Solen gick ner för Karlstad

Karlstad Fotboll väntar fortfarande på sin första vinst i årets norretta.
Men både inledningen och avslutningen i senaste matchen vittnade om att segerkapacitet finns.
På grund av vårvintervädret fick Karlstads hemmapremiär flyttas från Tingvalla till Ilanda i Skåre. Planen var helt snöfri och solen värmde nästan  hela första halvleken.
Välmeriterade Gefle (bl a 16 allsvenska säsonger) visade inledningsvis stor respekt för hemmalaget och försvarade sig lågt med många spelare. Vilket gav ett optimistiskt Karlstad stort utrymme för att dominera spelet. Allra mest övertag hade KF på sin högerkant där Linus Sahlin täppte till, Christian Marigliano spelade upp och Oskar Alvers fortsatte anfallen.
I den 14:e spelminuten tilldömdes KF en straff sedan Lovette Ofori blivit fälld. Straffbollen placerade Alvers säkert intill ena stolpen.
Karlstad fortsatte att ha stort bollinnehav, men efter hand flyttade Gefle upp sitt lag, i stort sett i takt med att solen började försvinna bland molnen. När halvtimmen var spelad hade matchen helt ändrat karaktär. Det var Gefle som hade kommandot och regerade framför allt på centrala mittfältet där inte minst Oskar Lundin fick agera ganska ostört.
I 34:e minuten kom den logiska kvitteringen på ett skott från Jacob Hjelte.
Gefle inledde den andra halvleken som man hade avslutat den första och i 49:e minuten kom 1-2 sedan gästrikarna spelat sig igenom Karlstadsförsvaret på vänsterkanten. Målskytt: Cihan Sener.
Gefle styrde och ställde, vann närkamper och andrabollar och av det lovande KF-spelet från matchens inledning syntes i stort sett ingenting. Detta trots att bortalaget saknade sin forwardstjärna Leo Englund (hjärnskakning).
I den 56:e minuten bytte KF in Oscar Kihlgren och han blev en klar energikick för hemmalaget. Dock långtifrån så stor att Gefles dominans minskade.
1-3 kom i 66:e minuten sedan KF-kaptenen Stefan Zarkovic glidtacklat lite väl bryskt. Iu Ranera Grau straff- och målskytt.
Därefter började Gefle slå vakt om sin  ledning och försvarade sig lågt igen. KF fick tillbaka många förlorade ytor och började skapa målchanser igen.
Mattias Mitku, lånet från Djurgården, byttes in i 62:a minuten och i den 74:e reducerade hans kanonskott till 2-3.
KF fortsatte att jaga för kvittering, men trots en del mållägen, en Gefleutvisning och drygt sex minuters tilläggstid stod sig   2-3 matchen ut.
Hela 461 personer på Ilanda, däribland en ganska stor och idogt sjungande Gelfleklack samt en före detta engelsk förbundskapten.
Karlstad fortsätter seriespelet borta mot Örebro Syrianska den 18 april. Den 24 april har KF hemmamatch mot Piteå, återstår att se om det blir på Tingvalla eller Ilanda.
Håkan Kamp
Bildtext: Mathias Mitku gjorde ett av hemmalagets mål. Ett riktigt kanonskott dessutom.