Hammarbyprofil ny vd för Karlstad Fotboll

Thomas Andersson, 64, blir Karlstad Fotbolls nya VD.
Ett tungt och extremt meriterat tillskott i organisationen till klubbens organisation.
Thomas Andersson var under nio år (2001-2010) sportchef i Hammarby Fotboll och har tidigare varit klubbens kanslichef under två år.
-Jag är övertygad om att det ska gå att skapa elitfotboll i Karlstad, säger han bestämt.

Thomas Andersson presenterades på en presskonferens i Karlstad på onsdagen. En rekrytering som ordförande Patrik Hjelte summerar så här.

-Vi saknar idag kompetens på det här området och när vi tar de steg uppåt som vi önskar och hoppas är den nya tjänsten en nyckel i organisationen. Därför känns det nästan otroligt att vi kunnat knyta en så meriterad person som Thomas till oss.

– Nu skapar vi helt enkelt en ny vd-tjänst och organisationen i övrigt påverkas inte. Det här är ett led i vår strävan att bli mer professionella, att höja kompetensen i föreningen över hela linjen.

Thomas Andersson, som börjar sitt nya uppdrag den 1 april, kommer närmast från egen verksamhet som agent där han sedan 2012 varit involverad i spelarövergångar i ett 20-tal länder.
Han har ett förflutet som spelare i Superettan och div I och har varit Skandinavienscout för Porto.

Med Karlstad Fotboll menar han sig att ha landat rätt.

-Jag har jobbat med fotboll i 35 år, varav 12 år i Hammarby som kanslichef och sportchef, men kände att jag ville tillbaka till klubbfotbollen, men inte till en storklubb och inte till en stockholmsklubb, men till en organisation på lägre nivå men med rätt ambitioner att bygga något och när Karlstad Fotboll dök var det precis vad jag sökt.

Meritlistan är imponerande.

Spelarkarriären (”den kan vi lämna därhän…”) landade mest i div I och Superettan för Brommapojkarna och Spånga, därefter några tränaruppdrag på div I och Superettannivå. Under fem år var han sportchef i Spånga innan han engagerades av Hammarby, först som kanslichef under två år innan han fick jobbet som sportchef. Under sammanlagt tolv år i klubben var han med om att vinna SM-guld, ta två silver och ett brons och genomföra en lång rad spelarköp och försäljningar.

När han 2010 lämnade Hammarby Fotboll jobbade han under en period för den spanska andradivisionsklubben CD San Roque de Lepes svenska ägare och var under två år klubbens chefsscout. De senaste tio åren har han jobbat som agent i egen verksamhet med fotbollsjuridiska frågor, spelarförsäljning, spelarrekrytering, scouting och varit involverad i spelarövergångar i ett 20-tal länder.

# Varför just Karlstad och Karlstad Fotboll?

-Jag tror på den spännande resa klubben startat och tror absolut att det går att sätta klubben och staden på fotbollskartan. Det kommer att krävas hårt jobb och är inte gjort på en säsong men jag är övertygad om att det är möjligt.

Styrelsebeslutet att engagera Andersson togs i måndags och ordförande Patrik Hjelte tror sig ha hittat helt rätt.

-Jag har anställt en och annan person genom åren och har en bra känsla när det är rätt. Dessutom pratade jag med Bosse Andersson, sportchef i Djurgården, som sa ”värva honom, det är en fantastisk person”. Thomas har den rutin och kompetens vi behöver i det här läget, och har ett mycket intressant nätverk som vi kommer få stor nytta av.

Thomas Andersson fanns på plats när Karlstad Fotboll mötte Degerfors och såg onsdagskvällens match mot FBK sedan han träffat spelartruppen under eftermiddagen.

Avtalet med Thomas Andersson sträcker sig i första hand över ett år.

TEXT: JÖRGEN KALITZKI
FOTO: HÅKAN STRANDMAN