vasalund

Inför Vasalund på Tingvalla IP!

På lördagen väntar en ny match för vårt division 1 lag, den här gången mot serieledande Vasalunds IF. Vasalund har inlett med tre raka segrar och 12-1 i målskillnad, så det är en högst kompetent motståndare som står på andra sidan mittlinjen.

Vi har ställt några frågor till David Ekelund inför matchen.

Tung förlust mot Sandviken senast, vad tar ni ändå med för positiva saker från matchen?

Det finns några ljusglimtar ändå. Kanske framförallt hur vi lyckas förändra matchbilden i andra halvlek och först kvittera för att sedan även vara ytterst nära att ta ledningen vid två tillfällen.

Vi inleder matchen ganska bra första 12-15 minuterna innan vi blir för passiva i vårt försvarsspel med konsekvensen att Sandviken flyttade upp sitt spel. Sen är vi ganska bra en period efter deras 1-0 och med lite bättre skärpa hade vi tagit ledningen där uppe, men nu blev det inte så. Det räcker inte att vara bra i perioder om vi vill vinna den här typen av matcher.

Nu har ni fått träna en hel vecka, vad har ni lagt tyngdpunkten på?

Mycket av inledningen av veckan gick åt till återhämtning och omladdning efter tre matcher på åtta dagar, varav två var ganska långa bortamatcher. Rent spelmässigt har vi jobbat en del med vårt tempo, vår intensitet både offensivt och defensivt, för där har vi mer att ta av.

Ni har hamnat i målmässigt underläge i alla tre matcherna, hur tycker du att det har påverkat ert spel?

Jag tycker det har påverkat lite olika, men ändå med en några likheter. Haninge tog ledningen i början av andra halvlek med sitt första avslut på mål. Då hade vi haft en mängd chanser att ta ledningen, och vi blev inte så påverkade av målet utan jobbade på.

Mot Sollentuna small det direkt i inledningen, och det påverkade oss lite ändå, en tuff start som vi behövde lite tid att återhämta oss från innan vi satte fart på grejerna.

Mot Sandviken gav målet konsekvensen att vi tog tag i sakerna och lyfte vår insats.

Enligt statistiken på SvFF så har ni både färre avslut och färre hörnor än motståndarna hittills i år. Hur ser du på den statistiken och hur tänker du kring användandet av statistik överhuvudtaget?

Först och främst så stämmer inte statistiken du nämner. Den sköts via inrapportering av någon i hemmalagets organisation och bygger på att de sköter rapporteringen korrekt, eller att den görs överhuvudtaget. Exempelvis var det ingen uppdatering mot Haninge så den statistiken säger 0-0 i hörnor och 1-1 i avslut. Verkligheten var 11-1 i hörnor och 15-3 i avslut till oss, så statistiken ska tas med en nypa salt.

Statistik som företeelse tycker jag är viktigt och intressant att ha koll på. Att använda statistik som en del av matchanalysen gör att det är lättare att vara objektiv än om man bara går på känsla. Samtidigt som att bara förlita sig på statistik inte heller blir bra då den inte säger hela sanningen.

För att t.ex. avslutsstatistiken ska vara intressant behöver man bryta ner den mer än att bara räkna antal avslut. Om ett lag skjuter tio skott på en match så står det tio skott i statistiken. Men det är ju stor skillnad om de tio skotten avlossades från 30 meter eller inifrån straffområdet. Vi använder en del statistik för att utvärdera vårt spel, kommer vi till avslut, var kommer vi till avslut, hur tar vi oss dit osv. Och samma sak åt andra hållet, var och på vilket sätt släpper vi till avslut. På det sättet kan vi ganska snabbt se mönster och agera på det, beroende på vad det är för mönster som syns.

Tittar vi på vår statistik hittills så har vi avlossat 28% fler avslut än motståndarna över de tre första matcherna. Tittar vi på avslut i straffområdet har vi avlossat hela 53% fler avslut än våra motståndare. Samtidigt har vi släppt in två mål fler bakåt än vi gjort framåt. Så en snabb analys av den statistiken visar ganska tydligt att vi skapar fler bra målchanser än våra motståndare, men har en sämre effektivitet. Statistiken vinner inga matcher åt oss, men den kan hjälpa oss att utveckla vår verksamhet.

Nu väntar en tuff hemmamatch mot serieledande Vasalund. Vad gör att de leder serien och vad kommer krävas av er för att vinna matchen?

Det ska bli en rolig match att spela, mot ett lag som spelar en snabb och intensiv fotboll. Vad som gör att de leder serien är väl lite svårt att svara på, vi har ju bara spelat tre matcher. Men det vi sett av dem är att de är ett lag som hela tiden vill framåt, springer mycket och har några individuellt skickliga spelare som visat upp en bra form.

För att vi ska vinna behöver vi höja vår intensitet, samt bli vassare i boxen när lägena ges.

Serie 4:an och serie 5:an slogs ihop inför året. Är kraven för höga på klubben denna premiärsäsong?

Det vet jag inte, det beror ju på vad man har för krav på oss. Det är en ny klubb och ett helt nytt lag, så att saker kommer ta lite tid innan det sitter perfekt är ju ganska givet. Det finns även andra lag i serien som satsar hårt för att komma högst upp i tabellen, vi är inte ensamma om att sträva uppåt.

Med det sagt, vi själva har höga förväntningar på oss, hur vi ska agera och hur vi ska prestera. Vi ska fortsätta lägga fokuset på oss själva och vår insats varje dag, varje vecka. Det är det enda vi kan påverka. Sen får vi se när säsongen är slut om 27 omgångar hur långt det räckte.