Äntligen seriepremiär på Sola Arena

Det blir hela 140 dagar sedan Karlstad Fotbolls division 1-herrar senast spelade en seriematch.
Men på måndag, annandag påsk, är det äntligen dags igen. Hemmamatch mot Hammarby TFF på Sola arena klockan 13.
– Fotbollens seriepremiärer och sandsopbilarna är de bästa vårtecknen, säger KF-tränaren Kjell Jonevret.
Jonevret har längtat efter seriestarten.
– Det gör jag alltid. Jag gillar inte vintern. Det är en lång, mörk och tråkig tid.
Men han har i år även sett starka ljus i mörkret.
– De senaste tre månaderna har varit en riktigt kul resa med laget. Bra utveckling och härlig stämning.
Sedan 2023 har 15 spelare lämnat KF-truppen och tio nya samt en nygammal anlänt.
De nya är målvakterna Miloje Prekovic frän Öster och Carl Josefsson från Elfsborg samt utespelarna Jonathan Johnsson, Sylvia, Filip Stankovic, Umeå FC, Emil Berger, HB Torshavn på Färöarna, Hampus Dahlqvist, Örgryte. Måns Berggren, Sandvikens AIK, Elliot Nilsson King, Säffle, José Segura Bonilla, Åtvidaberg, och Rômulo, Khon Kaen United i Thailand, samt nygamle Lukas Rhöse, som återkommit efter flera år i Kalmar FF och Skövde AIK.
Det kan bli ytterligare någon ny spelare, men ingen som lär vara klar redan till seriepremiären.
Rômulo, ett av säsongens nyförvärv

 

Skadad kvartett
Nästan som ett nyförvärv kan även Johan Bertilsson räknas eftersom han fick hela seriesäsongen 2023 spolierad på grund av en knäskada.
– Jag räknar dock inte med Bertilsson i laget redan på måndag. Han behöver vänta lite till. Även Noel Björk står över efter en muskelskada i en av träningsmatcherna.
Indisponibla är även långtidsskadade målvakten ”Matte” Karlsson och lagkaptenen Andreas Bellander.
Det är också tveksamt om alla övergångshandlingar för brasilianaren Rômulo hinner bli klara.
– Hur som helst kommer vi att ha 18 pigga spelare på laguppställningen.
Något längre påsklov blev det inte för KF-truppen. På långfredagen var det morgonträning och på påskdagen återsamling och träning igen.
Nya profiler
För de som inte följt Karlstad Fotboll under försäsongen blir det många nya bekantskaper i premiärtruppen. Från den startelva som bortabesegrade IFK Stocksund med 3-0 i seriestarten 2023 finns bara Jacob Ericsson, Melker Falknäs, Moustafa Benshi och Filip Johansson Bahar kvar eller uttagningsbara.
– Att det bara finns ett fåtal spelare kvar från fjolårspremiären är förstås lite speciellt, men det ser jag inte som så bekymmersamt.
Konkurrensen om att få spela har skärpts.
– Det finns ju inte startplatser nog för alla nyförvärv, men stämningen i omklädningsrummet, på träningar och matcher är mycket god. Vi kommer att behöva alla spelare. Säsongen är lång och det är många matcher.
 ”Jobbiga” KF
KF:s division 1-trupp har en målsättning för seriespelet 2024, men den handlar inte om resultat eller placering.
– Vi ska göra optimalt bra prestationer och det ska vara jobbigt att möta Karlstad Fotboll. Framåt sommaren, när vi vet hur vi ligger till, kan vi kanske prata mer om slutplaceringar.
I fjol slutade KF på åttonde plats i norrettan och premiärmotståndaren HTFF på nionde. Trots att KF förstärkt truppen rankar Svenska Spel klubben nu som tia. Hammarbytalangerna har tippats fyra.
– Det gör absolut ingenting och vi bryr oss inte alls. Det är nog så att Svenskas Spel har mest koll på Stockholmslagen. Vi överraskar mer än gärna.
Tuff april
Kjell Jonevret hoppas förstås på premiärseger på måndag, men motståndet blir tufft. I fjol blev det 2-2 på Tingvalla och 1-1 på Hammarby IP.
– Hammarby TFF har ju alltid ett ungt och frejdigt lag och har gjort en bra vinter. Hela april har vi lottats mot riktigt tuffa motståndare.
KF möter AFC Eskilstuna borta den 6 april, Umeå FC borta 14/4, Stockholm Internazionale hemma 20/4 och Vasalund borta 27/4.
– Ettan Norra är en jämn serie och ingen vet hur den kommer att sluta. Mycket kan hända under säsongen, men vi vill självklart vara med och kriga i toppen.
Om inte vädret ställer till det ännu mer kommer premiären på annandag påsk att spelas på Sola arena.
– Inte det bästa underlaget och vi har inte kunnat få känna på planen. Någon fantastiskt fin fotboll blir nog svårt bjuda på, men det blir ju lika för båda lagen.
Från fjolårets match på Tingvalla som slutade 2-2
Brokig historia
Hammarby Talangfotbollsförening har en rejält brokig historia, trots att den inte är så värst lång. Den startade med Hammarbys talanglag 2002-2011, som inledningsvis fick överta Pröpa SK:s plats i division 4 och hade en fjärdeplats i norrettan 2010 som bästa säsongsresultat. Klubben lades i ”malpåse”, men återuppstod för 13-19-åringar 2016. Två år senare startades även ett herrseniorlag i division 5.
Efter två år tog IK Frej över seniorverksamheten och Hammarby startade istället ett U21-lag.
2021 bildades Hammarby TFF Herrfotboll och det blev en rockad.  HTFF tog över Frejs plats i division 1 och Frej ersatte Hammarbys U-lag i fyran.
Många elitspelare
Hela 71 elitspelare har representerat Hammarbys olika talangklubbar under de här åren. Bland andra Williot Svedberg, Erkan Zengin, Kalle Björklund, Sebastian Castro-Tello, Fredrik Stoor och Mamabouba Diaby (ny i Degerfors backlinje i år).
Från fjolårets trupp har åtta spelare försvunnit. Hampus Skoglund, Deniz Gül och Kingsley Gyamfi har fått platser i Hammarbys A-trupp och Kristoffer Grauberg Lepik har flyttat till FBK Karlstad.
Årets HTFF-trupp består av 24 spelare i åldrarna 18-23 år. Försvararen Egon Kurtulus värvades från Halmstad 2023 och är bror till Hammarbys landslagsmeriterade back Edvin. Det finns även en lillebror, Bleon, som spelar i Halmstad.
HTFF:s division 1-gäng har i år nio nya spelare, varav sex från fjolårets U19-lag.
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund och Håkan Strandman