Karlstad ute ur cupen ”Vi ger dom en bra match”

Svenska Cupen är över för den här gången för Karlstad Fotboll.
– Men vi gav dom en riktig match, menade tränaren Kjell Jonevret efter KF:s 1-2-förlust mot Superettanlaget Östersund, segermålet inslaget i den 85:e matchminuten.

Matchen gick mot en förlängning sedan Karlstad Fotboll fått en drömstart med ledningsmål redan i den andra minuten när nye holländske mittbacken Henk Van Schaik touchade in Aron Beqiris exakt slagna hörna och Östersund kvitterat när Simon Marklund distinkt sköt kvitteringsbollen förbi Mattias Karlsson efter knappa 20 minuters spel.

Platsen i Svenska Cupens gruppspel (32 lag) försvann för gott fem minuter från förlängningshalvtimmen när nyligen inbytte Calvin Kabuye från nära håll satte segermålet efter 85 minuters spel. KF jagade därefter intensivt, utan att skapa någon egentligt het chans för att kvittera och ta matchen till förlängning.

Surt men ändå inget stort depp i hemmalaget, som sammantaget gjorde en fullt godkänd  insats mot ett lag en våning upp i seriesystemet, just nu seriesexa i Superettan där man är obesegrade i de fem senaste matcherna.

– Vi gör ett riktigt bra försök och jag tycker vi under långa stunder håller dom i schack, men det är ett bra lag vi möter, menade Kjell Jonevret.

Henk Van Schaik gör sitt första mål för Karlstad Fotboll när han redan efter två minuters spel nickade in en hörna från Agon Beqiri. Foto: Håkan Strandman

Ett tråkigt slut blev det ändå för KF då kreative mittfältaren Moustafa Benshi haltade ut från Sola Arena i paus med en befarad knäskada efter en otäck smäll efter ett stenhårt hopslag med en Östersundsspelare i slutminuterna av den första halvleken.

–  Han hade väldigt ont och var riktigt ledsen och orolig, han blir nog borta en tid, men vi får se under torsdagen, sade Kjell Jonevret som ändå menade att ersättaren Henrik Cederin skötte sig bra.

Östersund är, likt Karlstad Fotboll, en sammanslagning av två klubbar (Ope och IFK Östersund) och har stabil cuperfarenhet, vann Svenska Cupen 2017 och tog sig hela vägen ut i Europa med bland annat bortaseger över Arsenal i sextondelsfinalen.
Efter sex allsvenska säsonger och några turbulenta år på och utanför planen har klubben nu stabiliserat sig i Superettan, dit man degraderades 2021, och där laget för närvarande ligger sexa.

-Det finns ju en ambition här i Karlstad att spela mot dom här varje vecka på den här nivån och det var en nyttig lärdom, både för spelare, ledare och övriga, att det är ett litet snäpp upp till deras nivå och att vi ser vad vi behöver jobba på och vilka resurser vi behöver för att kunna vara på den här nivån.

Karlstad gjorde en bra match och pressade stundtals Östersund som tvingades ta till annorlunda grepp för att få stopp på mittfältaren Oscar Kihlgren. Foto: Håkan Strandman

Sammanslagningen i Östersund parkerade i div II i 14 långa säsonger innan klättringen mot Allsvenskan inleddes med avancemang till ettan 2006 och till Superettan 2013.

Nu klarade Karlstad Fotboll att ge Östersund en match in på målsnöret trots att det skiljer en division mellan klubbarna.

–  Det kändes att de var litet stressade så det känns bra att vi ger dom en riktig match. Vi ser att när vi tar jobbet så är vi svårslagna. Men vi måste klara att upprepa den här prestationen även i seriespelet, det gäller att vi tar löpmeter och dueller redan på lördag mot Örebro Syrianska, menade Jonevret.

Karlstad spelade ”äckligt disciplinerat” under långa stunder av den första halvleken och efter drömstarten med 1-0-målet kom kvitteringen på Östersunds första egentliga avslut mot KF-målet efter en kvarts spel.
Karlstad stod upp bra i det fysiska spelet, men ytorna var små och pressen intensiv och så länge hemmaspelarna orkade löpa och jobba var matchen jämn. Östersund visade styrka med sin effektivitet och förmåga att utnyttja hemmalagets misstag.

–  I mitten av andra halvlek har vi en riktigt bra period då spelet böljar fram och tillbaka och där vi är bra och vi ger oss möjligheter att ta oss in i straffområdet, men vi våra killar blir litet trötta och sedan är det ett litet, litet glipp och, bang, så blir vi straffade direkt.

KF spelade med ett tvåmannaanfall där David Johannesson och Erik Björndahl för första gången spelade ihop. Johannesson var här irriterad över en utebliven en straff då han föll i Östersunds straffområde. Foto: Håkan Strandman

Karlstad kom till spel med ett modifierat spelsystem som nu testades skarpt för första gången.
Laget spelade med trebackslinje, ett femmannamittfält med en central ”trea”, två wingbackar och två anfallare där David Johannesson och Erik Björndahl för första gången spelade tillsammans.

En högintressant uppställning, som kan komma att testas ytterligare framöver.

–  Vi har velat prova den här formationen tidigare, men det har inte varit läge, vi har inte velat röra runt i positionerna för mycket utan velat skapa trygghet. Nu var ett bra tillfälle att prova och det kan säkert bli fler tillfällen framöver, menade Jonevret.

Tremannabacklinjen med Forsberg, Bellander och Van Schaik var stabil matchen igenom, medan kampen var tuffare på det centrala mittfältet. Östersund var också starka på kanterna vilket gav minimal plats för Marigliano och Jacob Ericsson.

Offensivt fanns ett embryo till samarbete, utan att det fungerade helt tillfredställande, mellan Johannesson och Björndahl där den senares nickskarvar skapade intressanta löpningar för David Johannesson.

– Vi har inte samtränat värst många minuter och måste komma ihåg att det var nytt, men vi står upp bra mot ett bra Östersund, menade David Johannesson.

Karlstad möter närmast Örebro Syrianska på bortaplan (lördag 13.00). Nästa hemmamatch är söndag 3 september då KF möter Piteå på Sola Arena klockan 13.00.

En röststark och ung publik fanns på plats bland de 1147 åskådarna på Sola Arena. Karlstad Fotboll hade bjudit in värmlandsklubbarnas ungdomsspelare till matchen. Foto: Håkan Strandman

KARLSTAD FOTBOLL – ÖSTERSUND
1-2 (1-1)
Mål: 1-0 (2) Henk Van Schaik. 1-1 (19) Simon Marklund, 1-2 (85) Calvin Kabuye.
Domare: Rickard Sundell
Publik: 1147

Text: Jörgen Kalitzki
Foto: Håkan Strandman