Seger i DM med tio man

Karlstad Fotboll tog sin första seniortitel genom att i DM-finalen besegra Nordvärmland med 5-0 (2-0).
Trots spel med tio man i dryga 60 minuter, efter en utvisning på målvakten Simon Graasvoll, kunde Karlstad Fotboll på ett övertygande och stabilt sätt spela hem DM-titeln.
– En pokal är alltid en pokal och om man nu är med så ska man göra allt man kan för att vinna. Jag är jätteglad hur vi genomförde den här matchen, summerade KF-tränaren Kjell Jonevret.

DM-finalen var KF:s tredje match på elva dagar och tränare Jonevret valde att starta matchen med fem startspelare på bänken.

Comebackande Erik Björndahl kunde göra 1-0 redan efter sju minuters spel och visade därmed KF vägen. Noel Björk och Samuel Nielsen hade varsitt jätteläge att öka på ledningen sedan Nordvärmland-försvaret stressats till misstag med hög press i matchöppningen.

Erik Björndahl satte 1-0 för Karlstad Fotboll redan efter sju minuter. Foto: Håkan Strandman

Matchplanen fick dock revideras redan efter 28 minuters spel. Ett svagt försvarsingripande satte målvakten Simon Grasvoll i trubbel. KF-målvakten var långt ute och tvingades rädda med händerna på den lobb som var på väg mot målet. Insatsen gav rött kort och innebar att KF tvingades spela med en man kort i en dryg timme.

– Lite synd om Simon som nu skulle få spela en hel match från start, menade Kjell Jonevret som nu tvingades placera Mathias Karlsson mellan stolparna.

En känslig och exakt frisparksboll från Agon Beqiri gav David Johannesson, som ersatte Erik Björndahl efter en knapp halvtimme, chansen att psykologiskt nicka in 2-0 efter 45 minuter.

– Kändes som bra tajming med mål i det läget, menade Johannesson som bara fem minuter in på andra halvlek fick till tajmingen igen när han satte 3-0 på ett snyggt instick från Takuto.

David Johannesson satte två psykologiska mål för KF i 5-0-segern. Foto: Håkan Strandman

Med trean lägrade sig lugnet och KF kunde spela säkert och stabilt matchen ut. Samuel Nielsen gjorde snyggt 4-0 efter en snabb offensiv omställning av Andreas Bellander och comebackande (efter en månads frånvaro på grund av skada) Moustafa Benshi fastställde slutresultatet 5-0 efter kortpassningsspel med Johannesson och Nielsen i straffområdet när KF kom tre mot en.

Nordvärmland, för tillfället på en tuff nedflyttningsplats i Norra Götalands-tvåan, hade svårt mot Karlstads som trots reducerat manskap med snabba omställningar sårade finalmotståndarna.

Samuel Nielsen  sköt 4-0-målet. Foto: Håkan Strandman

– Svårt att vara nöjd, tyckte Nordvärmlands tränare Filip Rinstad. Vi måste vara tätare bakåt för få stopp på Karlstads vassa kontringar. Kontringarna gjorde Karlstad väldigt bra.

Karlstad luftade sexton man i en match som kan ge ökat självförtroende och energi in i seriens fortsättning.

– Vi bar med oss energin från matchen mot Sollentuna och jag tycker vi gjorde det bra. Med tio man fick vi kanske inte spela riktigt som vi ville, men vi fick bra träning i försvarsspel och omställningar.

Segermarginalen kan tyckas stor.

– Men det skiljer nog kanske två mål per serie, menade Jonevret som närmast har att förbereda laget inför helgens bortamatch mot Täby (lördag 16.00).

Lagkapten Andreas Bellander fick ta emot DM-bucklan av Värmlands Fotbollförbunds ordförande Pernilla Uddh. Foto: Håkan Strandman

# Hur firar ni den här titeln?

-Jag vet inte riktigt om klubben hyrt Stadshotellet eller vad det blir, menade Jonevret med glimten i ögat. Det blir i alla fall en pokal att ställa på hyllan nu när vi ska bygga om på kansliet.

Båda finallagen är direktkvalificerade till nästa års upplaga av Svenska Cupen.

Delad glädje är dubbel glädje. Tränare Kjell Jonevret och klubbdirektör Thomas Andersson firar Karlstad Fotbolls första seniortitel. Tidigare den här säsongen vann klubben även junior-DM. Foto: Håkan Strandman

Karlstad Fotboll – Nordvärmland FF
5-0 (2-0)
Mål: 1-0 (7) Erik Björndahl, 2-0 (45) David Johannesson, 3-0 (50) David Johansson, 4-0 (68) Samuel Nielsen, 5-0 (72) Moustafa Benshi.
Hörnor: 7-3 (5-1).
Varningar: Karlstad: Mattias Karlsson, Nordvärmland: Allejandro Guillen.
Utvisad: Simon Graasvoll, Karlstad (28)
Domare: Ludvig Hallström, Åtorp.