VM-stjärnan om Avdiu: Sveriges bästa vänsterfot

Han gjorde 63 mål på 45 matcher under tre säsonger för Angered i division II.
Kommande säsong är Haris Avdiu, 25, Karlstad Fotbolls nya anfallsvapen.
– De stora namnen som finns runt truppen ger mig stark motivation, säger nyförvärvet i samband med presskonferensen där han presenterades för media på torsdagen.

Målaptiten är en sak som givetvis sätter press på den nye anfallaren.
Men vad sägs om den här;
-När man skaffar information om nya spelare kontaktar man alla man känner och litar på, och jag har talat med Jonas Thern i Värnamo och när han säger att ”Haris har en Sveriges bästa vänsterfötter” litar jag på det, säger Karlstad Fotbolls Sportchef Sven-Göran ”Svennis” Eriksson om informationen från den gamle VM-spelare, numera Värnamo-tränaren.

Den exallsvenske – tre inhopp för Värnamo mot Malmö, Häcken och Varberg – talangen är en allroundspelare med spetskvalitet.
– Jag kan spela som nummer sju, nio elva eller tio, säger han själv,

#Var spelar du helst?

-Jag spelar gärna som nia, men har oftast spelat på kanten till höger i ett 4-3-3-system.

-Jag har bra fart och är bra på att ta mig in i boxen, säger han när vi ber honom ranka sina kvaliteter.

Vänsterfoten finns där och styrkan att spela en-mot-en.

-Men bara för att jag har en bra vänster betyder det inte att högern är dålig, säger han med ett leende.

Karlstad Fotbolls nya anfallsvapen har installerat sig i en lägenhet på Mossgatan tillsammans med hustrun Sara från göteborgska Tuve och tre veckor gamla dottern Ayli.

Ögonen lyser när Haris pratar om dottern. Och nästan lika mycket när han talar om förhoppningarna inför säsongen i Karlstad. Den gångna blev nämligen inte alls vad han tänkt, när han efter tio matcher under sommaren lånades ut till Östersund och Superettan.

-Tiden i Östersund blev inte vad jag tänkt mig, men ibland kommer privatlivet in i bilden och ibland får man ta ett steg tillbaka för att komma framåt, säger han utan att närmare vilja gå in i detalj på vad som hände.

Värnamo bröt hans tvåårskontrakt och det var inte aktuellt att gå tillbaka till Angered där han tog klivet från div II till Allsvenskan.

-Att gå till Premier League är ett stort steg, men att ta sig från div II till Allsvenskan går att anpassa sig till, menar Haris.

Nu finns i stället ett nytt påskrivet tvåårskontrakt med Karlstad Fotboll.

-Direkt när jag började prata med Karlstad kändes det bra, jag har varit i stan tidigare och även spelat tre matcher här. Klubben har en stark målbild över vad de vill med sin satsning och de målen matchar de jag har, säger han.

När hans häftiga 63 mål på 45 matcher kommer på tal flikar tränaren Albert Bunjagi in från sidan:

-Gör gärna om det, och slå gärna det rekordet…

Lagbygget ser allt stabilare ut, men än är ”Svennis” och Karlstad Fotboll inte klara.

-Jag hoppas att vi ganska snart sitter här igen, säger ”Svennis” och syftar på Infrakraft-kontoret där presskonferenserna numera hålls

# Vad är det mer som ska in i truppen?

-Vi har en tydlig bild av vad som ska in och vad vi saknas, men jag föredrar att hålla det internt. Spelarna i de positionerna ska inte behöva läsa om det.

# Hur många till ska in?

-Två-tre, kanske fyra spelare, säger ”Svennis” som i anslutning till presskonferensen för media också fick presentera det senaste tillskottet på ledarsidan, Nisse Jansson, ansvarig för taktisk analys och spelarutveckling.

-När de anställer tränare i Kina tittar de först av allt på hårfärgen, säger ”Svennis” och syftar på Jansson veterangrå kalufs.

Jansson har ett förflutet i bland annat Degerfors IF, har flera år bakom sig som ledare i DIF, bland annat i en roll som assisterande till Milenko Vukcevic. I samband med jobbet i Degerfors fotbollsakademi lärde han känna Albert Bunjaki och känner även nya målvaktstränaren Stefan Remnér sedan tidigare.

-I mina arbetsuppgifter kommer det bland annat att handla om att scouta både aktuella motståndare, se över vår egen trupp och titta på eventuella spelare som eventuellt ska komma till oss, säger Jansson som har största respekt för Karlstad Fotbolls nysatsning.

-Det som fick mig att säga ja är den otroliga organisationen som nu skapas runt truppen plus den inställning som spelarna visar på träning. Jag vill inte missa den resa klubben är på just nu, säger Nisse Jansson.

Bakom sig har Jansson förutom tiden i Degerfors även jobb åt Svenska Fotbollsförbundet, jobb med Kosovos landslag ihop med Bunjaki sedan 2002 och varit engagerad av Iraks VM-lag 1986.

-Jag har jobbat med fotboll på olika nivåer i 50 år, säger den ultrarutinerade Jansson som landat in i Karlstad Fotbolls tränargrupp mycket beroende på Abert Bunjakis önskemål.

-Jag har jobbat nära Nisse och lärt mig mycket av honom och han kommer att ge oss alla i tränargruppen en styrka när vi blir fler som kan utveckla truppen på olika plan, säger Bunjaki.

Om Jansson jobbar på sikt kommer nye assisterande tränaren Carl-Henrik Magnusson att jobba nära Bunjaki i det dagliga arbetet.

-Han tillför energi, kompetens och erfarenhet tillsammans med mig i det dagliga arbetet, säger Bunjaki.

 

TEXT: JÖRGEN KALITZKI
FOTO: HÅKAN STRANDMAN