Karlstad dominerade – i 25 minuter

Det började bra för IF Karlstad. En inskruvad hörna redan i fjärde matchminuten och fortsatt speldominans i ytterligare cirka 20 minuter.
Men därefter jämnade Piteå först ut bollinnehavet, tog över, vann två ytterst viktiga löpdueller och vann med 2-1.

Karlstad Fotbolls tränare Kjell Jonevret hade i förväg varnat för att Piteå har en mycket bättre trupp än vad tabellplaceringen visade.

Karlstad startade dock söndagsmatchen på Sola arena klart bäst och radade upp nålchanser, inte minst på hörnor. En av dem skruvade Oscar Kihlgren in i Piteås bortre målhörn.

Redan efter fem minuters spel skruvade Oscar Kihlgren in en hörna direkt i mål. Foto: Håkan Strandman

I elfte minuten kunde domaren Vildan Gërxhaliu ha blåst straff efter att Piteåarmar hindrat Filip Johansson Bahar från att utöka ledningen.

Sju minuter senare var David Johannesson nära 2-0 efter hörna, men målvakten Filip Eriksson hann ned och räddade vid ena stolpen. Tre minuter därefter fick Johannesson en ny målchans, men målvakten klarade Karlstadsforwardens lobb.

Så dags hade Piteå få farliga anfall och avsluten var tama. Norrbottenlaget jobbade sig dock in alltmer i matchen, spelade rakt och enkelt och sprang mer än hemmalaget.

Filip Johansson Bahar i kamp med Piteå-försvarare. Foto: Håkan Strandman

Nära kvitteringar

Det var dock först i första matchhalvans förlängning som det osade riktigt hett vid Karlstads målbur. Andreas Bellander lyckades rädda en farlig lobb, över Mathias Karlsson, strax utanför mållinjen och minuten senare nickade Modoumatarr Mbye en hörna nära ena stolpen.

Wingbacken Jacob Ericsson, som stått över både träningar och DM-match efter skadekänning i senaste seriematchen, kände av skadan igen och byttes i halvtid ut moy Takuto Yasuoka.

-Med facit i hand skulle Jacob inte ha spelat. Det får jag ta på mig, sa tränaren Kjell Jonevret efter matchen.

Kjell Jonevret var efter matchen självkritisk till valet att låta Jacob Ericsson med skadekänning starta matchen. Ericsson tvingades lämna i paus.  Foto: Håkan Strandman

Långa bollar

Piteå fortsatte att spela många långa, raka bollar och i 56:e minuten vann Moshtaq Ahmadi en löpduell mot Andreas Bellander och gjorde, i trängt läge och från nära håll, 1-1.

Blott två minuter senare var det nära 1-2. Jacob Carlsson kom fri med Mathias Karlsson, men ”Matte” gjorde en ”fantomräddning”.

Strax därpå svarade Karlstad med ett ribbskott av David Johannesson.

Karlsson i hemmamålet tvingades i 61:a minuten till ännu en avancerad räddning när inhopparen Gustav Nordh sköt.

KF-målvakten Mathias Karlsson tvingades i den andra halvleken till ett knippe högklassiga räddningar. Foto Christer Höglund.

Tre byten samtidigt

I 67:e matchminuten gjorde IF Karlstad tre byten och gick från grunduppställningen 3-5-1-1 till 4-4-1-1. Det kom in ny energi laget, men inte så mycket att det klart förändrade matchbilden.

I 74:e minuten kom inte helt oväntat 1-2. Situationen liknade upprinnelsen till Piteås kvittering. Nu var det Kalebo Wimbabazi, som framspelad av Gustav Nordh, var snabbare än jagande Karlstadsförsvararen Henk van Schaik.

Därefter spelade ditills högt försvarande Piteå mest på resultatet och fick till ett ganska kompakt lag på egen planhalva.

Karlstad vaskade fram en rad chanser i kvitteringsjakten, men det ville sig inte. Foto: Håkan Strandman

Besvikelse i KF efter ännu en bränd målchans Foto: Christer Höglund

Feta målchanser

Karlstad jagade kvittering och skapade en del målchanser. Johannesson, hårt uppvaktad och långt inne i straffområdet, sköt ovanför ribban (80:e minuten) och i den sista ordinarie minuten hade Henrik Cederin ett fint kvitteringsläge ungefär vid straffpunkten, men bollen träffade inte målet.

När Karlstad tryckte på som mest kontrade Piteå och förlängningens sista målchans fick Gustav Nordh. Karlsson räddade utan någon assistans.

”Falsk trygghet?”

-Jag är otroligt besviken. Vi visste att Piteå skulle fightas rejält, men tillät dem få otroligt bra betalt för sin höga presss. Kanske gjorde vårt tidiga mål att vi invaggades i någon slags falsk trygghet, sa KF-tränaren Kjell Jonevret.

-Deras mål är tillfälligheter då vi tappat boll, men Piteå var hetare i allt. Vi gjorde tappra anfallsförsök på slutet, men även om vi lyckats få oavgjort hade det inte räddat betyget på vår prestation.

Piteå var hetare än Karlstad Fotboll och avgjorde matchen med två flygande omställningar. Foto: Christer Höglund

-När vi sprang gjorde vi det en och en och inte som ett lag. Visst har vi haft en tuff period med fem matcher på cirka två veckor och därmed fått anpassa träningen till lite lättare pass och återhämtning, men vi ska ändå kunna mycket bättre. Det här var en extra viktig match. Hade vi vunnit hade vi fått ett bra avstånd till lagen i botten, men nu får vi verkligen kriga för att hålla undan igen.

Nästa helg möter IF Karlstad serieledande Sandvikens IF på bortaplan.

-Det kanske passar oss bättre. Nu är det upp på hästen igen och kriga vidare. Det är fortfarande 30 poäng att spela om.

695 såg matchen mot Pieå på plats. Nästa hemmmatch blir mot Umeå FC den 16 september.

Text: Håkan Kamp