Elitpojklägret nästa för Truls

En plats på Elitpojklägret i Halmstad är ett kvitto på hög klass.
Truls Bryngelsson från Karlstad Fotboll P15 är där.
-Kul och coolt att ha blivit uttagen, säger han själv.

Att utbilda spelare som tar sig hela vägen till elitpojklägret är också ett kvitto på en väl fungerande ungdomsverksamhet. Där finns Karlstad Fotbolls P15 i framkant.

Rikslägret för pojkar födda 2008 i Halmstad arrangeras i år den 3-6 juli. Ett elitläger där spelarna förväntas, och spås, nå minst Superettan-nivå i en framtid.

Truls Bryngelsson har tagit stora steg i sin fotbollsutveckling.

Och förebilderna håller högsta klass.
– Zlatan för att han alltid står upp för sig själv, Ronaldo för den seriösa inställningen att hålla världsklass. Trots att han är 38 år och alltid får en massa näthat är han fortsatt en av de bästa i världen och Argentinas och Manchester Uniteds mittback Lisandro Martinez som visar att man kan vara en bra mittback även om man inte är så stor (Martinez är 1.75).

Elitpojklägret är en tidig språngbräda mot högre fotbollshöjder.

– Jag förväntar mig av lägret att det ska vara proffsigt anordnat, seriöst och tränarna ska vara bra på att lära ut. Av oss spelare förväntas att alla ska hålla en hög nivå och ha potential att nå Superettannivå i en framtid.

Platserna fördelas utifrån antal licensierade spelare distrikten har. Samtliga 24 distrikt är garanterade minst två platser vardera. Spelarutbildarna i varje distrikt nominerar spelare och därefter står ungdomsförbundskaptenen för uttagningen.

-Kul och coolt att ha blivit uttagen, säger Truls som ”till vardags” med framgång spelar mittback i KF:s duktiga och framgångsrika P15-lag, där två spelare, David Karlsson och Nabil Abdi Aden, redan provtränat med allsvenska AIK respektive IFK Göteborg.

136+34 (Future Teams) spelare från hela landet har kallats till rikslägret och under lägerdagarna genomförs träningar och matcher. Förbundskapten för kullen är Axel Kjäll.

# Hur ser du på din fotbollsframtid?
– Jag vill komma så absolut långt jag kan. Utvecklas i Karlstad och hitta en NIU (nationellt godkända idrottsutbildningar på gymnasienivå). På sikt vill jag komma till de högsta ligorna och att få representera Sverige.

Mittback blev han mest av en slump.

– Jag spelade innermittfält fram till de första niomannamatcherna. Då saknade vi en mittback och jag startade matchen med en bra och nick och en bra brytning och då fick jag vara kvar som mittback.

Fyra spelare från Karlstad Fotboll, Herman Jonasson, Melker Wikstrand, Nabil Abdi Aden och Truls Bryngelsson fanns med på förberedelselägret. Av dessa fyra togs Truls ut till en ordinarie plats och övriga är reserver.

Från Värmland finns ytterligare två spelare med på Halmstadlägret; målvakten Liam Karlsson (Degerfors) och Mattias Johansson (KB Karlskoga).

En nyhet inför årets Riksläger är att antalet platser utökas med 34 för Future Team-spelare. Allt för att ge fler spelare med en senare fysisk mognad chansen att utvecklas i en högkvalitativ miljö.

Vi önskar Truls lycka till på lägret och i sin strävan att nå högre höjder med sin fotboll.

Text: Jörgen Kalitzki
Foto: Christer Höglund