Bunjaki och PJ hos Handelskammaren

Om det humanistiska ledarskapet, att äta hundmat och hur Karlstad Fotboll ska få fäste med elitfotboll i Karlstad.
Det pratade tränaren Albert Bunjaki och klubbchefen Per-Johan Karlsson om på Handelskammaren Värmlands frukostträff.

Inför fullsatt lokal och stor nyfikenhet pratade KF-duon uppskattat om ledarskap och föreningsbygge. Fullt på plats och fortsatt stort intresse även i länet gjorde att Handelskammaren valde att direktstreama ut frukostträffen digitalt till resten av länet.

Mikael Björemo, intervjuare från Handelskammaren Värmland, bad inledningsvis om ursäkt för skrovlig röst. Förklaringen var hans deltagande i Degerfors supportergrupp Vulkanerna i samband med måndagens match mellan Karlstad Fotboll och allsvenska Degerfors på Solstadens konstgräsplan, en match Karlstad vann med 2-1.

Frågan kom att cirkulera kring om det nu går att skapa elitfotboll i Karlstad och hur det ska göras.

Klubbchefen Per-Johan Karlsson kom till Karlstad från Ljungskile 1995 och har följt och jobbat med flera satsningar och även hört kritiker säga att det aldrig kommer lyckas att skapa elitfotboll i staden.

Nu görs en rejäl satsning i Karlstad Fotboll med stabilitet både på och vid sidan av planen.

-Den här stan borde klara det. Vi gör en satsning där vi varit noga och lagt ett pussel med de nya killarna, deras ambitioner och mål och även fått in Albert med sitt humanistiska ledarskap. En viktig pusselbit är också att få med oss näringslivet och där ser vi en vilja att vara med på den här resan som vi hoppas ska bli en helhet där våra damer etablerar sig och att vårt herrlag blir kvar i den högre serien när vi tar steget upp.

Albert Bunjaki berättade med ett leende om turerna som ledde honom till Karlstad. Kopplingarna via Kosovos A-landslag, Tord Grip och Sven-Göran ”Svennis” Eriksson bar inte till Australien, som Bunjaki hoppats på, utan till Karlstad.

– Jag visste inte mer om Karlstad än den gången jag körde en frysbox hit, erkände han.

– Men redan nu stortrivs jag.

Med fotbollsarbete i både Örebro och Degerfors var dock inte valet svårt när möjligheten att jobba med ”Svennis” uppstod.
-Jag ville hemåt efter 14 år utomlands och med en 17-årig dotter i Skövde vars uppväxt jag missat mycket av.

Målet är att på sikt skapa en elitmiljö i Karlstad Fotboll.

-Det är därför vi tränar sju gånger i veckan och att vi lagt två fyspass mellan klockan sju och åtta på morgonen. Jag trivs att jobba med målinriktade människor och att gruppen själva kan hantera och lösa problem som uppstår.

Båda Karlstad Fotboll-företrädarna var eniga om målet med satsningen som nu görs.

-I år ska vi vara med däruppe, på topp tre, säger Per-Johan Karlsson. Det är flera klubbar som balanserar där och vi är en av dom.

Albert Bunjaki trycker extra på ordet integration i sitt ledarskap. Och fick publiken att både haja till och skratta åt hans första stapplande steg i Sverige.
-För mig är integration det viktigaste. När jag kom till Sverige 1991 visste jag inte mycket, jag åt hundmat i två veckor, gick upp i vikt innan jag förstod vad det var. Fotbollen har gett mig mycket, inklusive två exfruar…

KF-duon delade frukostträffen med Anna Hallqvist, polisens nya toppchef i Värmland som basar över länets 500 poliser. Hennes högsta prioritet är att bekämpa våld mot barn, mäns våld mot kvinnor, gängkriminalitet och den kriminella ekonomin.
Polischefen pratade om hur polis, näringsliv och civilsamhälle tillsammans kan arbeta för ett tryggt och säkert Värmland.