Nyförvärv från Kosovo och Japan

Karlstad Fotbolls trupp börjar bli klar. Två utländska spelare är de senaste tillskotten. En ledare i försvaret och en offensiv glädjespridare.
Karlstadstränaren Albert Bunjaki såg mycket nöjd ut när han presenterade sina två senaste nyförvärv , Ilir Berisha, 31, och Takuto Yasuoka, 26, på en mediakonferens i residensstaden.
-Det här är rutinerade spelare, som relativt snabbt kommer att höja kvalitén i vårt lag. De kan också spela på flera positioner och kommer att ge mig fler möjligheter då det gäller att formera laget, säger Albert Bunjaki.
Yasuoka får kanske debutera redan i träningsmatchpremiären mot Örebroklubben Forward. Berisha behöver några träningspass innan han är matchklar.
KF-truppen har hunnit med 24 träningspass sedan omstarten i början av januari.
-Vi har ökat belastningen efter hand och nu är vi inne i en ganska tuff träningsperiod. Ingen spelare är redo för 90 minuter ännu, utan vi kommer att låta många få visa upp sig på de första träningsmatcherna. Vi vill förstås inte heller dra på oss några onödiga skador på grund av för hårda belastningar, säger Bunjaki.
Rutinerad försvarsgeneral
Karlstads backlinje svajade till ibland under höstsäsongen 2022. Mycket beroende på skador och avhopp. Nu är det meningen att rutinerade mittbacken Ilir Berisha ska bidra med stadga.
Berisha är född den 25 juni 1991 i Kosovos huvudstad Pristina. Fotbollskarriären inleddes i FC Prishtina.
-Jag och Tord Grip såg honom redan när han var 17 år och vi hade hand om Kosovos seniorlandslag. Vi blev överraskade över hur någon så ung spelare vågade ta initiativ och styra och ställa så mycket, berättar Albert Bunjaki.
Berishas karriär fortsatte i Örebro SK 2012-2015 och Gefle 2016. Totalt blev det 32 allsvenska matcher och i gästrikeklubben lärde han känna Jacob Ericsson och Johan Bertilsson.
Efter en säsong i Flamurtari Vlore i Albanien värvades Berisha tillbaka till Sverige och Västerås SK (2017-2019).
-Vi lyckades ta oss  till Superettan, bland annat genom att vinna en svängig match mot Carlstad United med 3-2 borta. Den matchen kommer jag aldrig att glömma, säger Iler Berisha.
2020-2021 spelade han för Feronikeli och Vitia i Kosovo innan det blev flytt till Sverige ännu en gång. Nu till Ljungskile.
-Egentligen hade jag kontrakt med Ljungskile i år också, men båda parter kom överens om att bryta det, så det var inga problem när Karlstad hörde av sig.
I två landslag
På meritlistan finns också en landskamp för Albanien och sex-sju för Kosovo.
-Det är lite ovisst hur man räknar träningslandskamper.
I en intervju från Ljungskiletiden sa Berisha att hans hem finns i Västerås, staden hans fru kommer från och där familjen nu bor.
-Nu vet jag inte riktigt. Som fotbollsspelare är man van vid att leva med flyttlådor, men vi planerar i alla fall att flytta till Karlstad. Jag tror att Karlstad Fotboll har något riktigt bra på gång.
Om kontraktets längd var Bunjaki hemlighetsfull. ”Ett långtidskontrakt” var det vi fick veta.
-Vi får en tuff mittback och en ledare på planen. En spelare som vill styra försvaret väldigt mycket, säger Bunjaki.
Offensiv japan
Att Berisha kanske skulle dyka upp i Karlstad har det ryktats om under några dagar. En större överraskning är Takuto Yasuoka, som kallas ”Tai”,  och föddes i Kobetrakten i Japan den 29 oktober 1996.  Han har inga landslagsmeriter från hemlandet, men blev utlandsproffs redan som 18-åring i Berane i Montenegros högstaliga.
Han spelar wingback eller yttermittfältare och klarar av båda kanterna.
-Främst har vi sett hans offensiva kvaliteter, säger Albert Bunjaki.
2016-2017 representerade Yasuoka OFK Beograd (Belgrad) i serbiska andraligan, 2017-2021 Linköping City och senast Vasalund från Solna. När Tomas Rhöse i IF Karlstad Fotboll fick kontakt med Yasouka fanns han på träningsläger med Kelantau United i Malaysia.
-Jag hade en del alternativ, men när Karlstad hörde av sig blev det ett ganska lätt val. Jag ville tillbaka till Sverige, säger ”Tai” Yasuoka.
Att japanska flickvännen är balettdansös i Stockholm bidrog säkert till beslutet.
”Vacker stad”
Yasuoka har också spelat i Karlstad förr, med Linköping.
-Mycket tuffa matcher. Men nu får jag vara i hemmalaget.
Han bor i lägenhet i Viken och har snabbt börjat utforska sin nya hemstad, både gåendes och springandes.
-En väldigt vacker stad med mycket vatten och många grönytor. Mitt kontrakt är på ett år, men här vill jag nog bo länge, säger ”Tai” Yasuokqa.
På japanens to-do-schema står också att lära sig svenska.
-Hej och Hej då kan jag i alla fall, berättar Yasouka, som sällan verkar ha långt till ett leende.
Han sken som Sola i Kallsta under hela mediaträffen.
Text: Håkan Kamp
Foto: Christer Höglund