom Mallbacken.
Den smått sensationella utvecklingen vågade ingen tro på i höstas för nyuppflyttade Karlstad Fotboll i en spetsad div II-serie.
– Tjejerna har gjort det jättebra och har ett starkt driv framåt att utvecklas, säger nya tränaren Emmie Johanson.

 

Karlstad Fotboll har startat seriespelet i div II starkt.
Laget har tagit poäng i fem av de sju spelade matcherna och bara förlorat två, mot Västerås SK borta – där KF ledde i paus men gjorde en svagare andra halva – och mot lokalrivalen Hertöga.

–  Där föll vi in litet i deras spel och förlorade på en fast situation. När vi klarar att hålla tempot uppe och låter bollen göra jobbet är vi starka, säger Emmie.

Målvakten Moa Mill missar derbyt. Hon brot foten på måndagsträningen och närmast väntar sex veckor i gips.

En tuff jobspost inför torsdagsderbyt på Tingvalla (matchstart 19) mot QBIK är att målvakten och lagkaptenen Moa Mill bröt foten på måndagsträningen och är gipsad upp till knäet.

–  Vi och Moa trodde först att det inte var så allvarligt men det visade sig vara värre än vi trott. Nu väntar i första hand sex veckor i gips. Otroligt tråkigt för Moa som är en av våra stora nyckelspelare och pådrivare och extremt svår att ersätta.

KF-målvakten har bara släppt fem bollar på de inledande sju matcherna och starkt bidragit till att laget inför derbyt parkerar på en femteplats i tabellen. Mill höll nollan mot dittills obesegrade Eda när KF vann prestigemötet med 2-0 mot dåvarande serieledarna.

–  Nu får vi hitta en annan lösning, men det är såklart tungt både för Moa och för laget, säger Emmie som satt sportchefen Paul Bouzy på att hitta en målvaktslösning. Tufft såklart snart halvvägs in i säsongen.

Emmie Johansson, som tog över laget i november, listar tre nycklar till den starka seriestarten.

–  Tjejerna har tagit sig an utmaningen och verkligen jobbat hårt, många av de nya och unga spelarna har ett starkt driv framåt att utvecklas både tekniskt och taktiskt och till sist så har vi fått ihop det taktiska på ett bra sätt.

Tränar-Emmie nämner inte sin egen roll – den sätter vi dit utan att fråga…

–  Vi visste inte riktigt var vi stod före säsongen och har satt som mål att i första hand etablera oss som ett div II-lag, menar Emmie.

Full fart från start. Karlstad Fotbolls damer har startat seriespelet starkt och tagit poäng i fem av de sju inledande matcherna.

Laget är yngst i serien med fler 06:or och även 07:or. Målvakten Moa Mill (05) och Amanda Hellstrand (88) står för rutinen i laget.

–  Det har varit väldigt kul att se utvecklingen, tjejerna har svarat jättebra på träningen, har kul och tror på sig själva.

Stabiliteten finns där, som i senaste mötet med bottenlaget Forsby där spelet hackade men laget ändå kunde rulla hem med en stabil 3-0-seger.

Emmie och hela laget är laddade för mötet med QBIK.
– Det känns fantastiskt kul att få spela ett sådant här derby och få göra det på en arena som Tingvalla, säger Emmie som normalt leder laget på det inte helt lättspelade underlaget på  Våxnäs A-plan.

Emmie, själv med ett förflutet i QBIK, varnar för QBIK-esset Sandra Alexandersson som ryktet placerar i startelvan i derbyt.
–  En rutinerad forward som gör mycket mål, vi får se om hon kommer till spel, säger Emmie.

Karlstad Fotboll saknar dock inte heller profiler. Emma Saleskog har målformen intakt med två fullträffar mot Forsby senast. Extra inspirerande att hon nu får  möta sitt gamla lag QBIK – dessutom nyligen uttagen till 06:ornas landslagsläger för en månad sedan.

–  Julia Lander har också gjort det jättebra. Vi måste komma ihåg att hon spelade juniorfotboll ifjol och nu spelat så stabilt att hon startat alla sju matcherna.

Derbyt mot QBIK spelas på Tingvalla IP med start klockan 19.00

Text: JÖRGEN KALITZKI
Foto: CHRISTER HÖGLUND