Nu börjar serien….för vårt division 1 lag åtminstone!

Efter genrepet mot FC Trollhättan i lördags (0-0 i en bra match) är det nu dags för seriestart för vårt division 1-lag. I vanliga fall tycker jag försäsonger känns väldigt långa, men i år tycker jag det gått fort. Å andra sidan pågick ju serien ända till 29 november så det är ”bara” fyra månaders serieuppehåll i år.

Hur är läget och känslan då inför årets säsong?

En titt i backspegeln förkunnar att Karlstad Fotbolls första år var oerhört tufft på många sätt, men ändå absolut nödvändigt för att vi som förening ska kunna hävda oss på längre sikt och orka vara uthålliga. Vi ska inte älta fjolåret utan bara konstatera att sammanslagningar tar tid, vilket inte är någon direkt nyhet, och att vi är många som delar på ansvaret för det sportsliga resultatet från säsongen 2020, inte minst undertecknad.

Nu tycker flera av oss i klubbledningen att vi kan se denna andra säsong som en nystart. Karlstad Fotbolls spelare och ledare har tillbringat en längre tid tillsammans nu med en tydlig gemensam målbild kring sin verksamhet och vi ser en kultur växa fram runt vårt lag. En kultur som andas proffsighet och kompetens och jag vill berömma spelare och ledare för sin insats under försäsongen. Laget har tränat väldigt hårt och metodiskt och sakta men säkert kommit varandra närmare . Nya viktiga pusselbitar har anslutit under de senaste månaderna för att både spetsa och bredda truppen och vi ser idag ett redan ganska sammansvetsat gäng, MEN vi har ju inte börjat serien än.

Sportgruppen har också jobbat hårt för att i samspråk med Kostas bygga ett starkt lag som ska flytta fram Karlstad Fotbolls sportsliga position ett rejält kliv från förra säsongen. Även ni förtjänar beröm för ert slit.

Nu ser vi fram emot en lång serie och att våra spelare är förberedda behöver ingen känna någon osäkerhet kring. Jag tror att många killar kommer ta kliv i sin utveckling på allvar i år. Då pratar vi inte bara om yngre spelare, utan här finns rutinerade pjäser som med all säkerhet kommer visa att de varit värda att satsas på. På fredag smäller det emellertid och matcherna kan vi tillsvidare komma åt via Klubbkortet, som du kan läsa mer om här på hemsidan, innan samhället förhoppningsvis kan återgå till det normala och vi kan ses på Tingvalla igen.

Hur ser det ut för andra lag i föreningen?

Vårt unga utvecklingslag i division 2 får vänta med sin seriestart, precis som övriga bredd- och ungdomslag. I maj månad är det aktuellt för spel. Laget har nu satt sin trupp och träningarna genomförs utan undantag på Klasmossens konstgräs. Det är gott driv i verksamheten och även om det är svårt att veta var vi står i dagsläget utan träningsmatcher,  så ligger fokus för ledarna på att skapa en bra utvecklande miljö där spelarna ska just våga utvecklas. Framgångsreceptet är att miljön i sig ska göra att spelarna känner sig så bekväma och trygga i sin omgivning att de vågar visa sina kvaliteter. Då kan en spelartrupp skapa positiva synergieffekter som gör att de presterar bra, trots brist på erfarenhet. Det är inte den slutgiltiga tabellplaceringen som avgör hur bra verksamhet som bedrivits när säsongen är slut, även om vi vill ha några lag bakom oss i slutändan. En bra miljö öppnar också för flera av dessa duktiga unga killar att nå elitfotboll i Karlstad Fotbolls färger inom en snar framtid.

Trupperna sätts även i våra äldsta akademilag som också tränar på bra i väntan på seriespel. Det är klart att det är påfrestande att bara träna och träna men man får försöka påverka det man kan påverka och mentalt härda ut för att vara så förberedd som möjligt när det blir skarpt läge. Ett nyförvärv till föreningen, officiellt till sportgruppen där han nu klivit in, är Jonas Gradin som till vardags jobbar på SVFF som nationell fotbollsutvecklare. Jonas har flera strängar på sin lyra och jobbar bland annat med hur den svenska spelarutbildningsplanen (SUP:en) ser ut över hela riket. Han kommer hjälpa till med att utveckla vår verksamhet på Klasmossens IP genom att bland annat vara ett bollplank för tränarna i den mån han hinner. Vi vill att Karlstad Fotboll ska ha vissa igenkänningstecken, från vårt division 1-lag ner till våra äldsta akademilag stationerade på Klasmossen, och det känns oerhört bra att vi kan ta hjälp av Jonas i denna process.

Runt damlaget har det skett lite förändringar då huvudtränare Ronny Spjuth valde att kliva av i brist på motivation. Vi tackar Ronny för hans stora engagemang och den tid som varit.  I skrivande stund har vi inte funnit någon ersättare än. De assisterande tränarna, tillika spelarna, Elsa Hellstrand och Emelie Skålberg genomför träningarna med tjejerna på ett bra sätt sen en tid tillbaka och vi hoppas ändå ha ett förslag på tränarlösning i någon konstellation innan påskhelgen.

På spelarfronten har vi tappat några tjejer högre upp i seriesystemet och fyllt på med några intressanta tillskott från olika håll. Laget jobbar hårt med att bli ett lag som i år hoppas kunna nå hela vägen till serieseger så småningom och det tror jag att vi har förutsättningar för.

Vi ses!

/Per-Johan Karlsson