Dagliga arbetet viktigast för Akademin

Ser man på resultat och tabellplaceringar har det så här långt inte varit någon framgångsrik vårsäsong för Karlstad Fotbolls tre akademilag.
-Men prestationsmässigt går det framåt. Spelarna och lagen utvecklas på ett positivt sätt och vi fortsätter att kämpa på. Det finns inga genvägar, säger David Ekelund, som är klubbens utvecklingschef..
Samtliga KF:s akademilag spelar i division 1 på regionsnivå och i  fotbollens regionsindelning hör Värmland samman med Örebro län, Västmanland samt Stockholmsområdet.
Runt 2010 hade Carlstad United flera årskullar pojkar som spelade på svensk elitnivå och besegrade välkända varumärken som Hammarby, Djurgården, IFK Norrköping och IFK Göteborg.
– Men det har hänt väldigt mycket sedan dess. De senaste tio åren har de stora elitklubbarna satsat enormt mycket på sina akademier och de allra största är på väg att dra ifrån övriga. Det kostar på många sätt otroligt mycket att försöka hänga med i den utvecklingen, säger KF:s utbildningsansvarige Anders Bademo.
Även mindre kända klubbar satsar allt mer på ungdomsfotbollen.
– Så även om vi ofta möter klubbar som inte  har sina seniorer i allsvenskan eller Superettan är det tufft motstånd även på regionernas division 1-nivå, säger David Ekelund.
Precis som Tommy Söderberg gjorde som svensk förbundskapten pratar Ekelund hellre om prestation än om resultat.
– Det är självklart inte så att vi inte vill vinna fotbollsmatcher. Tvärtom, det är alltid kul att vinna och det är det som vi försöker göra varje match och oavsett motstånd. Men det är det dagliga arbetet som är allra viktigast. När vi under en längre tid fokuserar på rätt saker och tränar på bra kommer det också att ge positiva resultat för både spelarna och lagen.
Daniel Dronsfield och hans P19-spelare tränar på Klasmossen på Kronoparken.
P16 sjua
Karlstad Fotbolls P16-lag inledde årets seriespel starkt med två segrar på de tre första omgångarna. Nu ligger KF sjua bland tabellens tio klubbar. IFK Haninge toppar på tolv poäng, sex fler än KF. FBK Karlstad ligger åtta med tre pinnar.
Lagets främste målskytt så här långt är Theo Ullman, som kommit tillbaka från Degerfors, med tre mål.
Nästa match spelas den 27 maj, mot tabellsexan AFC Eskilstuna, på Klasmossen på Kronoparken klockan 14.

En seger för P17

Efter åtta spelade omgångar ligger KF:s P17-lag efter en seger och en oavgjord match på näst sista platsen bland seriens 14 klubbar. Det är 16 pInnar upp till ledande Hammarby TFF på 20. Degerfors är femma med 16 poäng.
– Laget har rent resultatmässigt fått en tuff start, men det är inte så konstigt. I fjol spelade de i en värmländsk serie och nu är det betydligt tuffare motstånd.
KF:s Axel Lindberg och Jakub Jasinski har gjort två mål var.
Den 28 maj möter KF tabellelvan Forward på Trängens IP i Örebro. Nästa hemmamatch spelas på Klasmossen den 4 juni, mot fyran AFC Eskilstuna.
Karlstad Fotbolls P19-lag brukar ha fyra träningar plus en match per vecka
P19 slog ”Bajen”
KF:s äldsta akademilag, P19, är för närvarande tolva bland 13 klubbar. Serien skulle haft 14 lag, men Franke från Västerås har dragit sig ur.
– Här spelar ofta ett ganska ungt lag. Spelarna får som äldst vara födda 2004, men en klar majoritet av spelarna är födda 2005 eller 2006, berättar David Ekelund.. 
På de sju spelade matcherna har det blivit en seger (3-0 mot Hammarby TFF på Klasmossen den 14 maj) och sex förluster.
– En av förklaringarna till tabelläget är att vi ofta ställt upp med ett ganska ungt lag. Som äldst får man vara född 2004 i den här serien, men vi har ibland även spelat med 04:or, säger David Ekelund.
Att duktiga och ambitiösa spelare ibland, eller för gott, flyttas upp till högre åldersnivåer är en klar policy inom både KF och många andra klubbar.
P19-laget flitigaste målgörare så här långt heter Rezae Ransan och noteringen är fem stycken.
Förre A.lagsspelaren Stefan Zarkovic startade den här säsongen som assisterande tränare i P19-laget, men det visade sig snart att hans tidspussel inte gick ihop. Nu letar klubben efter en ny assistent till huvudtränaren Daniel Dronsfield.
Den 27 maj möter KF:s P19-lag Karlslund i Örebro. AFC Eskilstuna, som leder serien på 16 poäng, 13 fler än KF, blir nästa motståndare på Klasmossen, den 4 juni klockan 14.
Daniel Dronsfield, med ett förflutet i både Arsenal och Hammarby, är huvudtränare i Karlstad Fotbolls P19-lag.
Strömtorp grämer
Även om IF Karlstad Fotbollsutveckling rent sportjuridiskt är en egen klubb är den i praktiken den naturliga länken mellan akademin och KF:s A-lag i division 1. Eftersom det finns ett farmarklubbsavtal får yngre svenska spelare med A-lagskontrakt även spela i utvecklingslaget. Dock tillåts inte akademiungdomar spela i U-laget, men att träna där finns det förstås inga förbud mot.
– Vi har P19-spelare som redan tränat med U-laget och några även med A-laget, berättar Ekelund.
Utvecklingslaget spelar i division 3 Västra Svealand och är efter sju omgångar placerat på fjärde plats. Det har blivit fyra segrar och  tre förluster.  Köping toppar tabellen, på fyra poäng fler än KF:s U-lag.
– Vi har ett mycket ungt lag i år och hittills har det väl gått ungefär som förväntat. Men jag har ännu inte kommit över 0-1-förlusten borta mot Strömtorp (den 29 april). Vi äger verkligen matchen i 80 minuter, men lyckas inte göra mål. Sedan får Strömtorp en straff och vinner, suckar huvudtränaren Orvar Andersson.
Han tycker att Köping och IFK Kumla, som redan toppar tabellen, är seriens främsta klubbar.

”Med i toppen”

– Vi vill förstås också vara med där uppe i toppen och har spelat riktigt stabilt i många matcher. Samtidigt har vi haft en för stor oförmåga att göra mål. säger Andersson.
Av det dussin mål som U-laget hittills presterat i seriespelet har Mohammed Lashkari gjort flest, tre stycken.
Grums ligger för närvarande sexa och Strömtorp sjua. Under nedflyttningsstrecket finns nykomlingen KB Karlskoga som tia samt Torsby som tolva och jumbo.
Tabellelva är Eskilstuna City som KF:s U-lag möter på Våxnäs den 28 maj klockan 16.

Koll i Karlstad

Parallellt med alla träningar och matcher pågår det också ett ständigt arbete med att stärka akademin på många andra sätt. Mycket handlar om att klara Svensk Elitfotbolls tuffa certifieringskrav.
Svensk Elitfotboll (Sef) startade med sin certifiering 2010 och det handlar om en årlig granskning och betygsättning av klubbarnas ungdomsverksamhet (8-19-åringar). Syftet är att försöka få fram ännu bättre framtida svenska elitspelare.
Till Sef hör egentligen bara allsvenska och Superettanklubbar, men sedan 2014 får även andra vara med i certifieringen och nu finns cirka 60 klubbar i nätverket. En av dem är Karlstad Fotboll och nyligen fick klubben ett tvådagarsbesök av två Sef-representanter.
2022 hamnade Karlstad Fotbolls akademiverksamhet på 27:e plats bland de 32 klubbar som Sef granskade. Placeringen ser kanske inte så imponerande ut, men betänk då att det totalt finns 32 klubbar i landets två högsta ligor. Så akademimässigt rankas KF redan i Superettanklass.
Av maximala 10 000 poäng tilldelades KF 2 549 och en av sju möjliga cerifieringsstjärnor. Malmö FF toppade granskningen, fick 9 004 poäng och sju stjärnor. Degerfors IF hamnade på 17:e plats med 5 220 poäng.

”Rätt nöjda”

– Jag har ännu inte sett årets Sef-utvärdering av oss, men besökarna verkade rätt nöjda, berättar David Ekelund.
De aktuella certifieringsreglerna började gälla 2022 och omfattar tio kategorier med totalt 60 underkategorier.
Huvudkategorierna är klubben, personal, spelare, dokument, logistik, samarbete, träning, matcher, faciliteter samt elitaktiva spelare.
– En stor del handlar om hur man lyckas med spelarutvecklingen, men totalt sett är det gigantiskt arbete för hela klubben och mycket dokumentation och administration, berättar David Ekelund.
Sef-klubbar som klarar ceritiferingskraven får två gånger om året bidrag till tränarlöner. Övriga klubbar, som Karlstad Fotboll, får inga pengar alls av Sef, men bjuds kostnadsfritt in till en del utbildningar och konferenser.

Text: Håkan Kamp

Foto: Håkan Strandman