Anderssons lagbygge har startat ”Vi ska bli starkare och snabbare”

Säsongen är över – och nu börjar arbetet med nästa.
Karlstad Fotbolls vd Thomas Andersson är beslutsamt ödmjuk inför jobbet som väntar.
– Att vi efter 30 matcher är så här nära att kvala eller åka ur serien är inte bara otur eller tillfälligheter. Det säger något om vår kvalitet. Både vad gäller spelare, ledare och alla andra förutsättningar vi haft innan och under säsongen som gått.

Men Thomas vill, i samma andetag, lugna och ingjuta hopp hos alla KF-fans.
– Vi har redan påbörjat jobbet att sätta en tydlig kravprofil för nästa säsong, både fotbollsmässigt och karaktärsmässigt.

När vi ber Thomas Andersson summera årets säsong handlar det mer om ”vad har inte hänt”. Säsongen har varit fylld av en rad rejäla uppförsbackar, något alla följare av KF är smärtsamt medvetna om.
Men Andersson ser hellre framåt än i den grå backspegeln.
– Jag var ju inte med från start, men helt klart har vi haft en del motgångar med både sjukdomar och skador. Men vi har även en tabell som inte ljuger, den talar ett tydligt språk och vi är inte bättre än tabellen visar.

Arbetet med truppen pågår och kommer nu ytterligare intensifieras.
– Jag har inte velat störa tränare och spelare i slutskedet, vi hade givetvis önskat att kunna ”stänga” serien betydligt tidigare, men när det inte blev så har vi jobbat i lite parallella spår. Vi har haft en del möten och samtal, vi vet ganska väl vad som behöver göras.

Två namnteckningar med både rutin och ungdomlig talang signerades under veckan då lagkapten Andreas Bellander och unge talangen Noel Björk  förlängde med klubben. Båda svarar bra mot den kravprofil Andersson satt upp. Dessutom blir en rehabtränad Johan Bertilsson också något av ett nyförvärv.

-Jag har tydligt klart för mig vad som behövs nästa år och hur vi ska förbereda oss för att skapa en betydligt stabilare säsong med målet att vara med och fightas i en annan ände av tabellen.

# Vad ingår i din kravbild?
– Stark karaktär, bra fysisk status med en tuff försäsong. Vi ska ha ett superstarkt lag som inte ska vika ner sig fysiskt. Välutbildade spelare som jobbar stenhårt i 90 minuter. Vi vill ha mer fart och bollsäkerhet.

# Hur ser du på truppbygget?
– Målsättningen är att ha en mindre trupp, runt 20-21 spelare, dels för att höja kvaliteten på truppen men också för att skapa utrymme för att flytta upp unga spelare och kunna göra någon rekrytering under säsong om det visar sig behövas.

# Var behöver laget förstärkas?
– Jag har rätt klart för mig vilka kvaliteter som behövs nästa säsong och i vilka positioner. Rent generellt behöver vi bli bättre i alla lagdelar.

Samtliga spelare har betygsatts efter varje match och efter 30 omgångar finns ett tydligt resultat. Utan att gå in på detaljer pekar Thomas Andersson på att den underliggande statistiken för hela truppen som helhet landar alldeles för lågt för att realistiskt vara med och konkurrera i toppen på tabellen.
Samtidigt konstaterar Thomas att i många matcher mot lag i toppen av tabellen har vi gjort bra prestationer och resultat, så det är inte så väldigt mycket som skiljer oss mot topplagen, men det kommer att krävas en både skickligare trupp, men även en trupp som klarar av att prestera i utsatta lägen och som är betydligt jämnare över 30 omgångar.
– Det har varit lite av en berg- och dalbana när det gäller det i år. Det finns 15 lag till i den här serien och hälften vill gå upp. Då behöver vi vara bättre för att vara en av kandidaterna.

# Vilka kommer att leda laget nästa säsong?
– Jag har medvetet velat ge våra tränare arbetsro att skapa fullt fokus på säsongsavslutningen, men både Kjell (Jonevret) och Jonas (Rehnberg) har uttryckt sig positiva för att diskutera en eventuell fortsättning och ”Remma” (Stefan Remnér) har ett år kvar på kontraktet. Nu, efter säsongsslut, kan vi intensifiera kontakterna så det är för tidigt att säga något mer om det.

# Och hur känns det nu när säsongen är klar?
-Det har varit en ganska tuff och svängig första säsong för mig i KF. Det har hänt väldigt mycket både på och utanför planen. Vi har slitit vecka för vecka och inte fått något gratis. Jag känner redan nu ett stort sug efter att med full fart bygga nästa års spelartrupp. Även klubbens organisation håller på att bli bättre och professionellare och det arbetet kommer att fortsätta. I KF har vi en målsättning att inte bara ha ett lag som aspirerar på Superettan utan även en organisation som gör det.

Text: Jörgen Kalitzki
Foto: Håkan Strandman