KF-seger i seriepremiären

Karlstad Fotboll startar årets division 1 med fem tuffa matcher.
Sviten inleddes med en ganska stabil 2-0-seger mot Hammarby TFF, som av Svenska Spel nyligen rankades som fyra i sluttabellen.
-Jäkligt skönt att börja med tre poäng. Om det blivit förlust kunde det ha blivit en tung vårtstart, säger Kjell Jonevret, tränare i det KF-lag som spelbolaget tippat som tia.

KF:s klubbledning har rört om rejält i truppen sedan 2023 då seriesäsongen slutade på åttonde plats.  Från fjolårets premiärelva fanns nu bara vikarierande kaptenen Jacob Ericsson och Moustafa Benshi kvar. Sex spelare (Miloje Prekovic, Jonathan Johnsson, Emil Berger, Hampus Dahlqvist, Elliot Nilsson King och Josè Segura Bonilla)  i nya elvan gjorde seriedebut för KF och en (Lukas Rhöse) comeback efter flera säsonger i andra klubbar.
Hammarbys talanglag mötte KF högt upp och fick bollövertag  i matchinledningen, men i stora drag var det en trevande första halvlek.
– Att motståndarna hade mer boll var rätt okej för oss. Vi fick visserligen lite för korta anfall, men Hammarby skapade inte några farliga målchanser, kommenterar Kjell Jonevret.
Det blev mest mittfältsspel fram och tillbaka.

Kanon nära krysset

Matchens första avslutning på mål dröjde ända till 24:e minuten. En lös cykelspark från Bonilla.
Närmast målutdelning under de första 45 minuterna var Jonathan Johnsson med ett rejält distanskott, som var högst decimetern för högt och lika mycket för långt till höger.
Solen sken över Sola arena, det var 14 grader varmt och hybridgräsmattan var mer grön än brun.
– Men det var ju inte något perfekt underlag. Efter att ha tränat och spelat på jämnt konstgräs hela vintern var det fler saker att tänka på i dag. Planen var humpig och hoppig och vi sa i halvtid att vi måste försöka några längre bollar också, berättar Jonevret.
Jonathan Johnsson var inblandad i mycket idag. Förutom att han gjorde det förlösande 1-0 målet direkt i andra halvlek, vek sig även den assisterande domarens flagga för Jonathans snabbhet.

Utdelning direkt

Han blev bönhörd snabbare än han kunnat ana.
I andra halvlekens första minut, nästan direkt efter avspark, hittade Lukas Rhöse inget utrymme för skott, men väl en öppning för en vältajmad passning till ytterbacken Jonathan Johnsson, som kom stormande från högerkanten och sköt 1-0.
Efter målet flyttade HTFF fram sina pjäser ännu mer och det öppnade upp för fler målchanser att båda hållen. Exempelvis träffade Jacob Ericsson ribban i 53:e minuten.
Bortalagets allra största målchans dök upp elva minuter senare. Ericsson slog en alltför lös bakåtpassning , Hammarbys Elton Hedström hann emellan , men utrusande Prekovic förhindrade kvitteringen med en benparad.
– En matchavgörande räddning, anser Jonevret.
Efter en trippelchans kunde José Segura Bonilla till sist sätta 2-0 målet

Läckert viljemål

Istället var det hemmalaget som i 67:e minuten tillverkade matchens andra och sista mål. Ett läckert viljemål signerat Bonilla med Ericsson och Nilsson King som assistenter.
Bara minuten senare fick HTFF:s Hedström ännu en fet målchans, men Henk van Schaik hann bryta.
KF i ledning föll inte – som man ofta gjorde säsongen 2023 – ner extremt mycket mot eget mål, utan höll spelet hyfsat väl uppe och skapade mållägen. Exempelvis frispelades Dahlqvist av Benshi i 86:e minuten och strax efteråt hade inbytte Romulo ett bra läge för 3-0.
816 åskådare räknades in.
KF möter närmast AFC Eskilstuna borta den 6 april. Därefter Umeå FC borta 14/4, Stockholm Internazionale hemma 20/4 och Vasalund borta 27/4.
Text: Håkan Kamp
KF: Miloje Prekovic – Jonathan Johnsson, William Sonntag,  Henk van Schaik, Jacob Ericsson – Lukas Rhöse, Emil Berger, Elliot Nilsson King (71 Henrik Cederin) –  Hampus Dahlqvist, Josè Segura Bonilla (71 Romulo), Moustafa Benshi.
Nye målvakten Miloje Prekovic höll nollan intakt matchen igenom
Rômulo gjorde debut idag när han byttes in i 71:a minuten. Ett avslut fick vi se från brassen, fast dessvärre en bit över målet den gången.