Berisha blir tränare

Ilir Berisha lämnar Karlstad Fotbolls div I-trupp – men fortsätter i klubben.
Den tidigare mittbacken blir tränare för klubbens U17-lag och satsar samtidigt på en elittränarutbildning.
– Ett gemensamt beslut som kommer att bli jättebra för båda parter, säger vd/sportchef Thomas Andersson

32-årige Berisha, från Pristina i Kosovo, kom till Karlstad Fotboll från Ljungskile i februari 2023. Han hade dock begränsat med speltid under säsongen, delvis beroende på efterhängsna skador och landade in på blygsamma 16 matcher.

– Jag har haft samtal med Thomas om framtiden och vi har landat i det här beslutet, säger Berisha.

Berisha satsar nu på en tränarkarriär som startar i Karlstad Fotbolls talangfulla U17-lag parallellt med tränarutbildningen till A-licens. Utbildningen är delvis skräddarsydd för tidigare elitspelare och Berisha delar ”klassrum” med en rad tidigare allsvenska profiler som bland andra Marcus Berg, Mattias Bjärsmyr och Guillermo Molins.

Kursen, som har ett skräddarsytt spår för tidigare elitspelare, omfattar sex moduler där nästa modul är i mitten av mars och utbildningspaketet avslutas i oktober. Då har Berisha A-licens och behörighet att träna lag på div I-nivå, den näst högsta nivån efter UEFA Pro-licensen.

– En fantastisk möjlighet för mig, säger han.

Erfarenhet från en ledarroll på planen tar han med sig in i utbildningen och i uppdraget att leda det talangfulla U17-laget tillsammans med Simon Dahlén.

– Jag vill passa på att tacka alla lagkamrater och ledare för ett fantastiskt fint bemötande i klubben, ledningen och i staden, säger Berisha. Vi, min familj och jag, trivs fantastiskt bra och vårt fokus är att fortsatt stanna i Karlstad.

Ilir Berisha har tidigare spelat 32 matcher i Allsvenskan för Örebro SK och Gefle IF i allsvenskan, och i Västerås SK. Han har spelat 34 matcher i Superettan och totalt närmare 80-talet matcher i ettan. Dessutom har han spelat för flera klubbar i Kosovo och har även tre landskamper för Kosovo.