Nytt toppmotstånd på Sola Arena

 För andra helgen i rad blir en ex-allsvensk klubb Karlstad Fotbolls motståndare på Sola arena. Den här gången serieledaren Dalkurd.
-Dalkurd har ett bra lag, men ska inte vara omöjliga att slå, säger Karlstads nye tränare Kjell Jonevret.
Förlusten senast, 1-2 mot Sandviken, grämer fortfarande Kjell Jonevret en del.
-Vi var slarviga när Sandviken gjorde sina mål. Men efter deras mål spelade vi riktigt bra. Dock måste vi försöka skapa betydligt fler målchanser när det är vi som har bollen. Tycker trots allt att Sandvikenmatchen gav ett kvitto på att vi kan hävda oss rätt bra även mot seriens topplag.
Jonevret är inte speciellt orolig över tabelläget.
-Vi är där vi är och det handlar inte om otur. Men även efter Dalkurdmatchen är det mer än halva serien kvar. Det finns ingen anledning att deppa. Vi ska ta de poäng som krävs för att klara oss kvar i division 1.

Jonevret upptagen

Så här ser han på Dalkurd jämfört med Sandvikens IF:
-Sandvikens framgångar beror mer på att man har flera spetsspelare. Dalkurd har också bra spelare, men uppträder mer som ett lag. De mal på och har ett starkt försvar, som släpper in väldigt få mål.
Någon längre midsommarledighet blir det inte för Karlstadsspelarna. Träning torsdag, ledigt fredag, träning lördag och så match söndag.
-Tror spelare på den här nivån är ganska vana. De får i alla dansa några varv runt midsommarstången och kanske hoppa Små grodorna.
Själv kommer Jonevret inte att fira midsommar i Värmland och han kommer inte heller att leda sitt lag på plats på söndag.
-Jag har en aktivitet som var bestämd långt innan jag tog det här jobbet. Frånvaron är alltså med klubbens goda minne. Jonas Rehnberg kommer att coacha laget och det är inga bekymmer med det. Jag kommer att följa matchen på tv och på telefon.

Grodförbud för ”Bella”

Truppen kommer att tas ut efter träningen på lördag. Filip Johansson Bahar är tillbaka i lätt träning, men inte klar för spel. Även ytterbacken Melker Falknäs har gjort comeback på träningarna.
Lagkaptenen Andreas Bellander är också tillbaka i träning efter skadekänning, men om han han spelar eller ej på söndag bestäms sent.
-Hur som helst bör han inte vara med och hoppa Små grodorna under midsommar.

Ex-allsvensk målkung

Dalkurd leder norrettan. På 13 matcher har klubben tio segrar och en oavgjord match. De två förlusterna: 0-3 borta mot Umeå FC och 1-2 hemma mot Sandvikens IF. Målskillnaden är 23-8.
Flitigaste målskytten så här längt är Rodin Deprem med sex mål. Han har Rynninge i Örebro som moderklubb och karriären fortsatte i Örebro SK (13 allsvenska matcher), Greuter Fürth i Tyskland, Umeå FC, Örebro Syrianska samt Brommapojkarna.
En annan profil i Dalkurd är ytteranfallaren Michael Kargbo från Sierra Leone. I Sverige har han spelat för Eskilstuna City, AFC Eskilstuna, IFK Värnamo och Gais. I Göteborgsklubben var han främste målskytten i söderettan innan han inför den här säsongen värvades till Dalkurd.

Alvers back

Välkänd för Karlstadspubliken är Oskar Alvers, som också är ny i Dalkurd den här säsongen. Han har tidigare representerat IFK Skoghall. FBK Karlstad, Karlstad BK och Karlstad Fotboll. I KF var han oftast placerad som yttermittfältare, men i Dalkurd blev han omskolad till ytterback. På de tolv matcher han spelat har han noterats för en målgivande passning.
I årets Dalkurd-trupp finns spelare från tio nationer: Sverige, Norge, Belgien, Schweiz, Irak, Iran, Syrien, Sierra Leone, Sydafrika samt Argentina.
Tränare är Amir Azrafshan, som bland annat haft två sejourer i Östersunds FK.
Avstängd i Karlstadsmatchen är försvararen Kevin Rodeblad efter att ha blivit utvisad mot Täby (1-1) i senaste omgången.

Start i Dalarna

Dalkurd FF startades av kurder i Borlänge hösten 2004. Laget debuterade i division 6 2005 och lyckade ta sig till ettan på blott fem säsonger.
Klubben blev som ett kurdiskt landslag i Sverige och när Dalkurd gästade Carlstad United på Tingvalla för match  kom storpublik med flaggor och instrument. Med inspiration från Dalkurd bildades också Solkurd i Karlstad, men den klubbens historia varade bara i två år.
I Borlänge ansåg sig Dalkurd missgynnad jämförd med IK Brage och klubben bestämde sig för att flytta. Då fanns det kurdiska krafter i Karlstad som försökte locka Dalkurd till ”Solstaden”, men klubbledningen valde istället Uppsala. Där blev det dock ingen bra start där eftersom Studenternas IP byggdes om och Dalkurd fick spela sina hemmamatcher borta, i Gävle, 2018-2019.
2018 är Dalkurds hittills enda säsong i allsvenskan. På de 30 matcherna blev det sex segrar och lika många oavgjorda. 24 poäng räckte bara till 15:e plats och det blev nedflyttning. Publiksnittet blev 1 058, bottenrekord för Sveriges högsta liga.
I Superettan har Dalkurd spelat fem säsonger 2016-2022. Där har klubben också sämsta publiksnittet hittills, 169 åskådare 2019. Båda bottenrekord alltså noterade under Gävleren.
Matchen spelas på Sola Arena söndagen den 25 juni med start klockan 16.
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund
BILDTEXT: Oskar Alvers från Hammarö och Karlstad är en av Dalkurds nya spelare 2023.